Οι επιστολές Κοραή - Τζέφερσον στα ελληνικά από το περιοδικό Athens Review of Books

Οι επιστολές Κοραή - Τζέφερσον στα ελληνικά από το περιοδικό Athens Review of Books

Η μετάφραση έγινε από τον Καθηγητή Πολιτικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Περικλή Σ. Βαλλιάνο

Athens_Reviiw
Την ελληνική μετάφραση όλων των επιστολών που αντάλλαξαν, από το 1823 έως το 1825 , ο πνευματικός αρχηγός του Αγώνα Αδαμάντιος Κοραής με τον φημισμένο στοχαστή του Διαφωτισμού, τρίτο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και συγγραφέα της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας Τόμας Τζέφερσον  δημοσιεύει στο τεύχος Νοεμβρίου η Athens Review of Books.Τα κείμενα αυτά, ένα μνημείο στην ιστορία και την θεωρία της πολιτικής ελευθερίας κατά τον 19ο αιώνα, θα έπρεπε να είναι σημείο αναφοράς της παιδείας μας αλλά είναι δυστυχώς άγνωστα στο ευρύ κοινό.

Epistoli_Korai_se_Jefferson
Η χειρόγραφη επιστολή του Αδαμάντιου Κοραή προς τον Τόμας Τζέφερσον

Η μετάφραση έγινε από τον Καθηγητή Πολιτικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Περικλή Σ. Βαλλιάνο. Ο καθηγητής Βαλλιάνος συνοδεύει την μετάφρασή του με εμπεριστατωμένο δοκίμιο όπου παρουσιάζονται αναλυτικά οι ιστορικές περιστάσεις υπό τις οποίες γράφτηκαν οι Επιστολές αυτές και οι ιδέες που αναπτύσσονται σ’ αυτές. Αναλύει επίσης την προσωπικότητα, τις φιλοσοφικές καταβολές και την πολιτική δράση των δύο στοχαστών. Ερευνά τους λόγους για τους οποίους ο Κοραής απευθύνθηκε στον Τζέφερσον. Και συζητά κριτικά τον βαθμό της επιρροής του Αμερικανού στοχαστή στην πολιτική θεωρία που ανέπτυξε ο έλληνας Διαφωτιστής την περίοδο του Αγώνα.

Κλείσιμο
Η πνευματική και πολιτική δραστηριότητα του Κοραή έφερε την ελληνική υπόθεση στο κέντρο του ενδιαφέροντος της φωτισμένης Ευρώπης και Αμερικής συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ευόδωση του Αγώνα. Η προσφορά αυτή, συσκοτισμένη από διάφορες ιδεολογικές διαστρεβλώσεις, φωτίζεται όπως της αξίζει μέσα από το αφιέρωμα αυτό.
Η έκδοση αυτών των ιστορικών ντοκουμέντων είναι από μόνη της σημαντικό γεγονός, ίσως μια από τις πιο πρωτότυπες και χρήσιμες πρωτοβουλίες που έγιναν για την Επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση. Στο τεύχος Νοεμβρίου της Athens Review of Books που βρίσκεται στα περίπτερα και στα καλά βιβλιοπωλεία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης