«Χτίστες, Νοικοκυρές και Οικοδόμηση της Σύγχρονης Αθήνας»: H ιστορία της αθηναϊκής πολυκατοικίας μέσα από ένα ντοκιμαντέρ

«Χτίστες, Νοικοκυρές και Οικοδόμηση της Σύγχρονης Αθήνας»: H ιστορία της αθηναϊκής πολυκατοικίας μέσα από ένα ντοκιμαντέρ

Βασίζεται  στο ομώνυμο βιβλίο της Ιωάννας Θεοχαροπούλου, το οποίο κυκλοφορεί φέτος σε νέα έκδοση από το Ίδρυμα Ωνάση.

Athina_-_documanter

Ποιοι είναι οι επαρχιώτες που ήρθαν στην Αθήνα με τις γυναίκες τους μετά τον Εμφύλιο και «τσιμέντωσαν» την πόλη; Ποιοι «γκρέμισαν» τα νεοκλασικά και γιατί γέμισαν το λεκανοπέδιο με πολυκατοικίες; Πώς έμαθαν και ανέπτυξαν την τέχνη τους, από πού προέρχονται, ποιες τεχνικές και γνώσεις είχαν μαζί τους; Πώς τροποποίησαν τα εργαλεία τους για να ικανοποιήσουν τις νέες ανάγκες που αναδύονταν; Πώς επικοινωνούσαν και διαπραγματεύονταν με τους μορφωμένους αρχιτέκτονες; Τι ζητούσαν οι γυναίκες τους; Με άλλα λόγια, ποια ήταν η ιστορία της συνάντησής τους με το «σχέδιο του μοντερνισμού»; Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα δίνει το ντοκιμαντέρ των Τάσου Λάγγη και Γιάννη Γαϊτανίδη «Χτίστες, Νοικοκυρές και Οικοδόμηση της Σύγχρονης Αθήνας», που θα προβληθεί την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου, στις 18:30, στο Τριανόν  και την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου, στις 19:45, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Λαΐς), στο πλαίσιο του του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

Trailer | Χτίστες, Νοικοκυρές και η Οικοδόμηση της Σύγχρονης Αθήνας

 

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που αφηγείται την ιστορία της αθηναϊκής πολυκατοικίας και της ανοικοδόμησης μέσα από τη ζωή των ανώνυμων λαϊκών ανθρώπων της αντιπαροχής, βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Ιωάννας Θεοχαροπούλου, το οποίο κυκλοφορεί φέτος σε νέα έκδοση από το Ίδρυμα Ωνάση.

«Η Αθήνα είναι η πόλη μας, εκεί που γεννηθήκαμε και ζούμε και την αγαπάμε σαν να είναι “το χωριό μας”. Είναι όμως αντιφατική και σχεδόν άγνωστη καθώς η επαναλαμβανόμενη υφή των πολυκατοικιών απλώνεται τριγύρω κλονοποιημένη. Ένας χώρος σαν κείμενο αδιαπέραστο στη γενικότητα του, ακατανόητο, χωρίς εμφανείς ιστορικές αναφορές, πέρα από το ορόσημο της Ακρόπολης και μερικών διάσπαρτων, ασύνδετων μνημείων. “Πως χτίστηκε όλο αυτό;” διερωτάται κανείς. Σίγουρα όχι από αρχιτέκτονες και πολεοδόμους. Με αφορμή και οδηγό το βιβλίο της Ιωάννας Θεοχαροπούλου ψάξαμε στις ρωγμές της σύγχρονης αστικής μας Ιστορίας για να βρούμε ποιοι και ποιες ήταν αυτοί οι εσωτερικοί μετανάστες συν-δημιουργοί του χτισμένου περιβάλλοντός μας. Ξεκινήσαμε με τις ίδιες προκατειλημμένες ιδέες ότι δηλαδή αυτοί κατέστρεψαν την Αθήνα, η “αντιπαροχή του Καραμανλή”, κλπ. Δεν γνωρίζουμε αν αυτές οι προκαταλήψεις και οι μύθοι για την Αθήνα θα πάψουν υπάρχουν. Απλώς τώρα πια, μια ακόμα ιστορία προστέθηκε, για τη δημιουργία της πιο παλιάς, καινούριας πρωτεύουσας της Ευρώπης» σημειώνουν οι δύο σκηνοθέτες του ντοκιμαντέρ.

 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης