Οι ήρωες του 1821 μέσα από μια σύγχρονη εικαστική ματιά στο «Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία»

Οι ήρωες του 1821 μέσα από μια σύγχρονη εικαστική ματιά στο «Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία»

Ο Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος παρουσιάζει στην έκθεσή του με τίτλο «Παλιγγενεσία» τους μπροστάρηδες της Ελληνικής Επανάστασης ως εικόνες που αποκτούν σημασία ζωής στο σήμερα

Paligenesia_-_ekthesi

Tο νέο εικαστικό έργο του Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου με τίτλο «Παλιγγενεσία», που είναι εμπνευσμένο από την Ελληνική Επανάσταση και του ήρωές της,  θα φιλοξενείται, από τις 25 Οκτωβρίου, στο «Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία».

Η έκβαση του αγώνα του 1821 χαρακτηρίστηκε παλιγγενεσία, ανόρθωση δηλαδή του γένους μας. Το ελληνικό γένος αναστήθηκε, ξαναγεννήθηκε, γιατί απέκτησε αυτοτελή υπόσταση και μια καινούργια εποχή ξεκίνησε μετά την απελευθέρωση των Ελλήνων από τους Τούρκους.

Στο πνεύμα των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, ο ζωγράφος τιμά τη γενέθλια σημασία της στο πρόσωπο εκείνων που στάθηκαν μπροστάρηδες στο πεδίο της μάχης και της πολιτικής. Ο μάρτυρας Αθανάσιος Διάκος, ο Κολοκοτρώνης κι ο Καραϊσκάκης, όλοι οι ήρωες που έχουν χαραχτεί βαθιά στη συλλογική μνήμη από τις σχολικές αίθουσες και τις επετειακές εκδηλώσεις, «επιστρέφουν» με το χρωστήρα του δημιουργού, όχι ως ιστορικές προσωπογραφίες, αλλά ως εικόνες που αποκτούν σημασία ζωής στο σήμερα.

Paligenesia_-_ekthesi_2

Ο Ιστορικός Τέχνης και επιμελητής της έκθεσης Γιώργος Μυλωνάς σημειώνει: «Εξαιρετικός πορτρετίστας με ικανό χέρι, ο Παπαμιχαλόπουλος δεν ενδιαφέρεται να ανα-συστήσει τα σχέδια του Krazeisen ή άλλα γνωστά έργα από την εθνική μας ζωγραφική. Αντιθέτως, ο ζωγράφος κυοφορεί με τόλμη και προσωπικό ύφος, το νέο. Μέσα σε χρυσό κάμπο – ανάμνηση των στρατιωτών αγίων – επιλέγει να ζωγραφίσει μυθικά όντα όπως τα εννοεί ένας άνθρωπος του 21ου αιώνα, ένας ζωγράφος που μεγάλωσε με ιαπωνικά παιδικά, με έργα επιστημονικής φαντασίας, με σχέδια του Moebius, του Jodorowsky και του Enki Bilal. Ο Ήρωας στον Παπαμιχαλόπουλο, άλλοτε ως φτερωτή Νίκη, άλλοτε ως αποστεωμένη φιγούρα που μοιάζει ν’ αναγεννάται από τις στάχτες της, ορθώνεται λες και ξεπηδά από την οθόνη του ψηφιακού κόσμου για να βρει θέση μέσα στην αίθουσα του Μουσείου».

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος (γ. 1975) έλαβε το διδακτορικό του από το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Διδάσκει ζωγραφική και χαρακτική στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και έργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές & δημόσιες συλλογές Ελλάδος και εξωτερικού.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου.

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης