Ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ, η επιρροή των γονιών του στα τραγούδια του και τα άγνωστα ντοκουμέντα των Beatles

Ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ, η επιρροή των γονιών του στα τραγούδια του και τα άγνωστα ντοκουμέντα των Beatles

Οι εξομολογήσεις του διάσημου «Σκαθαριού» με αφορμή την έκθεση με σπάνια προσωπικά του αντικείμενα που διοργανώνεται στο Λονδίνο -Δείτε φωτογραφίες

Mc_Cartney_portraito

Κάποιες φορές χρειάζεται να περάσουν δεκαετίες ολόκληρες για να αποκαλυφθούν τα «μυστικά» που κρύβονται πίσω από τραγούδια που άφησαν εποχή. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση του Πολ Μακ Κάρντνεϊ ο οποίος εξομολογήθηκε, για πρώτη φορά δημόσια, τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι γονείς του στην έμπνευσή του, και συνακόλουθα στους Beatles,   με αφορμή την διοργάνωση μιας έκθεσης με προσωπικά του αντικείμενα που εγκαινιάζεται σήμερα στην Βρετανική Βιβλιοθήκη.

«Σκεπτόμενος τα τραγούδια που έχω γράψει σε όλα τα στάδια της καριέρας μου, οδηγήθηκα στο συμπέρασμα ότι οι γονείς μου, ο Τζιμ και η Μαίρη Μακ Κάρντνεϊ, ήταν η αυθεντική έμπνευση για τόσο πολλά από αυτά» αποκαλύπτει με νόημα ο ίδιος για να εξηγήσει αμέσως μετά: «Η μητέρα μου ήταν πολύ καθησυχαστική και όπως συμβαίνει συχνά με άλλες γυναίκες, ήταν εκείνη που κρατούσε την οικογένεια. Διατηρούσε το ηθικό μας υψηλό».

Mc_Cartney_mother
Ο Πολ Μακ Κάρντεϊ στα παιδικά του χρόνια με την μητέρα του και τον αδελφό του

Δυστυχώς ο Πολ έχασε πολύ νωρίς της μητέρα του η οποία πέθανε μετά από επέμβαση που υπεβλήθη για την αντιμετώπιση του καρκίνου του στήθους, όταν εκείνος ήταν μόλις 14 ετών! Η επιρροή που άσκησε στην διαμόρφωση του ανθρώπινου αλλά και του καλλιτεχνικού του χαρακτήρα φαίνεται πως υπήρξε πολύ μεγάλη παρά τα λίγα χρόνια που την είχε στο πλευρό του.

Mc_Cartney_drawing
Σκίτσο του Πολ Μακ Κάρντεϊ που χρησιμοποιήθηκε στο εξώφυλλο του σίνγκλ του «Put it there»

Εξίσου σημαντική αλλά περισσότερο αναμενόμενη ίσως ήταν η αντίστοιχη επιρροή που δέχτηκε από τον πατέρα του ο οποίος υπήρξε επίσης μουσικός, για την ακρίβεια πιανίστας και τρομπετίστας. Ήταν που τού χάρισε την πρώτη του τρομπέτα, στα 14α γενέθλιά του, την οποία αργότερα ο ίδιος αντάλλαξε με μια ακουστική κιθάρα προκειμένου να μπορεί να παίζει και να τραγουδά ταυτόχρονα, όπως επέβαλαν οι ανάγκες του ροκ εν ρολ.

Κλείσιμο
Mc_Cartney_house
Το σπίτι που μεγάλωσε ο Πολ Μακ Κάρντνεϊ όπου γράφτηκαν πολλά από τα πρώιμα τραγούδια των Μπίτλς

Ο ίδιος πάντως θεωρεί ότι επηρεάστηκε βαθιά και από τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο ο πατέρας του εκφραζόταν: «Κουβαλούσε τόσες πολύχρωμες εκφράσεις όπως πολλοί άνθρωποι σήμερα στο Λίβερπουλ. Του άρεσε πολύ να παίζει με τις λέξεις, τις χειριζόταν στο κεφάλι του σαν ταχυδακτυλουργός, και χρησιμοποιούσε πολλά μικρά ρητά τα οποία κάποιες φορές δεν έβγαζαν νόημα, άλλες φορές ήταν λειτουργικά αλλά σχεδόν πάντα ποιητικά. Όταν σού έσφιγγε το χέρι, έλεγε: «Βάλτο εκεί αν ζυγίζει έναν τόνο»…Δεν είναι λοιπόν διόλου τυχαίο που ο Μακ Κάρντεϊ χρησιμοποίησε τα λόγια του, σε ένα τραγούδι που έγραψε το 1990, το «Put it There».

Η έκθεση

Σπάνια ντοκουμέντα από το πλούσιο προσωπικό αρχείο του θρυλικού «Σκαθαριού» περιλαμβάνει η νέα έκθεση που είναι αφιερωμένη σε εκείνον. Οι διοργανωτές της μάλιστα εντυπωσιάστηκαν από το πλήθος των αναμνηστικών αντικειμένων που διαθέτει ο Πολ Μακ Κάρντεϊ και την εξαιρετική κατάσταση στην οποία τα διατηρεί. Ανάμεσα στα εκθέματα υπάρχουν και 35 τα οποία δεν έχουν δει ποτέ το φως της δημοσιότητας, όπως οικογενειακές φωτογραφίες από τα παιδικά του χρόνια, σχέδια, ζωγραφιές, χειρόγραφοι στίχοι αλλά και μία κάρτα των Μπιτλς από το Αμβούργο.

Mc_Cartney_-_Lenon
Πωλ Μακ Κάρντνεϊ και Τζον Λένον στα πρώτα τους μουσικά βήματα

Ξεχωρίζει η φωτογραφία του με τον Τζον Λένον που τραβήχτηκε ενώ έγραφαν με τις κιθάρες τους το τραγούδι «I Saw Her Standing There», στο οικογενειακό σπίτι του Πολ, στο Λίβερπουλ το οποίο αποτυπώνεται και σε ένα ακόμη φωτογραφική στιγμιότυπο που παρουσιάζεται στην έκθεση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον μάλιστα παρουσιάζει το γεγονός ότι τα αντικείμενα που εκτίθενται συνοδεύονται από προσωπικά σημειώματα του ίδιου του Μακ Κάρντεϊ, μέσα από τα οποία προκύπτουν σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή και την καριέρα του.



Ειδήσεις σήμερα:

«Πόλεμος» κατά του νοσοκομείου Καλαμάτας από δικηγόρο μετά τη διασωλήνωση 37χρονης

Ήθελε να εμβολιαστεί ο μοναχός που κατέληξε λόγω Covid στο Άγιο Όρος και δεν τον άφηναν

Πρόταση δυσπιστίας ετοιμάζει η αντιπολίτευση στην Βόρεια Μακεδονία αν δεν παραιτηθεί μέχρι αύριο ο Ζάεφ

 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης