Πωλητήρια αρχαιολογικών χώρων - μουσείων: Ολικό λίφτινγκ με νέα καταστήματα, ποικιλία ειδών και e-shop

Πωλητήρια αρχαιολογικών χώρων - μουσείων: Ολικό λίφτινγκ με νέα καταστήματα, ποικιλία ειδών και e-shop

Για τα έργα αυτά θα διατεθούν  29.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Politirio_-_Αρχαιολογικο_Μουσειο_Χαλκιδας_Αρεθουσα
Νέο πρόσωπο θα αποκτήσουν τα Πωλητήρια των αρχαιολογικών χώρων και των  μουσείων της Ελλάδας μετά την ολοκλήρωση των σημαντικών έργων, συνολικού προϋπολογισμού 29.000.000 ευρώ, που προγραμματίζονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Πρόκειται για εννέα συνολικά έργα, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, και θα εκσυγχρονίσουν το απαρχαιωμένο σύστημα που επικρατούσε μέχρι προσφάτως ακολουθώντας τις διεθνείς τακτικές.

Στο πλαίσιο του βασικού στόχου, που είναι η συνολική αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται στους επισκέπτες, θα δημιουργηθούν νέα πωλητήρια σε διάφορους πολιτιστικούς χώρους ανά την Ελλάδα ενώ θα αναβαθμιστούν τα ήδη υπάρχοντα που υπολειτουργούσαν τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν ηλεκτρονικό σύστημα για τη λειτουργία τους, ηλεκτρονικό κατάστημα, θα γίνουν σημαντικές προμήθειες νέων ειδών ενώ θα λειτουργήσουν και νέοι χώροι εργαστηρίων παραγωγής πιστών αντιγράφων και αποθηκών, καθώς και Μουσείο αντιγράφων και εκμαγείων.

Πιο συγκεκριμένα το σχέδιο περιλαμβάνει την κατασκευή και τον εξοπλισμό 14 νέων πωλητηρίων (προϋπολογισμός 6.319.040 ευρώ), στο Δίον, την Ακρόπολη, τον Κεραμεικό, την Αρχαία Ολυμπία, την Αρχαία Μεσσήνη, την Αρχαία Κόρινθο, την Επίδαυρο, τη Λίνδο, το Ασκληπιείο Κω, τη Σπιναλόγκα, τη Νικόπολη, τους Δελφούς, τον Πλαταμώνα, καθώς και Μοντελοθήκη στο κτήριο επί της οδού Πειραιώς 260.

Επιπλέον, προβλέπεται η αναβάθμιση 30 Πωλητηρίων (προϋπολογισμός 4.374.720 ευρώ) μεταξύ των οποίων και αυτά των Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών, Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, Δήλου, Ακρωτηρίου και Μουσείου Προϊστορικής Θήρας, Παλατιού Μεγάλου Μαγίστρου και Οδού Ιπποτών στη Ρόδο, Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Ολυμπιείου Αθηνών, κτηρίου πρώην ανθοπωλείων Βουλής, Κνωσού, Λότζιας Ρεθύμνου, Φαιστού, Σπηλαίου Ψυχρού, Ζάκρου, Αρχαιολογικού Μουσείου και Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, Τύμβου Βασιλικών Τάφων Αιγών, Ρωμαϊκής Αγοράς-Λουτρών Παράδεισος στη Θεσσαλονίκη, Αιανής, Φιλίππων, Αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας, Μυστρά, Μονεμβασιάς, Αρχαιολογικού Μουσείου Δελφών, Αρχαιολογικού Μουσείου Ερέτριας, Παλαιού Φρουρίου και Μον Ρεπό στην Κέρκυρα, Δωδώνης και Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων.

Στο μεταξύ θα ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία πωλητηρίου στους χώρους των παλαιών ανθοπωλείων της Βουλής των Ελλήνων (προϋπολογισμός 546.840 ευρώ) μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας μίσθωσης σε ιδιώτη και θα οργανωθεί η προμήθεια των Πωλητηρίων με νέα καλλιτεχνικά και πολιτιστικά είδη, πιστά αντίγραφα και σύγχρονα αντικείμενα εμπνευσμένα από την πολιτιστική κληρονομιά, αναμνηστικά, εκδόσεις και υλικά συσκευασίας. Ταυτόχρονα, θα αναπτυχθούν υπηρεσίες επικοινωνίας και συμμετοχή σε εκθέσεις (προϋπολογισμός 9.782.360 ευρώ).

Παράλληλα, το σχέδιο προβλέπει τη διαμόρφωση και οργάνωση λειτουργίας Εργαστηρίου πιστών αντιγράφων, Μοντελοθήκης και Αποθηκών του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ)- (προϋπολογισμός 5.194.980 ευρώ). Το έργο προβλέπει τη διαμόρφωση τμήματος εμβαδού έως 8.000 τ.μ., του κτηρίου στην οδό Πειραιώς 260, για τη στέγαση και λειτουργία των εργαστηρίων παραγωγής πιστών αντιγράφων, των αποθηκών, καθώς και της Μοντελοθήκης-Γλυπτοθήκης του ΟΔΑΠ, τη σύγχρονη και λειτουργική αποθήκευση των έργων και την εξασφάλιση υποδομών που θα μετασχηματίσουν την την Μοντελοθήκη σε Μουσείο αντιγράφων και εκμαγείων. Στο κτήριο θα λειτουργήσει πρότυπο εργαστήριο για την προώθηση της τέχνης της παραγωγής πιστών αντιγράφων, με δυνατότητα υλοποίησης σχετικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που θα οδηγούν σε πιστοποίηση γνώσεων και επαγγελματικών δεξιοτήτων.

Κλείσιμο
Ο ΟΔΑΠ θα αποκτήσει το δικό του ηλεκτρονικό πωλητήριο(e-shop) (προϋπολογισμός: 656.208 ευρώ), ο εξοπλισμός, οι εφαρμογές πληροφορικής και επικοινωνιών στα πωλητήριά του θα αναβαθμιστούν ενώ το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Πωλήσεων θα επεκταθεί.
Τα έργα περιλαμβάνουν επίσης την προμήθεια τεχνικού και ψηφιακού-ηλεκτρονικού εξοπλισμού για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας της παραγωγής πιστών αντιγράφων μνημείων (προϋπολογισμός: 958.536,39 ευρώ) αλλά και την τεχνική υποστήριξη αναβάθμισης των καταστημάτων και προϊόντων του ΟΔΑΠ (προϋπολογισμός 578.768,84 ευρώ) με Γραφείο Διοίκησης Έργου και Νομικής Υποστήριξης, το οποίο θα αναλάβει την ωρίμανση και παρακολούθηση της υλοποίησης των Έργων που θα υλοποιήσει ο ΟΔΑΠ στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Για πάρα πολύ χρόνο, η δυναμική του πρώην Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων παρέμεινε ανενεργή και αναξιοποίητη, με αποτέλεσμα οι επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων μας να μην βιώνουν στο επιθυμητό επίπεδο την εμπειρία της επίσκεψης, αλλά και να υπάρχει σημαντική απώλεια εσόδων για το Δημόσιο, εξαιτίας της αδυναμίας να κινηθούν οι απαιτούμενοι μηχανισμοί, ώστε να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία και η εμπειρία του Οργανισμού» εξηγεί η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και προσθέτει: «Η νέα εποχή του ΟΔΑΠ, που άρχισε με την ψήφιση του νόμου 4761/2020, αποκτά σταθερές βάσεις και μία πολύ σημαντική ενίσχυση από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Με υψηλή τεχνολογία και αναβάθμιση της παραγωγής, με τους νέους χώρους που διαμορφώνονται στο κτήριο της οδού Πειραιώς 260, την αξιοποίηση και ανάδειξη της Μοντελοθήκης ως επισκέψιμου Μουσείου αντιγράφων και εκμαγείων και τη δημιουργία ενός νέου, σύγχρονου δικτύου πωλητηρίων και ηλεκτρονικού καταστήματος, ο ΟΔΑΠ θα μπορέσει να λειτουργήσει ως αναπτυξιακό εργαλείο, εξασφαλίζοντας πόρους για τον πολιτισμό και τη χώρα, αλλά και να προβάλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην προβολή και αξιοποίηση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης