Σπάνια βιβλία και έργα τέχνης στην διαδικτυακή δημοπρασία του Οίκου Βέργος

Σπάνια βιβλία και έργα τέχνης στην διαδικτυακή δημοπρασία του Οίκου Βέργος

Δείτε τον κατάλογο και τις τιμές εκκίνησης

Dimoprasia_1
Σπάνια βιβλία των σπουδαιότερων νεοελλήνων ποιητών και συγγραφέων αλλά και έργα μεγάλων εικαστικών περιλαμβάνει η διήμερη δημοπρασία του Οίκου Βέργος, που θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Δεκεμβρίου, θα προβληθεί ζωντανά μέσω του καναλιού YouTube

Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στα βιβλία, αναμένεται να αποτελέσουν τα 21 μονόφυλλα και ποιητικές συλλογές του Κ. Π. Καβάφη, κάποιες εκ των οποίων φέρουν ιδιόχειρη αφιέρωση του Αλεξανδρινού ποιητή. Από αυτές, ξεχωρίζουν οι πρώτες εκδόσεις των ποιημάτων του «Κτίσται», «Τείχη», «Αρχαίαι ημέραι», «Δέησις» και «Περιμένοντας τους βαρβάρους», που τυπώθηκαν στην Αλεξάνδρεια την περίοδο 1891-1904 σε μονόφυλλα και δίφυλλα. Κυκλοφόρησαν ελάχιστα αντίτυπα , 50 περίπου από το καθένα, τα οποία μοιράστηκαν από τον ίδιο τον ποιητή σε φίλους και γνωστούς.
Dimoprasia2
Στην ενότητα Χειρόγραφα – Έγγραφα ξεχωρίζει, μεταξύ άλλων, ένα από τα ελάχιστα γνωστά έγγραφα με την υπογραφή του Λάμπρου Κατσώνη, του περίφημου ήρωα του απελευθερωτικού κινήματος του 1787. Στο συγκεκριμένο έγγραφο ο ατρόμητος κουρσάρος διορίζει πλοίαρχο τον Ιωάννη Δονά, τον οποίο επιφορτίζει με τη στρατολόγηση Αλβανών στην Κέρκυρα (22 Νοεμβρίου 1791).

Πρόκειται για έντυπη διαταγή της τριμελούς επιτροπής που κυβερνούσε την Ελλάδα πριν την έλευση του Καποδίστρια, για την τέλεση σε όλη την επικράτεια μνημόσυνου του "υπέρ πίστεως και πατρίδος ενδόξως θυσιασθέντα" Γεωργίου Καραϊσκάκη, ως ένα ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης  (24 Απριλίου 1827).
Dimoprasia_Katsonis
Ιδιαίερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ένα από τα πλέον σπάνια ταξιδιωτικά βιβλία, οι «Grandes vues pittoresques [...] de la Grèce et de la Sicile» του Γάλλου ζωγράφου, γλύπτη και αρχιτέκτονα Louis François Cassas, που τυπώθηκε στο Παρίσι το 1813. Ο Cassas πρωτοήρθε στην Αθήνα το 1784 και στις μεγάλων διαστάσεων χαλκογραφίες του έργου του, συγκαταλέγονται οι μόνες ολοκληρωμένες συνθέσεις που άφησε Γάλλος ταξιδιώτης από την Αθήνα του τέλους του 18ου αιώνα. Ειδικότερα, η αναδιπλούμενη πανοραμική άποψη της Αθήνας στην αρχή του τόμου, θεωρείται η πρώτη στην οποία έχει καταβληθεί προσπάθεια να αποδοθεί με πιστότητα η πόλη. Το αντίτυπο της δημοπρασίας ανήκε στο διάσημο μαθηματικό και βιβλιόφιλο Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή.

Η δεύτερη ημέρα της δημοπρασίας προσφέρει την ευκαιρία στο φιλότεχνο κοινό να αποκτήσει, σε ιδιαίτερα προσιτές τιμέςμ έργα μεγάλων Ελλήνων εικαστικών, όπως οι  Α. Ακριθάκη, Α. Αστεριάδης, Χ. Γκίκας, Δ. Διαμαντόπουλος, Μ. Θεοφυλακτόπουλος, Γ. Μόραλης, Μποστ, Γ. Τσαρούχης, Α. Φασιανός και Ν. Χριστόπουλος.

Dimoprasia_Fasianos
Κλείσιμο


Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην δημοπρασία καλούνται να να δηλώσουν συμμετοχή μέσω γραπτής ή τηλεφωνικής προσφοράς στο +30 210 3614897. Δείτε τον πλήρη κατάλογο της δημοπρασίας εδώ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης