«Ιδομενέας, Βασιλιάς της Κρήτης»: Αποσπάσματα από την μεγαλειώδη όπερα του Μότσαρτ στην Κρήτη

«Ιδομενέας, Βασιλιάς της Κρήτης»: Αποσπάσματα από την μεγαλειώδη όπερα του Μότσαρτ στην Κρήτη

Πρόκειται για μια νέα πρωτοποριακή μορφή του έργου που παρουσιάζεται από το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου στο πλαίσιο του καλοκαιρινού καλλιτεχνικού του προγράμματος

Idomeneas_Kriti
«Ένα από τα έργα τα οποία, ακόμη και μία πρώτου μεγέθους ιδιοφυΐα όπως ο Μότσαρτ, επιτυγχάνει μόνο μια φορά στη ζωή του»: Ο παραπάνω χαρακτηρισμός ανήκει στον Άλμπερτ Αϊνστάιν και αφορά στην όπερα του Μότσαρτ «Ιδομενέας, Βασιλιάς της Κρήτης». Επιλεγμένα αποσπάσματα από το αριστουργηματικό αυτό έργο παρουσιάζει το φετινό καλοκαίρι το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, σε συμπαραγωγή με το Λυρικό Θέατρο Teatro Grattacielo της Νέας Υόρκης και σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης.
Συνέντευξη Τύπου


Πρόκειται για μια νέα πρωτοποριακή μορφή της περίφημης όπερας που υπήρξε σημείο καμπής στη σταδιοδρομία του κορυφαίου μουσουργού και ταυτόχρονα ένα αποφασιστικό βήμα μακριά από το νεανικό έργο του. Η πρεμιέρα θα γίνει τη Δευτέρα 19 Ιουλίου, στο Ηράκλειο, στον Κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου ενώ θα ακολουθήσουν παραστάσεις στις Αρχάνες (20/7), στο Ρέθυμνο (21/7), στα Χανιά(22/7), στον Άγιο Νικόλαο (23/7), στη Χερσόνησο 24/7) και ξανά στο Ηράκλειο (25/7).

Η υπέροχη όπερα, που αντλεί το θέμα της από την ιστορία του νησιού, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Στέφανου Κορωναίου, με ένα διεθνές καστ βραβευμένων νέων λυρικών τραγουδιστών από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων οι Carla Cottini, Kristel Vinter, Thomas Massey, Kirsten Scott, Μάριος Μανιατόπουλος, Rick Agster και Μάνος Χριστοφακάκης.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου Μύρων Μιχαηλίδης επισήμανε στην χθεσινή συνέντευξη τύπου πως « η παράσταση «‘’ΙΔΟΜΕΝΕΑΣ alla breve», που θα ταξιδέψει στην Κρήτη, αποτελεί και τον προπομπό για την όπερα ‘’ΙΔΟΜΕΝΕΑΣ’’, Βασιλιάς της Κρήτης, του Wolfgang Amadeus Mozart, η οποία θα παρουσιαστεί στο ΠΣΚΗ σε πλήρη μορφή, τον ερχόμενο χειμώνα, με συμφωνική ορχήστρα και χορωδία, κάτι που θα αποτελέσει και ιστορική στιγμή για το ΠΣΚΗ, αφού θα είναι η πρώτη Όπερα που θα παρουσιαστεί στην Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού».

Παράλληλα ο κ. Μιχαηλίδης παρουσίασε τις παραγωγές που έχει ετοιμάσει το ΠΣΚΗ για τον Αύγουστο. Ανάμεσά τους το θεατρικό έργο «Τα Ραδίκια Ανάποδα» με τον Γιώργο Γαλίτη, μια μαύρη κωμωδία που έκανε πρεμιέρα το 2012 και από τότε διατηρεί μια λαμπρή πορεία, την εκδήλωση - αφιέρωμα στη Μάχη της Κρήτης «H μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονεί» από την Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών των Γιάννη και Γιώργου Μεγαλακάκη, το «Select Strings Quartet», μια μουσική εκδήλωση όπου το Tango συναντά την Gypsy Music σ’ ένα αφιέρωμα στον Astor Piazzolla, για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, καθώς και την ηθοποιό, θεατρολόγο και σκηνοθέτιδα Κερασία Σαμαρά, στην μουσική παράσταση «Ολοφέγγαρο», αφιερωμένη στην πανσέληνο του Αυγούστου.

Παρουσίασε επίσης το σποτ του ΠΣΚΗ, μια παραγωγή που υλοποιήθηκε με την ευγενική προσφορά δυο διεθνώς καταξιωμένων καλλιτεχνών, του βραβευμένου συνθέτη κινηματογραφικής μουσικής Zorzes Katris και του επίσης βραβευμένου σκηνοθέτη – κινηματογραφιστή, Δημήτρη Παλαιολόγου, το οποίο χαρίζει το Κέντρο μια οπτικοποιημένη, δική του καλλιτεχνική ταυτότητα, ένα ακόμη όπλο στην προβολή του Ηρακλείου και της Κρήτης, σε όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός υπογράμμισε πως «το θερινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, είναι πολυποίκιλο και παρά τις δυσκολίες της εποχής, περιλαμβάνει παραστάσεις υψηλού επιπέδο» ενώ ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού της Περιφέρειας Κρήτης Κώστας Φασουλάκης, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη τόνισε ότι «η Περιφέρεια Κρήτης παραμένει σταθερός συμπαραστάτης των πολιτιστικών δραστηριοτήτων σε όλο το νησί, με στόχο να δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες και τους επισκέπτες της Κρήτης, να απολαμβάνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις επιπέδου».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης