Μυτιλήνη: «Έρχεται» ένα νέο ανοικτό υπαίθριο μουσείο απολιθωμάτων εντός του 2021

Μυτιλήνη: «Έρχεται» ένα νέο ανοικτό υπαίθριο μουσείο απολιθωμάτων εντός του 2021

Θα δημιουργηθεί στο δρόμο Άντισσας- Σιγρίου -  Την πρωτοβουλία αναλαμβάνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου - Ποιες ψηφιακές δράσεις συνέβαλαν στην ενίσχυση του μουσείου εν καιρώ πανδημίας

IMG_20210130_134628
Τη δημιουργία και τη λειτουργία ενός μεγάλου ανοικτού υπαίθριου μουσείου φυσικής ιστορίας 20 εκατομμυρίων ετών, το οποίο θα λειτουργήσει παράλληλα με τη νέα οδό από την Καλλονή στο Σίγρι και που θα συνδέσει την Κεντρική με τη Δυτική Λέσβο, και ιδιαίτερα στο τμήμα του από την Άντισσα προς το Σίγρι, ανακοίνωσε ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου Λέσβου Νίκος Ζούρος. Η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 25ου ετήσιου απολογισμού του Μουσείου που έγινε διαδικτυακά λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό.

Η υπαίθρια αυτή μεγάλη έκθεση, θα περιλαμβάνει 15 θέσεις θέασης απολιθωμάτων που ήρθαν στο φως στη διάρκεια των σωστικών ανασκαφών που πραγματοποιεί το Μουσείο κατά μήκος του οδικού άξονα από το καλοκαίρι του 2018.

Ιδιαίτερη θέση θα έχουν τα ευρήματα που αποτελούν και το γεγονός της περασμένης χρονιάς. Ειδικότερα εντοπίσθηκε μεγάλο απολιθωμένο δένδρο που διατηρήθηκε ακέραιο με τα κλαδιά και τις ρίζες του. «Πρόκειται για σπανιότατο εύρημα καθώς είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται απολιθωμένο δένδρο με τα κλαδιά του, από το 1995 οπότε ξεκίνησαν οι ανασκαφές στην περιοχή της Δυτικής Λέσβου από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου» είπε ο κ. Ζούρος.

Επίσης, σε απόσταση δύο χιλιομέτρων, σε μια ακόμη εντυπωσιακή απολιθωματοφόρα θέση αποκαλύφθηκαν σε πολύ καλή κατάσταση διατήρησης, εντυπωσιακοί κορμοί δένδρων που βρίσκονται τοποθετημένοι σε διαδοχικά επίπεδα, ο ένας πάνω στον άλλον. «Η ανασκαφή συνεχίζεται και αναμένεται τις προσεχείς μέρες να αποκαλυφθούν πλήρως και νέοι απολιθωμένοι κορμοί και τα άλλα απολιθώματα προκειμένου να συντηρηθούν και να μελετηθούν. Ειδικότερα αποκαλύφθηκαν σε έκταση λίγων τετραγωνικών μέτρων 90 κορμοί μεγάλων και μικρών κωνοφόρων και καρποφόρων δένδρων, διαφορετικής ηλικίας. Από τη μελέτη των σχηματισμών της περιοχής φαίνεται ότι η θέση αντιπροσωπεύει μια παλαιοκοιλάδα» είπε ο κ. Ζούρος και συνέχισε: «Τα νέα ευρήματα αποτελούν μάρτυρες της βιαιότητας των ηφαιστειακών εκρήξεων που σκέπασαν με ηφαιστειακά υλικά την Λέσβο πριν από 18 εκατομμύρια χρόνια. Οι κορμοί των δένδρων αφανίσθηκαν από τη βιαιότητα των αερίων των ηφαιστειακών εκρήξεων. Μεγάλες ποσότητες ηφαιστειακής στάχτης κάλυψαν αρχικά την βλάστηση. Στη συνέχεια έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες που σάρωσαν την περιοχή παρασύροντας μαζί με την ηφαιστειακή στάχτη και τμήματα κορμών δένδρων. Οι γιγάντιες λασποροές έφραξαν τις κοιλάδες συσσωρεύοντας τους κορμούς των δένδρων σε επάλληλα επίπεδα».

Απολογισμός δράσεων 2020

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου υλοποίησε το 2020 σειρά δράσεων μέσα στις ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία με στόχο να διατηρήσει ζωντανή την επαφή με το κοινό αντιμετωπίζοντας παράλληλα με επιτυχία τις προκλήσεις που προκάλεσε η πανδημία στη λειτουργία του Μουσείου.

Παράλληλα, το Μουσείο καθ' όλη τη διάρκεια του έτους ανέπτυξε δραστηριότητα στους τομείς της έρευνας, τις ανασκαφές, συντηρήσεις, ανάδειξη και προστασία των απολιθωμάτων, την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, την ανάπτυξη συνεργασιών και δράσεων προβολής, αλλά και την προβολή και ανάδειξη του Γεωπάρκου Λέσβου.

Κλείσιμο
Τη χρονιά που πέρασε το Μουσείο υλοποίησε σημαντικά έργα ανάδειξης και προστασίας των απολιθωμάτων και ειδικότερα :

- Τη συντήρηση και ανάδειξη των απολιθωματοφόρων θέσεων στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους- Περιοχή Κύρια Απολιθωμένη.
- Την ανασκαφή, συντήρηση και προστασία των απολιθωματοφόρων θέσεων κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής- Σιγρίου.
- Την ανασκαφή, συντήρηση και προστασία των απολιθωματοφόρων θέσεων στην περιοχή Ακρόχειρας στα πλαίσια του έργου «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 2,025 MW»,

Το Μουσείο εκτέλεσε παράλληλα μια σειρά έργων για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του και την επανέκθεση των συλλογών του καθώς και έργα προβολής της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Λέσβου:

- Του έργο ενεργειακής αναβάθμισης του Μουσείου
- Την εκθεσιακή παρουσίαση των ευρημάτων της περιοχής Κύρια Απολιθωμένη
- Τις ψηφιακές εφαρμογές ανάδειξης των γεωτόπων της Λήμνου.
- Του έργου «RURITAGE - Αναγέννηση της υπαίθρου μέσα από στρατηγικές ανάδειξης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αντιμετωπίζοντας την πανδημία

Κατά τη διάρκεια του 2020 το Μουσείο, ανέπτυξε ποικίλες ψηφιακές δράσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις προβολής και επικοινωνίας προκειμένου να διατηρήσει την επαφή με το κοινό.

Ιδιαίτερη σημαντική ήταν η επαφή που ανέπτυξε ψηφιακά το Μουσείο με το κοινό του μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα ψηφιακών δράσεων και εκδηλώσεων. Περισσότερες από 5.000.000 ήταν οι επισκέψεις στις ιστοσελίδες του Μουσείου σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς ενώ οι επισκέψεις στα κοινωνικά δίκτυα ξεπέρασαν και τους 10.000 επισκέπτες ημερησίως.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η επαφή που ανέπτυξε το Μουσείο με την εκπαιδευτική κοινότητα. Με την έναρξη των περιορισμών της πανδημίας Covid-19, το Μουσείο σχεδίασε ποικίλα ψηφιακά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά όλων των ηλικιών, με στόχο την επαφή τους με το Απολιθωμένο Δάσος και την πλούσια γεωλογική και φυσική κληρονομιά του Γεωπάρκου Λέσβου. Μέσα από πρωτότυπο εκπαιδευτικό υλικό και παιχνίδια τα παιδιά είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να ανακαλύψουν τον εντυπωσιακό φυσικό πλούτο της Λέσβου αλλά και το μοναδικό φυσικό μνημείο του Απολιθωμένου Δάσους, καθώς και να μάθουν για τα ηφαίστεια, τους σεισμούς, τις κλιματικές αλλαγές του παρελθόντος και τα οικοσυστήματα. Τα ψηφιακά εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν αναρτηθεί στην ανανεωμένη ιστοσελίδα του Μουσείου (www.lesvosmuseum.gr).

Μεγάλη ήταν και προβολή του Απολιθωμένου Δάσους και της Λέσβου μέσα από την έκθεση «Δεινοθήρια και Σεκόιες από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, δείκτες κλιματικών αλλαγών στο Αιγαίο» που οργάνωσε το Μουσείο στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα στην αρχή της χρονιάς.

Εξαιρετικά σημαντικές για τη χρονιά που πέρασε ήταν και οι δράσεις συνεργασίας με Πανεπιστήμια, ερευνητικά Ινστιτούτα και τα μέλη του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO, ενισχύοντας έτσι τις δράσεις προβολής του στο εξωτερικό.

Λειτουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής

Τέλος, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου από τον Οκτώβριο του 2020 ανέλαβε τη λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής (ΚΠΕΝ). Η παραχώρηση του κτιρίου στο Μουσείο πραγματοποιήθηκε με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με προγραμματική σύμβαση πενταετούς διάρκειας

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής λειτούργησε από τον Οκτώβριο 2020 και πραγματοποίησε ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων στο ύπαιθρο αλλά και ψηφιακών δράσεων με στόχο την ενημέρωση του κοινού για την αξία των υγροτόπων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα: 

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για εισαγωγή στα ΑΕΙ, «αιώνιους» φοιτητές και πανεπιστημιακή αστυνομία

Τσακρής: Επιθετική στα παιδιά η βρετανική μετάλλαξη - Θα επανεξεταστούν τα μέτρα σε μία εβδομάδα

«Πράσινο φως» από την Κομισιόν στο εμβόλιο της AstraZeneca
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης