«Ταξίδι μιας μεγάλη μέρας μέσα στη νύχτα»: Η καλοκαιρινή παράσταση του ΚΘΒΕ ξεκινά τη διαδρομή της

«Ταξίδι μιας μεγάλη μέρας μέσα στη νύχτα»: Η καλοκαιρινή παράσταση του ΚΘΒΕ ξεκινά τη διαδρομή της

Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου ενώ πρωταγωνιστούν η Βέρα Κρούσκα και ο Πέρης Μιχαηλίδης

KTHVE
Το έργο του βραβευμένου συγγραφέα Ευγένιου Ο’ Νηλ «Ταξίδι μιας μεγάλη μέρας μέσα στη νύχτα» είναι η πρόταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος  για το φετινό καλοκαίρι. Η παράσταση, σε σκηνοθεσία Θανάσης Σαράντος και με πρωταγωνιστές τη Βέρα Κρούσκα και τον Πέρη Μιχαηλίδη, που αντικαθιστά τον Τάκη Χρυσικάκο ο οποίο νόσησε από κορωνοϊό, θα ξεκινήσει την περιοδεία της από τη Θεσσαλονίκη (Μονή Λαζαριστών) όπου θα παρουσιαστεί στις 14 και 15 Ιουλίου.

Νύχτα, ομίχλη, ουίσκι… Η Μαίρη, ο Τάιρον, ο Τζέιμυ κι ο Έντμοντ… κι οι χαμένες ελπίδες τους, εγκιβωτισμένες σε ένα σπίτι φτιαγμένο με τα πιο πρόχειρα υλικά γεμάτο ανασφάλεια, πασχίζουν για την ένωση οίκου και γένους στην παραλιακή εξοχή… σαν κύματα τα άπιαστα όνειρα μιας ζωής νοτίζουν το πρόσωπό τους. Κάτω απ’ τα ρούχα εποχής, αρρωστημένοι ψυχισμοί σε δρύινο τραπέζι, θολώνουν τα ποτήρια καθώς αλληλοσυγκρούονται προπόσεις… υπέρ υγείας.

Ο επικίνδυνος εθισμός στο ψέμα της μορφίνης, κόβει σαν γυαλί και φέρνει στην επιφάνεια της περιεκτικής οικογενειακής τραγωδίας των Τάιρον, την αλήθεια της ζωής και των εμπειριών τους, ξεπηδώντας μια προς μία απ’ τις σελίδες των καλοστοιβαγμένων θεμάτων της βιβλιοθήκης.

Μαζί τους κι οι αλλεπάλληλες υπερβάσεις πηγαινοέρχονται στις άωρες ώρες της μίας μόνο μέρας, πότε στο θολωμένο τζάμι και πότε στο πάτωμα, σωριάζοντας ανατροπές σα νότες σε ξεχασμένο, ξεκούρδιστο πιάνο…

Κλείσιμο
Με ευφράδεια ποιητή, το αυτοβιογραφικό του ταξίδι μετατρέπεται σε λόγο ύπαρξης. Ο Ο’ Νηλ, καταπιάνεται με τη συγγραφή του ακόμη απ’ την αρχή της σταδιοδρομίας του. Σύμφωνα με τη σύζυγό του, αφιέρωνε ατέλειωτες ώρες αξημέρωτα με προσήλωση. Όσο προχωρούσε την ιστορία τόσο τον βασάνιζε ώσπου στο τέλος της μέρας εμφανίζονταν καταρρακωμένος, κλαίγοντας, με κατακόκκινα μάτια και γηραιότερος κατά δεκαετίες.

«Είναι ένα αυτοβιογραφικό ταξίδι, μια προσωπική και επίπονη καταγραφή για το παρελθόν της οικογένειας του συγγραφέα γραμμένη με «δάκρυα και αίμα» όπως ο ίδιος αναφέρει. Η συναρπαστική ιστορία των Ιρλανδών Τάιρον, όμως θα μπορούσε να είναι και η ιστορία της κάθε οικογένειας, σε κάθε εποχή και σε κάθε τόπο που τολμά να έρθει αντιμέτωπη με ό,τι κρύβει η ομίχλη της καθημερινότητας» σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης Θανάσης Σαράντος ενώ η Βέρα Κρούσκα επισημαίνει:«Είναι ένα υπέροχο- δύσκολο όμως πολύ έργο. Είναι απίστευτα ρεαλιστικό, δεν έχει καμία αλληγορία κι αυτό το κάνει ακόμη πιο απαιτητικό και άρα ενδιαφέρον. Νομίζω πως πρόκειται για έναν απ’ τους δυσκολότερους ρόλους που κλήθηκα να υποστηρίξω».

Στην παράσταση παίζουν επίσης οι Θανάσης Σαράντος, Χρήστος Διαμαντούδης και Σταυριάνα Παπαδάκη.


Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης σε Ιερώνυμο: Να βοηθήσει και η Εκκλησία, για να πείσουμε τους καχύποπτους να εμβολιαστούν

Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση για 1.000 τυχερούς για τις συναλλαγές Μαΐου - Δείτε αν κερδίσατε

Ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού: Απαραίτητο από αύριο για μετακινήσεις σε 33 χώρες της ΕΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης