Στέφανος Μίλλερ: Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος φιλέλληνας αρχαιολόγος

Στέφανος Μίλλερ: Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος φιλέλληνας αρχαιολόγος

Είχε αφιερώσει 40 χρόνια από την καριέρα του στην Ελλάδα και είχε συνδέσει την πορεία του με τη Νεμέα - Βαθιά θλίψη στον χώρο του πολιτισμού και της αρχαιολογίας

miller
Ο αρχαιολόγος Στέφανος Μίλλερ έφυγε από τη ζωή σήμερα σε ηλικία 79 ετών και βύθισε στη θλίψη τους συναδέλφους και τους κοντινούς του ανθρώπους.

Όσοι τον γνώριζαν προσωπικά ή είχαν συνεργαστεί μαζί του στο παρελθόν, μιλούν όχι μόνο για έναν σπουδαίο αρχαιολόγο, αλλά πάνω από όλα, έναν σπουδαίο άνθρωπο.

Είχε γεννηθεί στην Ιντιάνα των ΗΠΑ το 1942, όπου και σπούδασε αρχαία Ελληνικά. Είχε έναν ιδιαίτερο δεσμό με την χώρα μας, πριν ακόμα κάνει το διδακτορικό του στην Κλασσική Αρχαιολογία. Όταν λοιπόν, ολοκλήρωσε τις σπουδές του, συμμετείχε σε διάφορα προγράμματα ανασκαφής στην Ολυμπία και την Αρχαία Αγορά της Αθήνας.

Ήταν υπεύθυνος για την ανακάλυψη του Σταδίου, όπου διεξάγονταν τα Νέμεα και για την κατασκευή του αρχαιολογικού μουσείου της περιοχής. Τα επόμενα χρόνια της ζωής του διετέλεσε Διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών στην Αθήνα και παρέμεινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ. Το 2005 με προεδρικό διάταγμα πολιτογραφήθηκε Έλληνας υπήκοος και τιμήθηκε για την προσφορά του με τον Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής.

Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη αποχαιρέτησε τον σπουδαίο αρχαιολόγο«Με την απώλεια του Στέφανου Μίλλερ, η αρχαιολογική έρευνα χάνει έναν σπουδαίο, αφοσιωμένο επιστήμονα και η Ελλάδα έναν μεγάλο φίλο. Ο Στέφανος Μίλλερ αφιέρωσε τη ζωή και το έργο του στην ανακάλυψη και στην ανάδειξη των θησαυρών της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Η ανασκαφική του έρευνα στη Νεμέα, το διδακτικό του έργο, η θητεία του ως Διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, χαρακτηρίζονταν πάντοτε από ένα σημαντικό όραμα, την παράλληλη πορεία της επιστήμης με την αναπτυξιακή διάσταση του Πολιτισμού. Αποχαιρετούμε τον Στέφανο Μίλλερ με θλίψη. Όλοι όσοι τον γνωρίσαμε και συνεργαστήκαμε μαζί του, κρατούμε στη μνήμη μας με σεβασμό και εκτίμηση, την επιστημονική του λαμπρότητα, την ανθρωπιά και την προοδευτική του σκέψη».

Ανάμεσα στους ανθρώπους, που έσπευσαν να πουν το δικό τους αντίο στον αρχαιολόγο, ήταν και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, ο οποίος το έκανε με μία δημοσίευση στο Twitter.

Συγκεκριμένα, έγραψε: «Αποχαιρετάμε έναν σπουδαίο Έλληνα τον αρχαιολόγο Στέφανο #Μίλλερ. Αφιερώθηκε στην #Νεμέα, έφτιαξε το μουσείο, την αναστύλωση του ναού του Δία, τα Νέμεα, δίδαξε σε χιλιάδες μαθητές, ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπους και ήταν το σημείο αναφοράς, ο πρεσβευτής της Νεμέας ανά τον κόσμο».



Την ανάρτηση του Χρίστου Δήμα αναδημοσίευσε και ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, σχολιάζοντας«Πολύ θλιβερά νέα για έναν Αμερικανό λόγιο, που συνέβαλε σημαντικά στους πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ των χωρών μας (και της Καλιφόρνια)».


Κλείσιμο
Ο Τομέας Πολιτισμού του Κινήματος Αλλαγής αποχαιρέτησε με μία ανακοίνωση τον αρχαιολόγο καθηγητή Στέφανο Μίλλερ, μια εμβληματική προσωπικότητα στο χώρο της αρχαιολογίας.

«Ο Στέφανος Μίλλερ, πραγματοποιώντας ανασκαφές, από τη δεκαετία του ’70 στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Νεμέας, συνέβαλε στη διαμόρφωση ενός από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά πάρκα στον ίδιο χώρο αλλά και στην ανάδειξή του, αποτελώντας παράδειγμα για την αξιοποίηση του πολιτιστικού μας πλούτου. Συγκεκριμένα ανέδειξε το αρχαίο στάδιο που τελούνταν οι Νέμειοι αγώνες κατά την αρχαιότητα, συνέβαλε στην ίδρυση του Αρχαιολογικού Μουσείου της περιοχής, στην καταγραφή και συγγραφή σπουδαίου υλικού για μελέτη, συμμετείχε στην προσπάθεια για την αναστήλωση του Νεμείου Διός και πρωτοστάτησε στην αναβίωση των Νεμείων Αγώνων που προσελκύουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Όλα αυτά αποτελούν μια μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά που οφείλεται στο πάθος του για την Ελλάδα και τη συνέπεια που το υπηρέτησε. Έχοντας εγκατασταθεί στην αρχαία Νεμέα δεν σταμάτησε μέχρι το τέλος της ζωής του να είναι πρεσβευτής του ελληνικού πολιτισμού έχοντας κατακτήσει την αναγνώριση και το σεβασμό όλων για το έργο του. Η Ελλάδα του οφείλει πολλά και τον τοποθετεί δίπλα στους σημαντικούς επιστήμονες και αρχαιολόγους που της πρόσφεραν σημαντικές υπηρεσίες με το έργο τους».




Ειδήσεις σήμερα: 

Σαρλίζ Θερόν: Βόλτες με τη μητέρα της στα σοκάκια της Ύδρας - Φωτογραφίες

Λιονέλ Μέσι: Δείτε live την παρουσίαση του Αργεντινού σούπερ σταρ από την Παρί Σεν Ζερμέν

Σαρλ Λεκλέρκ: Ο πιλότος της F1 ξεφαντώνει με αιθέριες υπάρξεις στη Μύκονο - Δείτε φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης