Πίνακες του Μουσείου Μπενάκη με θέματα από την Ελληνική Επανάσταση στις βιτρίνες εμπορικών κέντρων

Πίνακες του Μουσείου Μπενάκη με θέματα από την Ελληνική Επανάσταση στις βιτρίνες εμπορικών κέντρων

Πρόκειται για μια δράση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος πολιτιστικού τουρισμού «Μοριάς ’21», σε συνεργασία με τα πολυκαταστήματα attica σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και τα εμπορικά κέντρα The Mall Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos

Henri_Decaisne_-_jpg
Μια ευχάριστη έκπληξη θα περιμένει όσους βρεθούν, σε λίγες μέρες, σε γνωστά πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Υπέροχα έργα τέχνης εμπνευσμένα από την η Ελληνική Επανάσταση θα κοσμούν τις βιτρίνες κάποιων καταστμάτων δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα ιδιαίτερα ξεχωριστή και πρωτότυπη.

Πρόκειται για μια δράση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος πολιτιστικού τουρισμού «Μοριάς ’21», σε συνεργασία με τα πολυκαταστήματα attica σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και τα εμπορικά κέντρα The Mall Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos.

Διακόσια χρόνια μετά έξι ζωγραφικά έργα από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη αναβιώνουν στιγμές της Επανάστασης του 1821 σε βιτρίνες και εμπορικούς χώρους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Performers αναπαράγουν, αποδομούν και ερμηνεύουν σε tableaux vivants εμβληματικές ζωγραφικές συνθέσεις κορυφαίων ελλήνων και ευρωπαίων ζωγράφων που αποτύπωσαν το ήθος και το πάθος, τα ιδανικά και τις πράξεις των αγωνιστών του 1821. Ένας διάλογος αναπτύσσεται μεταξύ των ερμηνευτών και των περαστικών, σε δυο διαφορετικούς χρόνους-ρυθμούς. Έργα οικεία, «μνημεία», με την κυριολεκτική σημασία του όρου, εικονοποιούν την ιστορική μνήμη και αποτελούν πλέον τεκμήρια της εθνικής μας ταυτότητας, καθώς έχουν εγγραφεί ανεξίτηλα, συναισθηματικά και βιωματικά στο συλλογικό μας υποσυνείδητο.

Τα έργα που θα παρουσιαστούν είναι τα Διονύσιος Τσόκος, Η δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια στις 27 Σεπτεμβρίου 1831, 1850, Θεόδωρος Βρυζάκης, Ο όρκος των αγωνιστών στην εκκλησία της Αγίας Λαύρας, 1851., Sir Charles Lock Eastlake, Έλληνες φυγάδες μετά την καταστροφή της Χίου, 1833, Θεόδωρος Βρυζάκης, Το καραούλι, 1851, Henri Decaisne, Αποτυχία επιχειρήσεως, 1826 και January Suchodolski, Ο χορός του Ζαλόγγου, 1833.

Το πρωτότυπα έργα περιλαμβάνονται στην μεγάλη επετειακή έκθεση «1821 Πριν και Μετά», συνδιοργάνωση του Μουσείου Μπενάκη με την Τράπεζα της Ελλάδος, την Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank, που παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138 έως τις 7 Νοεμβρίου 2021.

Η δράση ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη, όπου τα tableaux vivants θα παρουσιαστούν στη βιτρίνα του πολυκαταστήματος attica στην οδό Τσιμισκή, στις 1 και 2 Ιουλίου, ώρα 19:30-20:10 και στις 3 Ιουλίου, ώρα 13:00-13:40.

Συνέχεια θα δοθεί στην Αθήνα, όπου τα tableaux vivants θα παρουσιαστούν στη βιτρίνα του πολυκαταστήματος attica στην οδό Πανεπιστημίου, στις 6, 7, 8 και 9 Ιουλίου, ώρα 19:30-20:10.

Τα tableaux vivants θα παρουσιαστούν επίσης στη Θεσσαλονίκη, στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos, στις 16, 17 και 18 Σεπτεμβρίου, στην Αθήνα, στα εμπορικά κέντρα The Athens Golden Hall στις 23, 24 και 25 Σεπτεμβρίου και στο The Mall Athens στις 30 Σεπτεμβρίου, 1 και 2 Οκτωβρίου.

Η δράση είναι μια ιδέα και παραγωγή της εταιρίας Discover Greek Culture. Τη χορογραφία και το casting έχει αναλάβει η Φρόσω Κορρού, την εικαστική εγκατάσταση η Όλγα Μπρούμα, την ηλεκτρολογική εγκατάσταση ο Παναγιώτης Πλασκασοβίτης και τη διεύθυνση παραγωγής ο Ανδρέας Βάλμης. Ερμηνεύουν οι: Διονύσης Λάνης, Πέτρα Μαυρίδη, Δώρα Μπιλιώνη και Χρήστος Φουσέκης.

Κλείσιμο
Τα tableaux vivants μας εμπνέουν φέτος να επισκεφτούμε τις 21 θεματικές διαδρομές του προγράμματος Μοριάς’21, σε συνδυασμό και με μια σειρά από σημαντικές δράσεις στην Πελοπόννησο, από τους άξονες Ιστορίας, Τέχνης, Γαστρονομίας και Φύσης. Προτεινόμενες τριήμερες, πενθήμερες και επταήμερες διαδρομές είναι διαθέσιμες στη ιστοσελίδα του προγράμματος  και υπόσχονται ένα πολύ ενδιαφέρον καλοκαίρι.

Με την συμμετοχή πάνω από 70 ιδρυμάτων, φορέων και εταιριών, η πρωτοβουλία «ΜΟΡΙΑΣ 21» δημιουργήθηκε από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την επιστημονική τεκμηρίωση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, με στρατηγικό συνεργάτη την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τους Δήμους Ανατολικής Μάνης, Δυτικής Μάνης, Καλαμάτας, Κορινθίων, Μονεμβασίας, Ναυπλιέων, Πύλου-Νέστορος, Τρίπολης, καθώς και με τους Δήμους Μεσσήνης, Οιχαλίας, Τριφυλίας, σε συνεργασία με την «Πρωτοβουλία 1821-2021».

Ειδήσεις σήμερα:

EURO 2020 - Εθνική Ελβετίας: Μία «Βαβέλ» στους «8» - Αλβανοί, Νιγηριανοί, Καμερουνέζοι και Σενεγαλέζοι στο ρόστερ!

Κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη: Αυτός είναι ο 49χρονος που άρπαξε τους πίνακες του Πικάσο και του Μοντριάν

Καλλιάνος για το νέο «κύμα» καύσωνα: «Την Πέμπτη θα ''καούμε'', θα τη θυμόμαστε για καιρό»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης