Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου μετονομάζει τις «Ρωσίδες χορεύτριες» του Ντεγκά σε «Ουκρανές χορεύτριες»

Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου μετονομάζει τις «Ρωσίδες χορεύτριες» του Ντεγκά σε «Ουκρανές χορεύτριες»

«Θεωρήσαμε ότι είναι η κατάλληλη σκηνή να επικαιροποιήσουμε τον τίτλο για να αντικατοπτρίζει καλύτερα το θέμα του» - Η πινακοθήκη καλεί και άλλα πολιτιστικά ιδρύματα να επανεξετάσουν τις ερμηνείες ή λανθασμένες αποδόσεις της ουκρανικής τέχνης

ex-russian-dancers-0
Σε «Ουκρανές χορεύτριες» μετονόμασε το έργο του διάσημου καλλιτέχνη Εντγκάρ Ντεγκά «Ρωσίδες χορεύτριες» η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, που εξήγησε ότι η απόφασή της οφείλεται σε σχόλια Ουκρανών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου απηύθυνε μάλιστα έκκληση σε άλλα πολιτιστικά ιδρύματα να επανεξετάσουν τυχόν εσφαλμένες ερμηνείες ή εσφαλμένες αποδόσεις της ουκρανικής τέχνης και κληρονομιάς.

Σύμφωνα με τον Guardian, στον πίνακα του ιμπρεσιονιστή τα εθνικά χρώματα της Ουκρανίας, δηλαδή το κίτρινο και το μπλε, είναι ολοφάνερα, καθώς βρίσκονται στις κορδέλες στα μαλλιά των χορευτών.

«Ο τίτλος αυτού του πίνακα αποτελεί θέμα συζήτησης εδώ και πολλά χρόνια και καλύπτεται από την βιβλιογραφία. Όμως, τον τελευταίο μήνα λόγω της κατάστασης βρέθηκε στο επίκεντρο. Επομένως, θεωρήσαμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να επικαιροποιήσουμε τον τίτλο για να αντικατοπτρίζει καλύτερα το θέμα του», ανέφερε εκπρόσωπος της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου.

«Έβλεπα την ουκρανική κληρονομιά να χαρακτηρίζεται ως ρωσική»


Την κίνηση καλωσόρισε μεταξύ άλλων η Mariia Kashchenko, ουκρανικής καταγωγής ιδρύτρια και διευθύντρια της Art Unit, που προβάλλει ανερχόμενους καλλιτέχνες, μεταξύ αυτών και 21 Ουκρανών.

«Αντιλαμβάνομαι ότι ο όρος ρωσική τέχνη έγινε ένας εύκολος όρος-ομπρέλα που ήταν χρήσιμος, αλλά είναι πολύ σημαντικό τώρα να τα κάνουμε πράγματα σωστά. Ως Ουκρανή, στο παρελθόν άκουγα να με αποκαλούν Ρωσίδα ή έβλεπα την ουκρανική κληρονομιά να χαρακτηρίζεται ως ρωσική», δήλωσε.

Κλείσιμο
Αντίστοιχες θέσεις διατύπωσε και η διευθύντρια του Ουκρανικού Ινστιτούτου στο Λονδίνο Olesya Khromeychuk. Τον περασμένο μήνα έγραψε στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» ότι «οι επιμελητές δεν έχουν κανένα πρόβλημα να παρουσιάσουν την εβραϊκή, τη λευκορωσική ή την ουκρανική τέχνη και καλλιτέχνες ως Ρώσους. Σε μια σπάνια περίπτωση που ένας Ουκρανός δεν παρουσιάζεται ως Ρώσος, μπορεί να παρουσιαστεί ως “ουκρανικής καταγωγής”, όπως συνέβη με τον σκηνοθέτη Oleksandr Dovzhenko, σε μια μεγάλη έκθεση στο Λονδίνο». 

degas_mesa


Ειδήσεις σήμερα:

Οριστική η ρήξη: Η Ρούλα Πισπιρίγκου θα ζητήσει διαζύγιο από τον Μάνο Δασκαλάκη


Τα «ρίχνει» στους γιατρούς η Πισπιρίγκου: Η κεταμίνη υπήρχε στο νοσοκομείο, έγινε κακή χρήση της από τους υπεύθυνους


Δηλητηριασμένες λιχουδιές έδωσαν στους Ρώσους Ουκρανοί στο Χάρκοβο - Δύο νεκροί και 28 στην εντατική
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης