Δημοσθένης Χρ. Σταυριανός (βαρύτονος): «Με γλώσσα ελληνική - 200 χρόνια επανάσταση» και «Μίκης ωραίος ως Έλληνας»

Δημοσθένης Χρ. Σταυριανός (βαρύτονος): «Με γλώσσα ελληνική - 200 χρόνια επανάσταση» και «Μίκης ωραίος ως Έλληνας»

Δύο πολιτιστικά δρώμενα γεμάτα… Ελλάδα

reduced_m
Ένα ταξίδι σε δύο κόσμους γεμάτους από την Τέχνη μιας Ελλάδας που οι νέοι άνθρωποι οφείλουν με σύγχρονο τρόπο να αναδείξουν και να μην αφήσουν να χαθεί.

Ολοκληρώθηκαν πριν από λίγες ημέρες με μεγάλη επιτυχία οι θερινές παρουσιάσεις της μουσικής παράστασης «Με γλώσσα ελληνική – 200 χρόνια επανάσταση». Η παράσταση, της οποίας την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει ο βαρύτονος Δημοσθένης Χρ. Σταυριανός, είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης της Περιφέρειας Αττικής και υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της σε ανοιχτά θέατρα της αρμοδιότητας της. Περιλαμβάνει αφηγήσεις κειμένων σπουδαίων Ελλήνων λογοτεχνών όπως τον Ρήγα, τον Μακρυγιάννη, τον Κοραή, τον Βαλαωρίτη, τον Σολωμό, τον Σικελιανό και τον Ελύτη, λόγιες μελοποιήσεις των παραπάνω καθώς και τραγούδια με σχετική θεματολογία, από σπουδαίους συνθέτες όπως Παύλος Καρρέρ, Γιάννης Κωνσταντινίδης, Μίκης Θεοδωράκης, Gabriel Faure, Rouget de Lisle κ.α..

Όπως ανέφερε σχετικά ο κ. Σταυριανός: «Είναι μια μουσική παράσταση που ξεφεύγει από τις συνήθεις διαδρομές για το θέμα. Οι αναφορές της απέχουν από την ‘’ευκολία’’ του φολκλόρ, προσεγγίζουν την επέτειο με τεχνικές από το λυρικό θέατρο και το θέατρο αναλογίου, δοσμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να καταφέρνουν να αγγίζουν το σύγχρονο άνθρωπο. Ταυτόχρονα, λόγω της διαχρονικότητας των κειμένων και της μουσικής, αναδεικνύεται η ‘’οργανική ύλη’’ με την οποία ο κόσμος της Τέχνης, των Γραμμάτων και της Διανόησης άφησε το αποτύπωμα του στην προετοιμασία της Επανάστασης, στην εξέλιξη της αλλά και στην μετέπειτα ιστορική διαδρομή μέχρι το σύγχρονο Ελληνικό κράτος, επηρεάζοντας τους Έλληνες, ανεξαρτήτως κοινωνικής θέσης και μορφωτικού επιπέδου».

240807605_3112606188986530_50384208509061478_n
Dimosthenis_Chr__Stavrianos_by_Aris_K_
ΜΕ_ΓΛΩΣΣΑ_ΕΛΛΗΝΙΚΗ_-ΑΤΤΙΚΟ_ΑΛΣΟΣ
Κλείσιμο


Στην επιτυχημένη μουσική παράσταση συ
νέπραξαν οι ηθοποιοί Ρένα Κυπριώτη και Βασίλης Βλάχος, trio piano ensemble, φωνητικό σύνολο, επιστημονική σύμβουλος ήταν η Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας Φωτεινή Κωστάκου ενώ την σκηνοθεσία είχε αναλάβει η Τζένη Αρσένη.

Αναφορικά με τη διανομή ο κ. Σταυριανός μας είπε: «Είχαμε τη χαρά να μπορούν να συμμετέχουν στην παράσταση οι άνθρωποι που ήταν οι πρώτες μας επιλογές και όλο αυτό συνέτεινε τα μέγιστα τόσο στο καλλιτεχνικό και ευρύτερα αισθητικό αποτέλεσμα όσο και στο πολύ όμορφο κλίμα μεταξύ μας αλλά και στο αίσθημα ασφάλειας αφού τηρήθηκαν ευλαβικά όλα τα προβλεπόμενα μέτρα καθ’ όλη την εξέλιξη της παραγωγής».

«Μίκης, ωραίος ως Έλληνας»

Σε συνέχεια των παραπάνω εμφανίσεων έρχεται και η συμμετοχή του κ. Σταυριανού στη συναυλία «Μίκης, ωραίος ως Έλληνας» το ερχόμενο Σάββατο 9/10.

Μια συναυλία - αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη, διανοούμενου και αγωνιστή, του δικού μας αλλά ταυτόχρονα οικουμενικού, του ενωτικού Μίκη Θεοδωράκη.

Η πρωτοβουλία ανήκει στο Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Μεταμόρφωσης και επιχειρεί να παρουσιάσει επιλεγμένα αποσπάσματα από το έργο του σπουδαίου δημιουργού με αναφορές εξίσου στα μεγάλα του έργα όπως το «Άξιον εστί» και το «Canto General», τους κύκλους λαϊκών τραγουδιών αλλά και τραγούδια του από το θέατρο και τον κινηματογράφο.

αφιερωμα_ΜΙΚΗΣ


Ερμηνεύουν ο Βασίλης Λέκκας και η Φωτεινή Δάρρα, ο βαρύτονος Δημοσθένης Χρ. Σταυριανός, αφηγητής ο ηθοποιός Χρήστος Φωτίδης ενώ την παράσταση πλαισιώνουν καλλιτεχνικές δομές του Δήμου Μεταμόρφωσης, Χορωδία, Φιλαρμονική καθώς και Ορχήστρα Δωματίου. Η μουσική διεύθυνση είναι του Δημήτρη Δημητριάδη.

AΞΙΟΝ_ΕΣΤΙ_ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ


Σχετικά ο κ. Σταυριανός είπε: «Είμαι πολύ χαρούμενος για την συγκεκριμένη παραγωγή για πολλούς λόγους, είναι κάτι που οφείλουμε στην κληρονομιά που μας αφήνει ο τεράστιος Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος κατά την άποψη μου ήταν ο τελευταίος εμβληματικός Έλληνας. Μια ολόκληρη εποχή της νεώτερης ιστορίας μας και της Τέχνης της χώρας μας τελείωσε, κλείνει μαζί του. Χαρισματικός, ‘’δικός μας’’ αλλά ταυτόχρονα οικουμενικός, ενθουσιώδης ως το τέλος, κορυφαίος συνθέτης με παγκόσμια αναγνώριση σε πολλά επίπεδα, αγωνιστής, ενωτικός και σίγουρα ο δημιουργός που έφερε τους μεγάλους ποιητές στα χείλη όλων των Ελλήνων. Εξαιρετική συγκυρία η συνύπαρξη επί σκηνής με τόσο σημαντικούς ερμηνευτές αλλά και με μεγάλο συμβολισμό για τον κόσμο της πόλης και το Τμήμα Πολιτισμού η σύμπραξη καταξιωμένων καλλιτεχνών με τις καλλιτεχνικές δομές του Δήμου Μεταμόρφωσης. Πραγματικά, μια σπουδαία πρωτοβουλία!».

Μίκης ωραίος ως Έλληνας

Στην πλατεία Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Μεταμόρφωση Αττικής, ώρα 19.30
Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και αυτονόητα θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την πρόληψη της Covid 19.

Ειδήσεις σήμερα:

Επίθεση με βιτριόλι: «Έκαψαν» την Έφη οι καταθέσεις των μαρτύρων - Όσα έγιναν εχθές στη δίκη

H Adele προαναγγέλλει την κυκλοφορία νέου τραγουδιού - Βίντεο

Τσάρλι Σιν: Δεν θα χρειάζεται πλέον να πληρώνει διατροφή στην πρώην σύζυγό του Ντενίζ Ρίτσαρντς

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης