Ο σύγχρονος «Προμηθέας» του Νίκου Καραθάνου προσγειώνεται στη σκηνή της Στέγης

Ο σύγχρονος «Προμηθέας» του Νίκου Καραθάνου προσγειώνεται στη σκηνή της Στέγης

Πρόκειται για την δεύτερη προσέγγιση του καταξιωμένου σκηνοθέτη στο αρχαίο δράμα - Τί λέει ο ίδιος για την νέα του παράσταση

Promitheas_Karathanos_2
Έναν «Προμηθέα» διαφορετικό, σύγχρονο, που θα μπορούσε να είναι ο καθένας από μάς, εμπνεύστηκε, σκηνοθετεί και θα ενσαρκώσει ο Νίκος Καραθάνος, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, από τις 10 έως τις 30 Οκτωβρίου. Ο καταξιωμένος σκηνοθέτης προσεγγίζει το απαιτητικό είδος του αρχαίου δράματος για δεύτερη φορά. Είχαν προηγηθεί, το 2016, οι αριστουργηματικοί του «Όρνιθες» που γοήτευσαν κοινό και κριτικούς, όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και στη Νέα Υόρκη, στη Χιλή και σε άλλες γωνιές του κόσμου που «πέταξαν» τα επόμενα χρόνια.
Promitheas_Karathanos_afisa


Στον κατά Καραθάνο «Προμηθέα» ο μυθολογικός ήρωας του Αισχύλου δεν είναι αλυσοδεμένος σε κάποιο βράχο του Καυκάσου. Η πλοκή του έργου εκτυλίσσεται σε ένα σπίτι – μετεωρίτη που αιωρείται στον χωροχρόνο και κατακλύζεται από τα τέσσερα στοιχεία της φύσης. Εκεί ζουν μαζί του το Κράτος και ο Ερμής που ερμηνεύει ο Χρήστος Λούλης, η Βία και η Ιώ που ενσαρκώνει η Γαλήνη Χατζηπασχάλη, ο Ήφαιστος και ο Ωκεανός που παίζει ο Γιάννης Κότσιφας.

Κλείσιμο
«Το να ζεις σημαίνει να τρως το φως και το σκοτάδι κάθε λεπτό» σημειώνει ο Νίκος Καραθάνος και προσθέτει με νόημα:«Πάντα προσπαθούσα να καταλάβω πώς ένας πόνος σ’ ένα δωμάτιο φεύγει από τους τοίχους, ταξιδεύει στον αέρα, γεννάει τέρατα και θεούς και δίνει μύθο». Αναφερόμενος δε στην δύναμη που ασκεί πάνω του το αρχαίο δράμα και την αποκαλυπτική εμπειρία που βιώνει όταν καταπιάνεται με αυτό εξομολογείται: «Μοιάζει συνέχεια να μου λέει πως “τάφος μου είναι οι απόψεις μου κι ανάστασή μου το δίκαιο”»
Promitheas_Karathanos_4

Ο στόχος του μέσα από αυτήν την ανατρεπτική παράσταση είναι, όπως επισημαίνει, «να μυθολογήσει την καθημερινότητα». Γι' αυτό εξάλλου και επιχειρεί να μεταμορφώσει τον ήρωά του σε ένα πρόσωπο οικείο που να ταυτίζεται με τον θεατή: «Στο πρόσωπό του αναγνωρίζεις τον καθέναν από εμάς. Ο Προμηθέας εκπροσωπεί εσένα, εμένα, όλους, τη στιγμή που κοιτάξαμε το γεγονός της ζωής και μας είδε κι αυτό»

Τα σκηνικά της παράστασης έχει φιλοτεχνήσει Εύα Μανιδάκη και τα κοστούμια ο Άγγελος Μέντης ενώ η μουσική είναι του Άγγελου Τριανταφύλλου. Τους ηθοποιούς συνοδεύουν επί σκηνής μουσικοί που παίζουν ζωντανά.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη της διακεκριμένης σκηνογράφου και ενδυματολόγου 'Ελλης Παπαγεωργακοπούλου  που έφυγε ξαφνικά και πρόωρα από τη ζωή τον περασμένο Απρίλιο.

Ειδήσεις σήμερα:

Παγώνη: 1 στα 3 παιδιά νοσούν με κορωνοϊό- 3η δόση στις περισσότερες ομάδες του πληθυσμού

Φωτογραφίζοντας τον Μίκη Θεοδωράκη


Βίλα Ιόλα: Ανοίγει τις πύλες της στο κοινό πριν ξεκινήσουν οι εργασίες μετατροπής της σε μουσείο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης