«Δέσπω» και «Ελληνικοί Χοροί»: Ένα δίπτυχο όπερας και χορού από την Εθνική Λυρική Σκηνή - Video

«Δέσπω» και «Ελληνικοί Χοροί»: Ένα δίπτυχο όπερας και χορού από την Εθνική Λυρική Σκηνή - Video

Με την σύμπραξη σημαντικών σκηνοθετών και χορογράφων - Πού μπορείτε να παρακολουθήσετε την παράσταση

Despo_Lyriki_2

Δύο σπουδαία έργα της Επτανησιακής και της Εθνικής Σχολής, με τις υπογραφές καταξιωμένων σκηνοθετών, μαέστρων και χορογράφων, παρουσιάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή στην διαδικτυακή της τηλεόραση, με αφορμή τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Ο λόγος για την όπερα «Δέσπω» του Παύλου Καρρέρ και τους περίφημους «Ελληνικούς Χορούς» του Νίκου Σκαλκώτα που θα μεταδίδονται από τις 17 Μαΐου έως και τις 31 Ιουλίου 2021, σε μια ενιαία, πρωτοποριακή παράσταση όπερας και χορού.

 

Το δίπτυχο όπερας - χορού "Δέσπω - Ελληνικοί χοροί" έρχεται στην GNO TV από 17 Μαΐου έως 31 Ιουλίου

 

 

Η «Δέσπω», που αποτελεί την τρίτη όπερα του Καρρέρ με ελληνική θεματολογία και ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 1975, παρουσιάζεται σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Ζιάβρα και σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη με τους Άρτεμις Μπόγρη, Δημήτρη Πακσόγλου, Διαμάντη Κριτσωτάκη και Γιάννη Σελητσανιώτη στους κεντρικούς ρόλους και την συνοδεία της Χορωδία της ΕΛΣ. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Θέατρο «Απόλλων» της Πάτρας, τον Ιανουάριο του 1883 και το λιμπρέτο της, γραμμένο από τον καθηγητή υποκριτικής στο Ωδείο Αθηνών Αντώνιο Μανούσο, και είναι κατά πάσα πιθανότητα βασισμένο στο γνωστό δημοτικό τραγούδι «Της Δέσπως». Πρόκειται για το πρώτο ελληνικό μελόδραμα βασισμένο στην ιστορίας της γυναίκας που ανατίναξε τον πύργο του Δημουλά στο Ζάλογγο και έβαλε τέλος στη ζωή τη δική της και της οικογένειάς της τραγουδώντας «Παρά σκλαβιά τον θάνατο ο ήρως προτιμά».

Despo_-_Lyriki

Οι «Ελληνικοί Χοροί» πάλι, που αποτελούν, αναμφισβήτητα, μνημειώδες έργο της νεοελληνικής μουσικής αλλά και την γνωστότερη μουσική δημιουργία του Νίκου Σκαλκώτα, φέρουν τις χορογραφικές υπογραφές της Πατρίσιας Απέργη και της Λίντας Καπετανέα, οι οποίες έχουν προσεγγίσει το έργο με έναν εξαιρετικά σύγχρονο και δημιουργικό τρόπο, περνώντας διαχρονικά μηνύματα σχετικά με τις έννοιες της ιστορικής ταυτότητας, του ηρωισμού και της νέας ελπίδας.

Η Ορχήστρα, η Χορωδία, το Μπαλέτο και Μονωδοί της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ενώνουν τις καλλιτεχνικές δυνάμεις τους στην ιδιαίτερη αυτή παράσταση που βιντεοσκοπήθηκε, χωρίς την παρουσία κοινού, τον Μάρτιο, στην κεντρική σκηνή της, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Τα ηλεκτρονικά εισιτήρια κοστίζουν 10 ευρώ και προπωλούνται ΕΔΩ  και ΕΔΩ 

 Παρακολουθήστε την παράσταση ΕΔΩ 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης