Ουκρανία: Μια υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας με εικόνες από τη φρίκη του πολέμου στην καρδιά της Αθήνας

Ουκρανία: Μια υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας με εικόνες από τη φρίκη του πολέμου στην καρδιά της Αθήνας

Την διοργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με την ουκρανική πρεσβεία

Oykrania_-_ekthesi
Η φρίκη του πολέμου, ο πόνος, η προσφυγιά, ο θάνατος...Όλα αυτά που τους τελευταίους μήνες αποτελούν τη τραγική καθημερινότητα του ουκρανικού λαού μετά τη ρωσική εισβολή, αιχμαλωτισμένα από τον φωτογραφικό φακό ανθρώπων που βρέθηκαν στο επίκεντρο των δραματικών γεγονότων, έχουν πλημμυρίσει από χθες το κέντρο της Αθήνας. Εκεί, στο δρόμο της Βασιλίσσης Όλγας έχει στηθεί από χθες η υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας, με τίτλο «Ουκρανία- Ένας πόλεμος που δεν έπρεπε να γίνει», που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Αθηναίων  και η Ουκρανική Πρεσβεία με στόχο να ευαισθητοποιήσουν και να περάσουν ένα δυνατό αντιπολεμικό μήνυμα.
Η έκθεση περιλαμβάνει 57 διαφορετικές εικόνες, τραβηγμένες στα πεδία των πολεμικών συγκρούσεων από φωτορεπόρτερ διαφόρων εθνικοτήτων, μεταξύ των οποίων και ο πολυβραβευμένος φωτορεπόρτερ Άρης Μεσσήνης, επικεφαλής του Γαλλικού Πρακτορείου στην Ελλάδα (AFP). Ζωντανά φωτογραφικά κλικ που έχουν αποτυπώσει, με συγκλονιστικές λεπτομέρειες τις φρικαλεότητες του πολέμου, το δράμα των αμάχων που είδαν τη ζωή τους να ανατρέπεται, αλλά και τις γενναίες και αδιάκοπες προσπάθειές τους να αντισταθούν στην καταστροφή.
«Αυτή είναι μία έκθεση η οποία δεν θα έπρεπε να είχε γίνει ποτέ, όπως και αυτός είναι ένας πόλεμος που δεν θα έπρεπε να είχε γίνει ποτέ» δήλωσε με νόημα ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης κατά τα χθεσινά εγκαίνια και πρόσθεσε: «Όλοι μαζί, διερμηνεύοντας τα συναισθήματα όλων των Αθηναίων, θέλουμε να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα. Ένα μήνυμα κατά του πολέμου, κατά αυτής της παράνομης, άδικης και βάρβαρης εισβολής. Ένα μήνυμα για την ειρήνη και τη δημοκρατία. Από τις 24 του Φλεβάρη είμαστε όλοι Ουκρανοί. Ο ηρωικός, μαχόμενος λαός της Ουκρανίας αγωνίζεται για την εθνική του ανεξαρτησία, αγωνίζεται για τα εθνικά του δικαιώματα, για την εθνική του κυριαρχία. Αγωνίζεται, όμως, και για όλους εμάς. Για τις αρχές και τις αξίες όλων μας. Θα ήθελα να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον πρέσβη και στην πρεσβεία της Ουκρανίας για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε αναπτύξει από την πρώτη στιγμή. Δεν αρκούμαστε μόνο σε συμβολικές πρωτοβουλίες, συνεργαζόμαστε πολύ στενά και στην φιλοξενία εκτοπισμένων Ουκρανών εδώ στην Αθήνα, με την ελπίδα βέβαια ότι θα γυρίσουν σύντομα στα σπίτια τους. Με την ελπίδα ότι ο πόλεμος θα τελειώσει και η δημοκρατία και η ειρήνη θα θριαμβεύσουν.»
Από την πλευρά του  Πρέσβης της Ουκρανίας στην Αθήνα, Sergii Shutenko, αφού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Αθηναίων για τη συνεργασία, υπογράμμισε: «Ενώ ο αρχικός ισχυρισμός της ρωσικής ομοσπονδίας ήταν, ότι επρόκειτο για μία ειδική επιχείρηση με στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αυτό που έχουμε στην πράξη έως τώρα είναι ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού εκτοπισμένο, κάτι που το καταδεικνύεται με αυτήν την έκθεση. Βλέπουμε ξεκάθαρα τη βαρβαρότητα, βλέπουμε ότι δεν έχουν πληγεί μόνο στρατιωτικές εγκαταστάσεις μέσω των δραστικών τακτικών,  βλέπουμε να έχουν έχουν πληγεί αθώοι πολίτες, να έχουν πληγεί γυναίκες, παιδιά, σπίτια, νοσοκομεία, νηπιαγωγεία. Έχει πληγεί συνολικά η ζωή.Οι πόλεις μας πια δεν έχουν καμία σχέση με το πως τις γνωρίζαμε πριν τον πόλεμο. Ουκρανοί φωτογράφοι έχουν τραβήξει τις φωτογραφίες που βλέπετε προκειμένου να υπάρξουν τεκμήρια, τεκμήρια των φρικαλεοτήτων, τεκμήρια των εγκλημάτων πολέμου που έχουν ήδη συντελεστεί. Και αυτές οι φωτογραφίες επιτελούν και έναν άλλο σκοπό. Δείχνουν ξεκάθαρα το τι έχει κάνει η Ρωσία κατά τη διάρκεια του πολέμου και φέρνουν την Ουκρανία πιο κοντά στην Ελλάδα.
Διότι βλέποντας αυτές τις φωτογραφιες, μπορούμε να κάνουμε τη σύγκριση. Να συγκρίνουμε την Αθήνα του τώρα με τις ζώσες πόλεις στην Ουκρανία πριν τον πόλεμο. Έτσι, έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε τους Έλληνες αλλά και τους τουρίστες που θα επισκεφθούν αυτή την έκθεση, να συνειδητοποιήσουν ότι ο πόλεμος είναι μια φρικαλεότητα και όλοι μας θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να επιδιώκουμε σαφώς τη γρήγορη παύση και το γρήγορο τέλος του.»

Ειδήσεις σήμερα

Σήμερα η πρότασή της εισαγγελέως για τον Αναγνωστόπουλο και η απόφαση του δικαστηρίου

Νέο Σώμα: Τον Ιούνιο έτοιμη η Δικαστική Αστυνομία

Αποχώρησε για λόγους υγείας η Ναυσικά Παναγιωτακοπούλου από το Survivor
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης