LEGO εμπνευσμένα από την Επανάσταση του 1821

LEGO εμπνευσμένα από την Επανάσταση του 1821

Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, η Lego παρουσιάζει τρεις νέες φιγούρες ηρώων της επανάστασης

lego-epanastasi-fb

Μετά από παρέμβαση ενός καθηγητή του Βρετανικού Σχολείου της Αθήνας, η Lego Classicists καινοτομεί και παρουσιάζει στο κοινό του τρεις νέες φιγούρες από ήρωες της ελληνικής επανάστασης στο πλαίσιο των εορτασμών των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στις φιγούρες του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου και του λόρδου Μπάιρον.

Σύμφωνα με ανάρτηση του καλλιτέχνη, η δημιουργία της φιγούρας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη ήταν η πιο περίπλοκη, δεδομένης της συγκεκριμένης ενδυμασίας, με την οποία παρουσιάζεται ο ήρωας,  καθώς και ενός πολύ ιδιαίτερου κράνους, που φοράει. Οι συγκεκριμένες ιδέες δεν έχουν εμφανιστεί ξανά στα LEGO, οπότε η διαδικασία έπρεπε να ξεκινήσει εξ ολοκλήρου από το μηδέν.  Έτσι, ο δημιουργός συμβουλεύτηκε το φίλο του, Κωνσταντίνο Βασιλειάδη από το Μουσείο Ακρόπολης, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι ο Κολοκοτρώνης παρουσιάζεται με το εν λόγω κράνος μετά τον πόλεμο, ενώ κατά τη διάρκεια του φορούσε ένα σαρίκι. Τελικώς, αυτό ήταν και το σκεπτικό, που ακολούθησε και η Lego.

Greek Independence from the Ottoman Empire is celebrated every year on 25th March, the Feast Day of the Annunciation....

Posted by Lego Classicists on Monday, March 22, 2021



Αναλυτικά, παρακάτω, η ανάρτηση του δημιουργού: 

«Η ανεξαρτησία της Ελλάδας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου, μέρα που συμπίπτει με τη γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Φέτος, συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη του πολέμου της ανεξαρτησίας το 1821.

Από την αρχαιότητα η Ελλάδα δέχεται επιθέσεις, εισβολές ή έχει υποστεί την προσωρινή διακυβέρνησή της από ξένες δυνάμεις όπως οι Πέρσες, οι Ρωμαίοι, οι Βετενοί και οι Οθωμανοί εξαιτίας της στρατηγικής θέσης στη Μεσόγειο και της γεωγραφικής της σύνδεσης με την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και τη Μαύρη Θάλασσα.

Για να γιορτάσουμε την ημέρα της ανεξαρτησίας μου ζητήθηκε από τον καθηγητή, του Βρετανικού Σχολείου της Αθήνας, Τζον Μπένετ να δημιουργήσω τα πορτραίτα τριών κύριων προσωπικοτήτων του ελληνικού επαναστατικού κινήματος:

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ήταν ένας ήρωας που οργάνωσε επαναστατικές ομάδες, ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο, τις εκπαίδευσε και τις μετέτρεψε σε στράτευμα. Επειδή ήταν ήδη 50 ετών όταν έγινε αρχιστράτηγος ήταν γνωστός ως ο «Γέρος του Μοριά (της Πελοποννήσου)». Ο Κολοκοτρώνης ήταν επικεφαλής σε πολλές επιτυχημένες μάχες και πολιορκίες. Το κράνος, η πανοπλία και τα όπλα βρίσκονται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Ελλάδας στην Αθήνα και υπάρχει και ένα άγαλμα του στο προαύλιο του Παλιού Κοινοβουλίου κοντά στην πλατεία Συντάγματος. Ένα άλλο άγαλμα βρίσκεται στην πλατεία της πόλης του Ναυπλίου, όπου έχει ιππεύσει το άλογο του με πορεία προς το κάστρο του Παλαμηδίου, που σηματοδοτεί την ανακατάληψη της πόλης από τους Έλληνες.

lego-kolokotronis-fb

 

Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος ήταν Έλληνας πολιτικός και λόγιος, που ως ηγέτης της 1ης Εθνοσυνέλευσης των ελεύθερων Ελλήνων, συνέταξε το πρώτο Σύνταγμα. Είχε ευρωπαϊκές αντιλήψεις και συνδέσεις και ντυνόταν με δυτικό τρόπο. Είχε σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα και μιλούσε άπταιστα επτά γλώσσες. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος της ανεξαρτησίας ζούσε στην Ιταλία με τους Βρετανούς συγγραφείς Πέρσι και Μέρι Σέλεϊ, επέστρεψε αμέσως στην Ελλάδα και αγόρασε όπλα στο ταξίδι της επιστροφής. Μετά τον πόλεμο ακολούθησε διπλωματική και πολιτική καριέρα, διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας καθώς και αποσταλμένος της χώρας σε Μόναχο, Βερολίνο, Κωνσταντινούπολη και Λονδίνο.

lego-mavrokordatos-fb
Κλείσιμο

Ο λόρδος Μπάιρον ήταν ένας νέος και γνωστός Βρετανός ποιητής και αριστοκράτης, καθώς και μία εξέχουσα προσωπικότητα του κινήματος του ρομαντισμού στη λογοτεχνία, ο οποίος πολέμησε στον πόλεμο της ανεξαρτησίας και πέθανε στην Ελλάδα. Παρείχε σημαντική οικονομική στήριξη στους Έλληνες που πολεμούσαν για την ελευθερία τους και βοήθησε αρκετούς εξ αυτών προσωπικά. Η προσωπική και λογοτεχνική φήμη του, η φιλοσοφική του δέσμευση σε αυτό τον σκοπό και ο οδυνηρός του θάνατος στο Μεσολόγγι, έστρεψε την προσοχή στο ελληνικό ζήτημα, το οποίο απέκτησε τη διεθνή συμπαράσταση και στήριξη. Μετά το θάνατό του ο Τζορτζ Γκόρντον, λόρδος Μπάιρον δέχθηκε τιμές ήρωα τόσο στη Βρετανία όσο και στην Ελλάδα, ενώ είναι ακόμα διεθνώς διάσημος.

lego-lord-byron-fb

 

Μακάρι η Ελλάδα να ζήσει για πάντα υπερήφανα και να μας μεταδίδει την έμπνευση και το πνεύμα της. 
Ζήτω η Ελλάς! Χρόνια Πολλά! (η συγκεκριμένη έκφραση αναφέρεται στα ελληνικά και στο πρωτότυπο κείμενο)».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης