Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά κρατά ζωντανή τη φλόγα του Πολιτισμού με σημαντικές παραστάσεις

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά κρατά ζωντανή τη φλόγα του Πολιτισμού με σημαντικές παραστάσεις

Ανακοινώθηκε σήμερα το πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν κατά την νέα καλλιτεχνική περίοδο

Δημοτικο_Θεατρο_Πειραια
Αποφασισμένος να κρατήσει τις τέχνες και τον πολιτισμό ζωντανά, στην ιδιαίτερα δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε, είναι ο Πειραιάς και οι άνθρωποί του. Βασικό μέσο αυτού του σημαντικού στόχου είναι η πολιτιστική πηγή της πόλης, το Δημοτικό Θέατρο το οποίο θα φιλοξενήσει τους επόμενους μήνες, όπως ανακοινώθηκε επισήμως σήμερα, ένα ελκυστικό και πολυμορφικό πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα καλύπτει πολλά και διαφορετικά γούστα, θα συμβαδίζει με το κλίμα του εορτασμού των 100 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση ενώ θα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον διαχρονικό λόγο των σπουδαίων Ελλήνων συγγραφέων.

Θεατρικές και μουσικοθεατρικές παραστάσεις με δημοφιλή αλλά και νέα έργα, παιδικό – εφηβικό θέατρο, σημαντικά ελληνικά κείμενα του 19ου αιώνα, συναυλίες, παραστάσεις χορού, εικαστικές εκθέσεις, αφιερώματα, εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια, διαλέξεις και κοινωνικές – επιμορφωτικές δράσεις θα φιλοξενηθούν τόσο στην κεντρική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά όσο και στην ολοκαίνουργια Σκηνή Ωμέγα που εγκαινιάζεται φέτος στο κτίριο αλλά και στην νέα Πειραματική Σκηνή των Καμινίων που θα λειτουργεί Πολιτιστικό Κέντρο Κωσταράκος.

«Η χρονιά που διανύουμε είναι πιο δύσκολη από ποτέ. Έχοντας επίγνωση των απρόβλεπτων καταστάσεων που ίσως χρειαστεί να διαχειριστούμε, συνεχίζουμε να ενισχύουμε τον Πολιτισμό, αναγνωρίζοντας τον ζωτικότατο ρόλο που διαδραματίζει στην προοδευτική και δημιουργική πορεία του Δήμου μας» υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης.
Γιαννης_Μωραλης
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης

Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Λευτέρης Γιοβανίδης, συντάσσεται απολύτως με την παραπάνω άποψη: «Δεν νοείται κοινωνία χωρίς πολιτισμό, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Με πίστη και κυρίως την ακριβότερη ανθρώπινη περιουσία, την ελπίδα, πορευόμαστε στη νέα δεκαετία που μόλις ξεκίνησε» επισημαίνει για να δώσει, αμέσως μετά, το βασικό στίγμα του νέου προγραμματισμού: «Για την φετινή σεζόν καταρτίσαμε ένα πρόγραμμα βασισμένο σε Έλληνες συγγραφείς. Αυτός ο πλούτος που κληρονομήσαμε και που αποτυπώνει την ψυχή μας είναι, όπως λέει ο Σεφέρης, «το κοινό χτήμα, η ψυχική περιουσία μιας φυλής, παραδομένη από γενιά σε γενιά, από ευαισθησία σε ευαισθησία». Αυτή την ψυχική περιουσία θέλουμε να εξερευνήσουμε. Να πιούμε νερό από την πηγή. Θέλουμε έτσι, με τον τρόπο των ανθρώπων του θεάτρου, να συμμετέχουμε κι εμείς στον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821».

Επιλεγμένες παραστάσεις του προγράμματος

Κλείσιμο
Πολλά είναι τα ενδιαφέροντα σημεία του νέου προγραμματισμού του Δημοτικού Θεάτρου ο οποίος χαρακτηρίζεται από υψηλή ποιότητα και μεγάλη ποικιλία. Ανάμεσά τους ξεχωρίσαμε την νέα παράσταση του σημαντικού σκηνοθέτη Δημήτρη Καραντζά και του γνωστού τραγουδοποιού Φοίβου Δεληβοριά, με τίτλο «Μια Επιθεώρηση» η οποία αποτελεί μια προσέγγιση τη σχέση μας με τις έννοιες του Ελληνισμού και της ελληνικότητας, μεφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Στην παράσταση, η οποία θα ανέβει τον Μάρτιο του 2021 θα παίζουν οι ηθοποιοί Πάνος Βλάχος, Σμαράγδα Καρύδη, Μαρία Κεχαγιόγλου, Γιάννης Κλίνης, Ελένη Κοκκίδου, Έμιλυ Κολιανδρή, Έκτορας Λιάτσος, Γιάννης Νιάρρος, Πάνος Παπαδόπουλος, Μάνος Πετράκης, Ελίνα Ρίζου κ.α ενώ θα εμφανίζονται ως προσκεκλημένοι οι Φοίβος Δεληβοριάς, Θανάσης Αλευράς, Γαλήνη Χατζηπασχάλη.

Φ__Δεληβοριας_Δ__Καραντζας_web
Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Καραντζάς με τον τραγουδοποιό Φοίβο Δεληβοριά

Νοσταλγικές αναμνήσεις από το παρελθόν θα φέρει η παράσταση
«Το Μινόρε της Αυγής» που θα κάνει πρεμιέρα στις 21 Νοεμβρίου σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαριά με την συμμετοχή ενός μεγάλου καστ ηθοποιών στο οποίο συμμετέχουν οι Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Χριστίνα Μαξούρη κ.α. Πρόκειται για Ένα μουσικοθεατρικό οδοιπορικό στον Πειραιά του ‘30, με τους ρεμπέτες, τους ανυπότακτους, τους ονειροπόλους, τους ανθρώπους του περιθωρίου, που κατάφεραν να αρθρώσουν λόγο μέσα από τη μουσική τους και να τη φέρουν από «την υπόγεια την ταβέρνα» στα σαλόνια, στις καρδιές μας, στα χείλια μας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και το ανέβασμα της εξαιορετυικής και ιδιαιτέρως επιδραστικές παράστασης του 1993 «Μορφές από το έργο του Βιζυηνού», σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, με πρωταγωνίστρια την Άννα Κοκκίνου.

Παράλληλα, θα ανέβει και η «Μήδεια» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσίας Κάτιας Γέρου η οποία και θα πρωταγωνιστεί.
Δημοτικο_Θεατρο__Ρηγας_Βελεστινλης
Σκηνή από την παράσταση «Σχολείον των Ντελικάτων Εραστών» που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Ρήγα Βελεστινλή

Στο μεταξύ η νέα Σκηνή Ω του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά θα εγκαινιαστεί στις 6 Νοεμβρίου με την μουσική ανάγνωση, από την Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή, του αριστουργήματος του Ρήγα Βελεστινλή «Σχολείον των Ντελικάτων Εραστών». Πρόκειται για ένα τολμηρό για την εποχή του βιβλίο, με χιούμορ, ερωτισμό αλλά και πολλές πολιτικές αναφορές, που εκδόθηκε το 1790 στη Βιέννη και αποτελείται από έξι ερωτικά διηγήματα, τα οποία ο Ρήγα Βελεστινλής (Φεραίος) μετάφρασε από τα γαλλικά.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ



Ειδήσεις σήμερα: 

Η επέλαση του κορωνοϊού πιέζει τα νοσοκομεία: Αγγίζουν τους 1.000 οι νοσηλευόμενοι, 119 οι διασωληνωμένοι

Οι νέες αλλαγές στον χάρτη του κορωνοϊού στην Ελλάδα - Σε lockdown Ιωάννινα και Σέρρες

Προς επαναφορά του μέτρου της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης