«Το Μοιρολόι της Παναγίας»: Ένας μεσαιωνικός θρήνος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

«Το Μοιρολόι της Παναγίας»: Ένας μεσαιωνικός θρήνος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Για πρώτη φορά παρουσιάζεται ολόκληρο το κείμενο από καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες

To_moiroloi_tis_Panagias_Xorodia_Domna_Samiou
Kοινά μονοπάτια ανάμεσα στην ανθρώπινη οδύνη και στο Θείο Δράμα, στη λαϊκή παράδοση της Ανατολής και στη δυτική εργογραφία, στη μουσική του χθες και του σήμερα αναζητά ο κύκλος «Αdagio – Mουσικές για τις ημέρες του Πάσχα» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Στο πλαίσιο αυτής της αναζήτησης θα παρουσιαστεί, την Κυριακή των Βαΐων 17 Απριλίου η μουσική παράσταση «Το Μοιρολόι της Παναγίας».
Πρόκειται για ένα ταξίδι στον χρόνο και στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο μέσα από το ένα έμμετρο έργο από την εποχή του Μεσαίωνα που τραγουδιέται από γυναίκες γύρω από τον «τάφο» του Χριστού, κατά το ήθος και το ύφος των κοσμικών μοιρολογιών. Σε αυτή τη συναυλία, καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες θα συνδυάσουν τις περισσότερες από τις γνωστές παραλλαγές του σε ενιαία αφηγηματική μορφή, επιχειρώντας για πρώτη φορά να αποδώσουν όλο το κείμενο του Μοιρολογιού.
Ο δεξιοτέχνης της λύρας Σωκράτης Σινόπουλος συναντά γνωστούς μουσικούς που θα δημιουργήσουν στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος μια ατμόσφαιρα ξεχωριστή και οικουμενική, με το ηχόχρωμα της τρομπέτας, το οποίο παραπέμπει στην αρχαία ή βυζαντινή σάλπιγγα αλλά και στις μπάντες της Μεγάλης Παρασκευής, να συνυπάρχει με τον ήχο παραδοσιακών κρουστών από όλο τον κόσμο, καθώς και με τη «φωνή» του βιολοντσέλου και της λύρας.
Τραγουδούν η Κατερίνα Παπαδοπούλου και η Χορωδία Δόμνα Σαμίου. Συμμετέχουν οι μουσικοί Ανδρέας Πολυζωγόπουλος (τρομπέτα), Σοφία Ευκλείδου (βιολοντσέλο) και Μανούσος Κλαπάκης (κρουστά). Το μουσικό μέρος πλαισιώνεται οπτικά από φωτογραφικό υλικό των Κωνσταντίνου και Πέτρου Σοφικίτη. Ο ηχητικός σχεδιασμός είναι του Γιάννη Σκανδάμη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης