Φεστιβάλ Καννών: Επιστρέφει ζωντανά, με μεγάλα ονόματα, ελληνικό χρώμα και αναγκαστική καραντίνα

Φεστιβάλ Καννών: Επιστρέφει ζωντανά, με μεγάλα ονόματα, ελληνικό χρώμα και αναγκαστική καραντίνα

Το τιμώμενο πρόσωπο, οι σκηνοθέτες που θα «κονταροχτυπηθούν» και οι ελληνικές συμμετοχές στα παράλληλα διαγωνιστικά τμήματα της διοργάνωσης

Kannes_1
Ολοζώντανο, οικολογικό, με λάμψη, αυστηρά μέτρα υγειονομικής ασφάλειας, μεγάλα ονόματα αλλά και μια δόση από ελληνικό άρωμα θα είναι το φετινό Φεστιβάλ Καννών το οποίο θα διεξαχθεί από τις 6 μέχρι τις 17 Ιουλίου. Μετά την περσινή του ματαίωση λόγω πανδημίας η κορυφαία διεθνής κινηματογραφική διοργάνωση επιστρέφει δυναμικά για να κερδίσει το χαμένο έδαφος σηματοδοτώντας μια κάποια επιστροφή στην κανονικότητα.

«Το σινεμά δεν πέθανε» δήλωσε με νόημα ο διευθυντής του φεστιβάλ Τιερί Φρεμό, στην επίσημη ανακοίνωση του προγράμματος υπογραμμίζοντας πως «η επιστροφή των θεατών στις αίθουσες σε όλον τον κόσμο ήταν τα πρώτα καλά νέα. Το Φεστιβάλ θα είναι το δεύτερο καλό νέο». Ορθότατες διαπιστώσεις σχετικά με την παγκόσμια κινηματογραφική βιομηχανία η οποία επλήγη βαθιά από την Covid – 19 και ήρθε αντιμέτωπη με την ισχυρότερη κρίση των τελευταίων δεκατετιών.
ANNETTE Official Trailer (2021) Adam Driver, Marion Cotillard, Drama Movie HD

Με ένα πανόραμα 23 ταινιών στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα και πολλές ακόμη συμμετοχές στις παράλληλες ενότητες προβολών οι Κάννες ευελπιστούν να βάλουν φέτος ψηλά τον πήχη. Ανάμεσα στις ταινίες που θα διαγωνιστούν εξάλλου συμπεριλαμβάνονται δουλειές με διάσημες σκηνοθετικές υπογραφές όπως αυτές των Πολ Βερχόφεν, Γουές Άντερσον, Σον Πεν, Ασγκάρ Φαραντί κ.α. «Ποδαρικό» πάντως θα κάνει η νέα ταινία του Λεός Καράξ, το  μιούζικαλ «Annette« σε σενάριο και μουσική των The Sparks με τους Ανταμ Ντράιβερ και Μαριόν Κοτιγιάρ. Πρόεδρος της φετινής κριτικής επιστροπής θα είναι ο Σπάικ Λι.
Tzodi_Foster

Το τιμώμενο πρόσωπο

Το Φεστιβάλ των Καννών επέλεξε να τιμήσει φέτος την πολυβραβευμένη ηθοποιό Τζόντι Φέστερ απονέμοντάς της τον Τιμητικό Χρυσό Φοίνικα για την το κακλιτεχνικό της ταξίδι, την μοναδική προσωπικότητά της και την ταπεινή αλλά δυνατή δέσμευση σε μερικά από τα πιο σημαντικά ζητήματα της εποχής μας.

Κλείσιμο
Να θυμίσουμε πως με το ίδιο βραβείο έχουν τιμηθεί στο παρελθόν ο Μπερνάρτο Μπερτολούτσι, ο Αλέν Ντελόν, η Τζέιν Φόντα, ο Ζαν Πολ Μπελμοντό και άλλες σημαντικές προσωπικότερες του διεθνούς κινηματογράφου.

Η ελληνική παρουσία

Μπορεί φέτος να μην έχουμε κάποια ελληνική ταινία στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών, ο ελληνικός κινηματογράφος ωστόσο θα δώσει το παρών και στη φετινή διοργάνωση. Έτσι λοιπόν στο διαγωνιστικό πρόγραμμα της Εβδομάδας Κριτικής που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του φεστιβάλ, επιλέχθηκε η ταινία μικρού μήκους του Μανώλη Μαυρή «Brutalia, εργάσιμες μέρες», που έχει χρηματοδοτηθεί από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου  και υποστηρίζεται στις Κάννες από την Hellas Film. Η πλοκή της ταινίας εξελίσσεται σε μια δυστοπική μητριαρχική κοινωνία, στην οποία νέες γυναίκες με στρατιωτική περιβολή εργάζονται σαν μέλισσες για το καλό του «μελισσιού». Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Έλσα Λεκάκου, Κόρα Καρβούνη, Χαρά Μάτα Γιαννάτου.
Kannes_-_Brutalia_2

Στην ίδια διαγωνιστική ενότητα θα συμμετάσχει και η μεγάλου μήκους ταινία «Feathers» του Omar El Zohairy που αποτελεί διεθνή συμπαραγωγή Γαλλίας, Αιγύπτου, Ολλανδίας, Ελλάδας (εταιρεία Heretic - Κωνσταντίνος Κοντοβράκης, Γιώργος Καρναβάς)και έχει χρηματοδοτηθεί από το ΕΚΚ στο πλαίσιο ενίσχυσης της εξωστρέφειας των Ελλήνων παραγωγών.

Παράλληλα στο L’ Atelier της Cinefondation των Καννών, θα παρουσιαστεί το κινηματογραφικό σχέδιο μυθοπλασίας μεγάλου μήκους «Cora» της Εύης Καλογεροπούλου

Τα μέτρα ασφαλείας

Δεδομένου ότι η πανδημία κυκλοφορεί ακόμη ανάμεσά μας και κάποιες χώρες διατηρούν ακόμη υψηλό αριθμό ενεργών κρουσμάτων οι διοργανωτές του Φεστιβάλ Καννών έχουν λάβει μέτρα προκειμένου να διασφαλίσουν την υγεία των συμμετεχόντων. Ένα από αυτά είναι πως όσοι έρχονται από την Αγγλία και τη Γαλλία θα πρέπει να κάνουν, αναγκαστικά, καραντίνα αρκετών ημερών, κάτι το οποίο έχει δημιουργήσει προβλήματα στα προγράμματα κάποιων καλλιτεχνών.

Ειδήσεις σήμερα:

Το... τρις εξαμαρτείν του Θέμη Αδαμαντίδη: Συνελήφθη ξανά σε παράνομη χαρτοπαικτική λέσχη!

Υπόθεση Novartis: Στο αρχείο η μήνυση Τουλουπάκη, δίωξη στον αντεισαγγελέα Αγγελή για παράβαση καθήκοντος

Ποιοι συμμετέχουν στην απεργία της Πέμπτης - Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης