Κατερίνα Στανίση στο protothema.gr: «Η μουσική της Λένας Πλάτωνος είναι ξένη σε μένα αλλά μού αρέσει να τολμάω»

Κατερίνα Στανίση στο protothema.gr: «Η μουσική της Λένας Πλάτωνος είναι ξένη σε μένα αλλά μού αρέσει να τολμάω»

Η γνωστή λαϊκή τραγουδίστρια μιλάει για το νέο της τραγούδι - έκπληξη, σε μουσική Λένας Πλάτωνος αλλά και για τις δύσκολες μέρες του κορωνοϊού

Stanisi2
Η μία είναι από τις πιο χαρακτηριστικές και γνήσιες φωνές του λαϊκού τραγουδιού. Η άλλη συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες καθώς πρωτοπόρησε και διακρίθηκε στην έντεχνη και κυρίως στην ηλεκτρονική μουσική. Η απόσταση που τις χωρίζει είναι, εκ πρώτης όψεως τουλάχιστον, τεράστια. Εκείνες όμως απέδειξαν, μέσα από ένα ολοκαίνουργιο κοινό τραγούδι τους που μέσα σε λίγες ημέρες σαρώνει το διαδίκτυο, πως η μουσική έχει την μοναδική δύναμη να εκμηδενίζει τις αποστάσεις. Κάπως έτσι η Κατερίνα Στανίση και η Λένα Πλάτωνος βρέθηκαν η μία δίπλα στην άλλη να ηχογραφούν μαζί στο στούντιο.

Λένα Πλάτωνος - Kατερίνα Στανίση - Μυρτώ Κοντοβά - Ανθρωποφάγοι (HQ Official Audio Video)


Οι «Ανθρωποφάγοι», όπως είναι ο τίτλος του καινούργιου ηλεκτρονικού τους ζεϊμπέκικου, χαρακτηρίζονται απόλυτα από την εμπνευσμένη μουσική της Λένας Πλάτωνος, θίγουν θέματα σύγχρονα και προβληματισμούς σημερινούς μέσα από τους στίχους της Μυρτώς Κοντοβά και απευθύνονται στο ευρύ κοινό μέσα από την χαρακτηριστική, ατόφια λαϊκή ερμηνεία της Κατερίνας Στανίση. Μια δύσκολη μουσική «συνταγή» τα «υλικά» της οποίας, ωστόσο, όπως πολύ γρήγορα αποδείχτηκε, έδεσαν καλά μεταξύ του οδηγώντας σε ένα αποτέλεσμα που αρχικά σε ξαφνιάζει κι έπειτα σε γοητεύει.

«Μια μέρα η πείνα των ανθρώπων/θα σβήσει τρώγοντας ανθρώπους/ Μια μέρα η γη θα υποχωρήσει/ στους πάγους του άρχοντα του σκότους...» τραγουδά δωρικά, με την χαρακτηριστική βραχνή φωνή της η Στανίση κι η μουσική που την συνοδεύει δεν μοιάζει με τίποτα απ' όσα έχουμε ακούσει από εκείνη μέχρι σήμερα. Κι όσο εξελίσσεται το τραγούδι τόσο έχεις την αίσθηση πως ακούς μια συγκλονιστική ανθρώπινη εξομολόγηση, μια αληθινή έκφραση του κοινού φόβου για το αύριο που προδιαγράφεται σκοτεινό και δύσκολο.
«Θα σάς φανεί περίεργο αλλά η Λένα Πλάτωνος είχε εκφράσει την επιθυμία να τραγουδήσω κομμάτια της πριν από 30 ολόκληρα χρόνια» εξομολογείται η Κατερίνα Στανίση στο protothema.gr και συμπληρώνει: «Τελικά καταφέραμε να βρεθούμε μετά από τόσον καιρό και να κάνουμε μαζί αυτό το ξεχωριστό τραγούδι το οποίο ο κόσμος αγάπησε μέσα σε λίγες ημέρες. Ήξερα πως είναι ένα πολύ καλό τραγούδι, δεν περίμενα όμως τόσο μεγάλη ανταπόκριση. Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένη».

Η Κατερίνα Στανίση είναι από εκείνες τις τραγουδίστριες που δεν έχουν απωθημένα. Έχει κάνει πολλές και μεγάλες επιτυχίες στην καριέρα της, έχει γεμίσει τεράστια μαγαζιά, έχει αποκτήσει φανατικό κοινό και έχει αναγνωριστεί ως κορυφαία λαϊκή φωνή. Παρόλα αυτά ποτέ δεν επαναπαύτηκε, πάντα έψαχνε το καινούργιο, το διαφορετικό, αυτό που κάνει τα αφτιά της και κυρίως την ψυχή της να πλημμυρίζει με έντονα συναισθήματα. Κάτι ανάλογο συνέβη όταν το 1988 συμμετείχε στον δίσκο – έκπληξη του Σταμάτη Κραουνάκη «Σπεράντζα» αλλά και το 2015 όταν συνεργάστηκε δισκογραφικά με τον διαχρονικά αιρετικό Τζίμη Πανούση.

Τζίμης Πανούσης - Κατερίνα Στανίση: Υγιεινή διαστροφή [NEW SONG!]


Κλείσιμο
«Είμαι λαϊκή τραγουδίστρια. Αυτός είναι ο φυσικός μου χώρος, αυτά τα τραγούδια ξέρω καλά. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορώ να δοκιμάσω και κάτι διαφορετικό. Πάντα μού άρεσε να τολμάω, να κάνω διαφορετικά πράγματα, να ανανεώνομαι» εξηγεί η ίδια.

Η νέα αυτή πρόταση της Λένας Πλάτωνος και μάλιστα σε μια εποχή εγκλεισμού, ειδικά για τους εκπροσώπους του λαϊκού τραγουδιού, αποτέλεσε για εκείνη το καλύτερο δώρο, έδωσε ενδιαφέρον στη ζωή της, τήν έφερε αντιμέτωπη με μία ριψοκίνδυνη μεν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δε πρόσκληση.

«Εγώ τη μουσική που κάνει η Λένα Πλάτωνος δεν την γνωρίζω καλά. Οπότε όλο αυτό ήταν για μένα ήταν σαν να ανακάλυπτα έναν καινούργιο κόσμο. Κι όταν ηχογραφήσαμε το τραγούδι μας καταλάβαμε αμέσως πως οι δύο μουσικοί κόσμοι μας, τελικά, δεν είναι και τόσο διαφορετικοί» μάς λέει η τραγουδίστρια.
Stanisi_Platonos1
Η Λένα Πλάτωνος ήθελε να πει τραγούδια της η Κατερίνα Στανίση πολλά χρόνια πριν αλλά τελικά οι δυο τους πρωτοσυναντήθηκαν από κοντά πρόσφατα
Εκείνο όμως που τής έκανε τεράστια εντύπωση ήταν ο τρόπος με τον οποίο της συμπεριφέρθηκε μια τόσο σημαντική μουσική προσωπικότητα σαν την Λένα Πλάτωνος: «Από την πρώτη στιγμή που γνωριστήκαμε στο σπίτι της ένιωσα μεγάλη οικειότητα. Λες και γνωριζόμασταν χρόνια. Την περίμενα διαφορετική, πιο συγκρατημένη, πιο απόμακρη. Ήταν όμως από τους πιο καταδεκτικούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει ποτέ. Και έκανε μια κίνηση που δεν θα ξεχάσω ποτέ και με συγκίνησε βαθιά: Όταν τελειώσαμε την ηχογράφηση μού έστειλε ένα υπέροχο λουλούδι για με ευχαριστήσει. Έμεινα με το στόμα ανοιχτό...»

Για την Κατερίνα Στανίση, όπως εξάλλου για την πλειοψηφία των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της διασκέδασης, οι μήνες που πέρασαν ήταν δύσκολοι, κι αυτοί που έρχονται γεμάτοι ανασφάλεια: «Μπορεί να δουλεύω πολλά χρόνια αλλά τα λεφτά που είχα βάλει στην άκρη έφυγαν όλα αυτά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Οπότε πρέπει να συνεχίσω να δουλεύω, όχι μόνον γιατί αγαπώ πολύ το τραγούδι, αλλά και γιατί μέσα από αυτό ζω» εξομολογείται. Η μεγάλη της έννοια όμως είναι οι συνεργάτες της, αυτοί που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη: «Δεν ανησυχώ τόσο για μένα όσο για τους μουσικούς που έχουν να δουλέψουν μήνες. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν οικογένειες θα θρέψουν, κάπως πρέπει να βοηθηθούν» λέει.
Stanisi_piano
Η Κατερίνα Στανίση εκφράζει την αγωνία της για το μέλλον των μουσικών στη δύσκολη εποχή του κορωνοϊού
Όσο για την πανδημία του κορωνοϊού, η ίδια φροντίζει να είναι πολύ προσεκτική και να ακολουθεί πιστά της οδηγίες των ειδικών. Προτρέπει μάλιστα και όλους τους υπόλοιπους να κάνουν το ίδιο: «Πρέπει όλος ο κόσμος να πάρει στα σοβαρά τον κορωνοϊό και αφήσει στην άκρη τις θεωρίες συνωμοσίας. Τόσοι άνθρωποι έχουν πεθάνει σε όλο τον κόσμο. Ας κάνουμε όλοι αυτό που πρέπει, ας προσέχουμε τον εαυτό μας και τους άλλους»​.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Στα 715 τα νέα κρούσματα - 95 διασωληνωμένοι

Μητσοτάκης σε Λαβρόφ: Η Τουρκία σε ρόλο ταραξία καταπατά τη διεθνή νομιμότητα

Τεράστια ανακάλυψη από τη NASA: Βρέθηκε νερό στη Σελήνη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης