Lil Nas X: Ποιος είναι ο 21 ετών queer ράπερ που διχάζει το παγκόσμιο κοινό

Lil Nas X: Ποιος είναι ο 21 ετών queer ράπερ που διχάζει το παγκόσμιο κοινό

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, ο φόβος για την αποκάλυψη της σεξουαλικής του ταυτότητας, η απρόσμενη επιτυχία και τα... παπούτσια του Σατανά

Lil_Nas_X_1
Είναι φιλόδοξος, ευφυής, ταλαντούχος, κουβαλά βαθιά ψυχικά τραύματα και ισχυρές δόσεις καταπίεσης από τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια και προσπαθεί να ισορροπήσει, σε προσωπικό και καλλιτεχνικό επίπεδο, εκφράζοντας τα συναισθήματά του μέσα από μουσική και εικόνες χορταίνοντας όμως παράλληλα και την ακόρεστη δίψα του για επιτυχία και διάκριση. Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγράψει κανείς με λίγες λέξεις τον Lil Nas X , τον queer προβοκάτορα της αμερικανικης ραπ - κάντρι που έχει ταράξει τις τελευταίες ημέρες τα νερά της παγκόσμιας μουσικής σκηνής με το βίντεο του νέου του τραγουδιού «Montero (Call Me By Your Name)».
Lil Nas X - MONTERO (Call Me By Your Name) (Official Video)


Μεταλλαγμένες σκηνές του κήπου της Εδέμ και των πρωτόπλαστων, σαγηνευτικούς χορούς στην κόλαση, αρχαία ελληνικά ρητά, ήρωες της μυθολογίας μέχρι και διαβολικά παπούτσια στις αερόσολες των οποίων κυλά ανθρώπινο αίμα βλέπουμε στο επίμαχο βίντεο του τραγουδιού το οποίο ο δημιουργός του χακακτηρίζει ως ένα γράμμα στον 14χρονο εαυτό του, στον φοβισμένο εκείνο έφηβο που προσπαθούσε να κρύψει απ' όλους την αληθινή σεξουαλική του ταυτότητα φοβούμενος την κατακραυγή και την απόρριψη: «Ξέρω ότι υποσχεθήκαμε να μην αποκαλυφθούμε ποτέ δημόσια, ξέρω ότι υποσχεθήκαμε να μην γίνουμε «εκείνος» ο γκέι τύπος, ξέρω ότι υποσχεθήκαμε να πάρουμε αυτό το μυστικό στον τάφο μας αλλά αυτό θα ανοίξει πόρτες σε πολλά queer άτομα για να μπορέσουν να υπάρξουν. Βλέπεις, όλο αυτό είναι πολύ τρομακτικό για μένα, άνθρωποι θα θυμώσουν, θα πουν ότι προωθώ συγκεκριμένη ατζέντα. Και η αλήθεια είναι πως αυτό κάνω. Προωθώ την ατζέντα που θα κάνει τους ανθρώπους να πουν «μείνετε γαμώτο μακριά από τις ζωές των άλλων και σταματήστε να τους υπαγορεύεται ποιοι πρέπει να είναι...» γράφει χαρακτηριστικά ο ίδιος σε μια ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύθηκε ταυτόχρονα με την κυκλοφορία του αμφιλεγόμενου βίου.

Ωστόσο αν ο κόσμος που παρουσιάζει στο βίντεο του νέου του τραγουδιού αποτελεί για εκείνον το ιδεατό για κάποιους άλλους συνιστά αφόρητη προσβολή στην χριστιανική θρησκεία και δημόσια προώθηση του σατανισμού γι΄ αυτο και καλούν τα πλήθη να μποϊκοτάρουν το σύνολο της δουλειάς του δεδομένου ότι τον θεωρούν επικίνδυνο πρότυπο για παιδιά και νέους. Μέχρι και η Nike του έκανε μήνυση για τα «παπούτσια του διαβόλου», τα 666 συλλεκτικά ζευγάρια των οποίων, αξίας 1000 δολαρίων έκαστο, ξεπούλησαν σε χρόνο – ρεκόρ, αφού η δημιουργία τους βασίστηκε σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο της πασίγνωστης εταιρείας.
Devil_shoes
Τα «Παπούτσια του Σατανά» με το ανθρώπινο αίμα που κυκλοφόρησαν σε 666 συλλεκτικά ζευγάρια με τιμή 1000 δολάρια έκαστο
Κλείσιμο
Ποιος είναι όμως ο 21 ετών μουσικός που κατάφερε μέσα σε έναν μόλις χρόνο χρόνια να εισβάλει σαρωτικά στην παγκόσμια μουσική σκηνή με την τεράστια κάντρι – ραπ επιτυχία του «Old Time Road», να σπάει μουσικά ρεκόρ, να σαρώνει τα βραβεία και να πυροδοτεί έντονες δημόσιες συζητήσεις και να ξεσηκώνει αντιδράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο;

Ο Montero Lamar Hill, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε σε μια μικρή πόλη έξω από την Ατλάντα της Τζόρτζια και σε ηλικία μόλις 6 ετών καλείται να διαχειριστεί την δύσκολη για ένα παιδί εμπειρία του χωρισμού των γονιών του. Αρχικά μένει με την μητέρα του και την γιαγιά του στη συνέχεια όμως, εκεί κάπου στα 10 του, μετακομίζει στην κοντινή πόλη όπου ζει ο πατέρας του. Το γεγονός ότι εκείνος ήταν τραγουδιστής της γκόσπελ αποτελεί μια λογική εξήγηση για την σχέση του με τη μουσική και την μετέπειτα επιλογή του να την χρησιμοποιήσει ως τρόπο έκφρασης και επικοινωνίας.

Μεγαλώνοντας και αντιλαμβανόμενος την διαφορετικότητά του όσον αφορά στις σεξουαλικές του προτιμήσεις, αρχίζει να αποσύρεται σταδιακά από τις συλλογικές δράσεις των έφηβων συνομηλίκων του και να προσπαθεί να καλύψει την ανάγκη του για επικοινωνία μέσα από το διαδίκτυο και τα social media. Η κλειστή κοινωνία στην οποία ζει, ο συντηρητισμός και η έλλειψη ανοχής σε οτιδήποτε διαφορετικό τον πνίγουν. Νιώθει ένοχος γι΄αυτό που πραγματικά είναι και προσπαθεί με κάθε τρόπο να μην αποκαλυφθεί. Την ίδια στιγμή ωστόσο νιώθει την ανάγκη να προσελκύει την προσοχή, να ξεχωρίσει, να κάνει κάτι που θα τού δώσει την ευκαιρία να βγει μπροστά, να λάβει την αποδοχή που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει προκειμένου να προχωρήσει στη ζωή του.
Lil_Nas_X_2jpg
Με φούξια κάντρι εμφάνιση στην τελετή απονομής των βραβείων Γκράμι

Θα ξεκινήσει κάνοντας σατυρικά βίντεο στο Facebook ενώ στη συνέχεια επεκτείνει τη δράση του στο Instagram και το Twitter. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα γίνεται εξαιρετικά δημοφιλής στον ψηφιακό κόσμο. Βρίσκεται πίσω από διάφορα προφίλ με μεγάλη επισκεψιμότητας μεταξύ των οποίων και ένας λογαριασμός με θαυμαστές της Nicki Minaj γεγονός το οποίο αρνήθηκε εκείνη την εποχή καθώς πίστευε, όπως αργότερα παραδέχτηκε, πως αν δήλωνε δημόσια πως θαύμαζε την συγκεκριμένη τραγουδίστρια, όλοι θα καταλάβαιναν πως είναι γκέι, ταυτότητα την οποία δεν είχε παραδεχθεί δημοσίως μέχρι τότε. Η μάχη του με τον εαυτό του συνεχιζόταν αμείωτη...

Όλα αυτά μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018 που φτιάχνει το πρώτο του τραγούδι αγοράζοντας από το διαδίκτυο ένα έτοιμο μπιτ για μόλις 30 δολάρια το οποίο συνδυάζει με ένα sample ενός τραγουδιού της αμερικανικής ροκ μπάντας Nine Inch Nails. Το κομμάτι έχει τίτλο «Old Town Road», κινείται σε κάντρι – ραπ μουσικά μονοπάτια και το βίντεο που το συνοδεύει παραπέμπει σε κλίμα σύγχρονου γουέστερν.
Lil Nas X - Old Town Road (Official Movie) ft. Billy Ray Cyrus


Το κομμάτι ανεβαίνει αρχικά στο TikTok και γίνεται viral με χιλιάδες έφηβους σε ολόκληρο τον κόσμο να χορεύουν στους ρυθμούς του ντυμένοι καουμπόηδες. Μέχρι τον Αύγουστο του 2019 το φθάνει τα 370 εκατομμύρια θεάσεις! Η μεγάλη αυτή επιτυχία θα του εξασφαλίσει ένα δισκογραφικό συμβόλαιο με την Columbia Records. Παρόλα αυτά το περιοδικό Rolling Stone αποσύρει το τραγούδι από τον κατάλογο των πιο επιτυχημένων κάντρι κομματιών με την αιτιολογία ότι δεν διαθέτει την αντίστοιχη μουσική κουλτούρα γεγονός που χαρακτηρίζεται από κάποιους ως μια ρατσιστική κίνηση. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Lil Nas X δημιουργεί έναν μαζικό καλλιτεχνικό – ιδεολογικό διχασμό. Ο οποίος, ωστόσο, δεν του βγαίνει σε κακό αφού η επιτυχία του συνεχίζεται ακάθεκτη. Εμφανίζεται στο θρυλικό Glastonbury Festival μαζί με την Miley Cyrus, κερδίζει βραβεία Γκράμι και το περιοδικό «People» τον συμπεριλαμβάνει στον κατάλογο με τα πιο επιδραστικά άτομα των social media.

Στο μεταξύ έχει μιλήσει δημόσια για την σεξουαλική του ταυτότητα κατακτώντας τον θρόνο της παγκόσμιας queer καλλιτεχνικής κοινότητας η οποία συσπειρώνεται φανατικά γύρω του μαζί με τους αμέτρητους ανά τον κόσμο θαυμαστές του, προερχόμενοι, οι περισσότεροι από παιδικά και εφηβικά ηλικιακά γκρουπ.

Ο ίδιος πάντως φαίνεται να απολαμβάνει και αυτόν το νέο σάλο που δημιούργησε τις τελευταίες ημέρες μέσα από το πολυσυζητημένο νέο του βίντεο, εξομολογούμενος μάλιστα σε συνεντεύξεις του πως αυτός ήταν επί της ουσίας ο στόχος του: «Νιώθω ότι βρισκόμαστε σε μια μουσική εποχή όπου όλα είναι ωραία χωρίς τίποτα να ξεπερνά τα όρια ή να πυροδοτεί συζητήσεις. Θέλω να είμαι κομμάτι μιας συζήτησης η οποία πραγματικά να σχετίζεται με τη θέση τη δική μου και πολλών ακόμη ανθρώπων που γνωρίζω».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης