Θέατρο Πρόβα: Υποδέχεται την νέα καλλιτεχνική περίοδο με τους «Παλαιστές» του Στρατή Καρρά

Θέατρο Πρόβα: Υποδέχεται την νέα καλλιτεχνική περίοδο με τους «Παλαιστές» του Στρατή Καρρά

'Ενα έργο που που πραγματεύεται το διαχρονικό πρόβλημα του ανθρώπου μπροστά στην Εξουσία και την Ελευθερία

Palaistes_-_Theatro_Prova
Το έργο «Παλαιστές» του Στρατή Καρρά, με την πρωτότυπη μουσική του Διονύση Τσακνή, που θα παρουσιάζεται από τις 15 Οκτωβρίου και κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, είναι είναι νέα παραγωγής του Θεάτρου Πρόβα, που θα λειτουργήσει ως αμιγής χώρος για όσους διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Πρόκειται για ένα «ξεχασμένο» αριστούργημα της νεοελληνικής δραματουργίας, με διεθνή καριέρα παραστάσεων σε πολλές χώρες του εξωτερικού, που πραγματεύεται, με τρόπο μοναδικό και καταλυτικό, το διαχρονικό πρόβλημα του ανθρώπου μπροστά στην Εξουσία και την Ελευθερία.

Στην φέρουσα δραματουργική δομή του έργου δεν υπεισέρχονται ηθογραφικά στοιχεία και αυτός είναι ο λόγος, που το καθιστά υπέρ-τοπικό και υπέρ-χρονικό δηλαδή κλασσικό. Ένα έργο σύγχρονο, οικουμενικό.
Palaistes_2
Κλείσιμο

«Ο Στρατής Καρράς με τους "Παλαιστές" του ανασηκώνει το παραβάν και μας αφήνει μόνους και αβοήθητους να κρυφοκοιτάξουμε στα άδυτα των μηχανισμών της εξουσίας, ίσως και στα άδυτα του εαυτού μας. "Οι Παλαιστές"  γελοιοποιούν τον εφιάλτη της εξουσίας και μας προκαλούν. «Δεν είναι αυτό που νομίζετε. Μη νομίζετε αυτό που δεν είναι». Είναι αλήθεια δύσκολο να τραβήξει κανείς τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον εξουσιαστή και στον εξουσιαζόμενο, στον άρχοντα και στον αρχόμενο. Αλλά και οδυνηρό γιατί ίσως αναγκαστεί να τεμαχίσει τον εαυτό του και να… υπογράψει την θανατική του καταδίκη, όταν αναγνωρίσει στο πρόσωπό του το θύτη και το θύμα ταυτόχρονα, τον "απατεώνα" και το "κορόιδο", τον καταπιεστή και τον καταπιεζόμενο… "Καλησπέρα πατριώτες"… Ποιος άραγε θα τολμήσει ποτέ να σκοτώσει την ελπίδα για να εξοντώσει την εξουσία;» σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Πρόβα, Σωτήρης Τσόγκας.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Παντελής Παπαδόπουλος, αναφέρει πως «ο Στρατής Καρράς χρησιμοποιώντας τη σάτιρα, την ειρωνεία και το παράλογο καταγράφει την έννοια της καταδυνάστευσης του ανθρώπου, τη διαλεκτική σχέση θύματος και θύτη, τη βία σε όλες τις μορφές της, αλλά και την αναμονή του λυτρωτή που όμως και αυτός είναι ένας ακόμη δυνάστης» ενώ ο ίδιος ο συγγραφέας, Στρατής Καρράς, υπογραμμίζει: «Κάθε εξέλιξη έχει σαν  αφορμή την παράδοση. Στην σημερινή ανανέωση παρατηρούμε την κλασσική φόρμα του θεάτρου, σε τεχνική και σε θέμα, με σύγχρονα βέβαια εκφραστικά μέσα. Η ανανέωση αυτή στη μορφή , είναι αυτό που ονομάζουμε «Θέατρο του Παράλογου». Σαν περιεχόμενο – θέμα, έχει την άρνηση και τη διαμαρτυρία εναντίον της «Μεθόδου τρόμος» που χρησιμοποιεί η παγκόσμια γκαγκστερικά οργανωμένη παρακοινωνία, για την  καταπίεση και την τελική υποταγή της ανθρώπινης ύπαρξης. Μαζί  με αυτό το περιεχόμενο, ξανά τοποθετείται  το αιώνιο θέμα ¨Άνθρωπος¨. Το βασικό τούτο θέμα, ανανεώνεται στη σχέση του και την τοποθέτηση του – επανεξέτασή του, στον συνεχώς ανανεωμένο χώρο και στις διάφορες μεταβολές. Έτσι έχουμε  ξανά το πανάρχαιο ερώτημα : Από πού ερχόμαστε, ποια είναι η έννοια της ζωής, που πάμε».

Στην παράσταση παίζουν οι ηθοποιοί Σωτήρης Τσόγκας, Μαίρη Ραζή, Κώστας Δαρλάσης, Ιωαάννα Μαλακατέ, Αντώνης Ζιώγας και Ελένη Κερολάρη.

Προπώληση εισιτηρίων ΕΔΩ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης