«Από καρδιάς» - «Έτσι απλά»: Δύο νέα βιβλία με πολύτιμα μηνύματα ζωής και ψυχής

«Από καρδιάς» - «Έτσι απλά»: Δύο νέα βιβλία με πολύτιμα μηνύματα ζωής και ψυχής

Από τον αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίο και την Ιερά Μονή Εσφιγμένου του Αγίου Όρους

Bartholomaios_book_2

Με δύο βιβλία που κυκλοφορούν ταυτόχρονα από την Ιερά Μονή Εσφιγμένου  του Αγίου Όρους εγκαινιάζει την συγγραφική του δραστηριότητα ο ηγούμενος της Μονής, αρχιμανδρίτης κ. Βαρθολομαίος. Πρόκειται για εκδόσεις το περιεχόμενο το οποίων έχει ως κεντρικό άξονα την βελτίωση της ανθρώπινης ζωής μέσα από την ανάδειξη σημαντικών αξιών και πεποιθήσεων.

Το πρώτο τιτλοφορείται «Από καρδιάς» και περιλαμβάνει μικρά κείμενα με πνευματικό και παραινετικό χαρακτήρα. Στόχος του, όπως σημειώνει και ο ίδιος ο συγγραφέας στον πρόλογο του βιβλίου, είναι «να αφυπνιστούν οι συνειδήσεις, να αναθαρρήσουν οι άνθρωποι και να αποδειχθεί τελικά, πόσο απλά είναι τα πράγματα, ενώ μέσα στον λογισμό του καθενός ο πειρασμός τα διογκώνει με έναν ανελέητο βομβαρδισμό σκέψεων, με σκοπό την απελπισία και την απόγνωση».

Bartholomaios
Ο αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος

Επιπλέον ο ηγούμενος και οι μοναχοί της Μονής Εσφιγμένου θέλουν μέσα από τα κείμενα αυτά να καταδείξουν το ρόλο της Μονής, ο οποίος είναι «αποκλειστικά πνευματικός και παρηγορητικός, μακριά από ακρότητες και φανατισμούς».

Τα κείμενα δίνουν απαντήσεις σε σύγχρονα ερωτήματα και αναζητήσεις και οι σκέψεις του ηγούμενου κ. Βαρθολομαίου αφήνουν χαραμάδα ελπίδας και αισιοδοξίας για μια καθημερινότητα πιο ήρεμη και πιο φωτεινή.

Το βιβλίο προλογίζουν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους, Αθανάσιος Μαρτίνος.

Bartholomaios_book_1

Το δεύτερο βιβλίο του ηγούμενου της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου τιτλοφορείται «Έτσι απλά» και είναι pocket size. Πρόκειται για μια σειρά χειρογράφων του κ. Βαρθολομαίου που προσφέρουν «στιγμές πνευματικής δροσιάς και ανάπαυσης». Είναι ένα μικρό και εύχρηστο βιβλιαράκι τσέπης, που μπορεί να έχει καθένας στην τσάντα του, στο γραφείο του, στο κομοδίνο του και να ανατρέχει σε αυτό για μικρά και ευχάριστα διαλείμματα. 

«Το όνομα της Μονής Εσφιγμένου, δυστυχώς, λόγω της πολυχρόνιας κατάληψης των κτιρίων της από ακραία εξωεκκλησιαστικά άτομα, έχει ταυτιστεί με τη βία, τον φανατισμό και την αναρχία, πράγμα που δεν ταιριάζει σε μια ιστορική Αγιορείτικη Μονή, η οποία διακρίνεται τόσο για την  πλούσια ιστορία της, όσο και ως τόπος άσκησης πολλών αγίων και αμέτρητων εσφιγμενιτών πατέρων, που έζησαν σε αυτήν και αφοσιώθηκαν στην άσκηση και στην προσευχή», σημειώνει ο κ. Βαρθολομαίος.

 

Βιογραφικό αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίου

 
Ο αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος, κατά κόσμον Αναστάσιος Γαζέτας, καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Εσφιγμένου, γεννήθηκε στην Αθήνα το έτος 1973. Περάτωσε την εγκύκλια εκπαίδευση και φοίτησε στη Θεολογική Σχολή Αθηνών.

Το 1992 προσήλθε και εκάρη μοναχός στο υπό τον γέροντα Χρυσόστομο Κατσουλιέρη ιερό σιμωνοπετριτικό κελλίο του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στις Καρυές Αγίου Όρους. Εκεί χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος και παρέμεινε έως το έτος 2005.

Από το 2005 η συνοδεία του αρχιμ. Χρυσοστόμου, ύστερα από απόφαση της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους και πατριαρχική ευλογία, ανέλαβε τη διοίκηση της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, η οποία βρισκόταν σε πολυετές καθεστώς χηρείας. Από την συγκρότηση της αδελφότητας της Ι.Μ. Εσφιγμένου το 2005 και έως την κοίμηση του Εσφιγμενίτη καθηγουμένου γέροντος Χρυσοστόμου το 2013, ο αρχιμ. Βαρθολομαίος υπηρέτησε ως προϊστάμενος και επίτροπος στην γεροντική σύναξη της Ιεράς Μονής, ενώ την εκπροσώπησε πολλές φορές στην Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους.

Τον Σεπτέμβριο 2013 εξελέγη παμψηφεί καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Εσφιγμένου, την οποία έκτοτε κατά Θεόν διαποιμαίνει. Ο καθηγούμενος Βαρθολομαίος είναι συγγραφέας πνευματικών κειμένων, ενώ προσκαλείται κατά καιρούς σε ενοριακές και ιερατικές συνάξεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδος και του εξωτερικού.


Ειδήσεις σήμερα: 

Lockdown: Ημέρα αποφάσεων για μέτρα σε Αχαΐα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και εμβόλιο AstraZeneca

Έγκλημα στον Ερυθρό Σταυρό: Έβγαλε την πρίζα, πέταξε το μόνιτορ, τράβηξε τον σωλήνα!

Ενοίκια: Όσα πρέπει να ξέρετε για λήξεις συμβολαίων και αυξήσεις

 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης