LIVE

Κορωνοϊός

Το σχέδιο - μαμούθ που θωρακίζει την Ακρόπολη και το ιστορικό Κέντρο απέναντι σε κάθε απειλή

akropoli_2

Η 600 σελίδων απόρρητη μελέτη παραδόθηκε σήμερα από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου στην  Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη - Δείτε τί περιλαμβάνει

Είναι ασφαλή τα κορυφαία μνημεία της χώρας μας; Πόσο προστατευμένος είναι ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης από μια ενδεχόμενη μελλοντική απειλή και πόσα είναι τα τα τρωτά του σημεία; Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, δυστυχώς, δεν είναι θετικές γεγονός που δημιουργεί την επιτακτική ανάγκη κινητοποίησης της Πολιτείας. Τα μεγάλα κενά που υπάρχουν στον σημαντικότατο τομέα της προστασίας των αρχαιολογικών χώρων, αρχής γενομένης από το κορυφαίο μνημείο της Ακρόπολης, δεδομένων και των νέων κινδύνων που ελλοχεύουν στις μέρες μας, έρχεται να καλύψει η νέα εμπεριστατωμένη μελέτη η οποία διενεργήθηκε από το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας και παραδόθηκε σήμερα, επισήμως, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Πρόκειται για μια μελέτη – μαμούθ η οποία αναπτύσσεται σε 600 συνολικά σελίδες και αφορά όχι μόνον στο Ιερό Βράχο και στα μνημεία αλλά στο σύνολο της περιοχής και των αρχαιολογικών χώρων που τον περιβάλλουν, από το Ηρώδειο και τον πολυσύχναστο πεζόδρομο της Διονυσίου Αεροπαγείτου μέχρι τον Άρειο Πάγο, τον λόφο των Μουσών, τον λόφο των Νυμφών, την Πνύκα, την Αρχαία Αγορά, τη Ρωμαϊκή Αγορά και η Βιβλιοθήκη του Αδριανού. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα απόρρητο σχέδιο έκτακτης ανάγκης που καλύπτει όλο το ιστορικό κέντρο της Αθήνας από κάθε ενδεχόμενη απειλή. Αρκεί μόνο να αναφέρουμε πως ο τρισδιάστατος γεωγραφικός χάρτης της μελέτης καλύπτει μια πολύ μεγάλη περιοχή από το Κουκάκι μέχρι την Πατησίων!

Οι αρμόδιοι κρίνουν, δικαίως, πως οι απειλές για τα κορυφαία μνημεία της Ελλάδας, όπως εξάλλου και των υπόλοιπων χωρών του κόσμου, έχουν πλέον πολλαπλασιαστεί σε σχέση με το παρελθόν γι' αυτό και δεν αρκούν τα βασικά μέτρα ασφαλείας που τηρούνται μέχρι σήμερα. Πέρα από τις φυσικές καταστροφές, οι οποίες αποτελούν έναν διαχρονικό αστάθμητο παράγοντα που, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο, τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, δεν θα μπορούσε να μην συνυπολογιστεί η δραματική αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων σε παγκόσμια επίπεδο. Η πρόληψη, λοιπόν, για την αντιμετώπιση των παραπάνω αλλά και πολλών ακόμη ενδεχόμενων κινδύνων θεωρείται πλέον επιτακτική ανάγκη. Μια ανάγκη που θα καλυφθεί μέσα από το νέο αυτό απόρρητο στρατηγικό σχέδιο.

Στην μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση, καταγράφονται αναλυτικά τα τρωτά σημεία του κάθε χώρου ξεχωριστά και οι όροι επικινδυνότητας ενώ διατυπώνονται συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν προκειμένου να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική προστασία και διαφύλαξη των ανεκτίμητης αξίας μνημείων τα οποία, δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, παραμένουν εκτεθειμένα.

Mendoni__Oikonomou
Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου και τον Πρόεδρο του Δ.Σ. και διοικητή του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας, Θεόδωρο Δραβίλλα
«Όταν έχει κανείς την ευθύνη της προστασίας και της διαχείρισης του μείζονος, του εμβληματικού μνημείου του δυτικού κόσμου, έχει ένα τεράστιο βάρος» υπογράμμισε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη και πρόσθεσε με νόημα: «Εάν στην Ακρόπολη δεν παρέχεται η μέγιστη δυνατή ασφάλεια, αντιλαμβάνεται κανείς ότι οποιοδήποτε αρνητικό γεγονός έχει επίπτωση στην εικόνα της χώρας. Εδώ η ευθύνη μας είναι πολύ μεγαλύτερη. Μια ενδεχόμενη ζημιά σε όλες τις αρχαιότητες, ιδιαίτερα στην Ακρόπολη, είναι μη αναστρέψιμη. Άρα, οφείλομε να την περιορίσομε στο ανθρωπίνως δυνατόν. Μια ενδεχόμενη ζημιά στην Ακρόπολη –έστω και μικρή- είναι δυσφήμιση για τη χώρα, έχει οι μείζονες οικονομικές συνέπειες για την Αθήνα αλλά και για την Ελλάδα, καθώς θα δημιουργούσε μία γενικευμένη ανησυχία και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Λευτέρης Οικονόμου εξέφρασε την ικανοποίησή του που η υψίστης σημασίας αυτή μελέτη ανατέθηκε σε έναν δημόσιο φορέα και έκανε λόγο για μια μεγάλη πρόκληση. «Στόχος είναι να μπορέσουμε να καταρτίσουμε ένα σχέδιο ασφαλείας, το οποίο να μπορεί να ανταποκρίνεται στις παρούσες και μελλοντικές και δυνατόν προβλεπόμενες απειλές. Διότι, η εποχή η οποία διανύουμε είναι εποχή πρωτόγνωρων απειλών. Αυτό που ίσχυε στο παρελθόν, ότι τα μνημεία είναι ουσιαστικά ασφαλή, λόγω του συμβολισμού και της σημασίας την οποία έχουν και είναι σεβαστά απ’ όλους, δυστυχώς στις ημέρες μας δεν ισχύει. Κατά συνέπεια, υπάρχουν νέου είδους απειλές για τα αρχαιολογικά μνημεία και τα μουσεία και αυτό επιβάλλει πλέον να υπάρξει ένας συνολικότερος σχεδιασμός που να μπορεί να ανταποκρίνεται σε αυτές τις σύγχρονες και πρωτόγνωρες απειλές» δήλωσε ο ίδιος με έμφαση. Πρόσθεσε δε πως η μελέτη αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδίου του συνόλου των εγχώριων μουσείων και αρχαιολογικών χώρων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (21)

Φιλελευθερος

Κάτι ξέρει κάτι ξερει

Τζιμακος

Θέλω να δω ποιος έχει διαβάσει και ξέρει τις 600 σελίδες εκτός από αυτούς που πληρώθηκαν να τις γράψουν

Greek Zoo

Να πούμε στον Μοχάμεντ που αγόρασε χτες το γιλέκο, ότι έχουμε σχέδιο να μην τον αφήσουμε να ανέβει πάνω στον βράχο. Για να τον σουτάρουμε τον Μοχάμεντ δεν υπάρχει σχέδιο όμως.

11

Μπράβο σε αυτην την προσπάθεια, περιμένουμε να δούμε έργο.

Είπον....

Έτσι γίνονται οι δουλίτσες! Πρώτα βάζεις κάποιον "μη κερδοσκοπικό" οργανισμό να "μελετήσει" αυτό που δεν τον αφορά, "αφιλοκερδώς", και με τα τεκμήρια μη εμπλοκής -λέω τώρα- δένεις την αναγκαιότητα για άνοιγμα σε ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ που χρειάζονται ΧΡΗΜΑ$$$$$. Τότε μπαίνουν στη μέση οι "φίλοι" και γίνονται οι απαιτούμενοι απόρρητοι διαγωνισμοί και άλλες δουλίτσες. Ρωτάω τώρα, δηλαδή έχει κάτι αντίστοιχο το Λούβρο, το Βρετανικό μουσείο ή τα Smisthonian? Μήπως η εταιρεία που έχει εμπλακεί στην ασφάλεια της πρεσβείας των ΗΠΑ, θα εμπλακεί? Το λέω γιατί αυτά μου μυρίζουν μεθοδεύσεις Πάιατ.......

Spyros

Μπορεί να είναι υπεύθυνη για τα μύρια όσα η κυβέρνηση του Κουλη όμως αυτή η πρωτοβουλία είναι αξια επιβραβευσης ακόμη και σαν σκέψη και προσπάθεια. Ελπίζω ότι μαζί με την αρχαία μας κληρονομιά θα προστατεύουν και οι Έλληνες από την μάστιγα των καιρών μας, την τρομοκρατια όλων αυτών των 'προσφυγων' και των υποστηρικτών τους. Απλά να θυμίσω στους νεώτερους, γιατί εγώ το έζησα, ότι κάποτε σε αυτή την χώρα κοιμόμασταν με τις πόρτες και τα παράθυρα ανοικτά!

...

Να μη δίνουμε άσυλο σε κάθε καρυδιάς καρύδι δε παίζει να φανταστούμε;;;; Άρα εν γνώση σας βάζετε μέσα στην χώρα αλλότρια στοιχεία που δεν πρόκειται να ενσωματωθούν και ετσι απλά.... περιμένετε τρομοκρατικές επιθέσεις...είστε τραγικοι

Μπλεκ

Έχω έτοιμο το σχεδιασμό (1)24ωρη αεροπροστασια με τα ελικόπτερα πουμα. (2)Κομάντος παραλλαγής αόρατα από τα ανθρώπινα ματιά σε κομβικά σημεία γύρω από το λόγο Φιλοπάππου.. (3)Στην δ αρεοπαγίτου όλοι η πλανόδιοι που πουλάνε φιστίκια κάστανα κ καλαμπόκια θα είναι εκπαιδευμενοι στις ειδικές δυνάμεις.. (4) τα αδέσποτα θα αλλαχτούν με σκυλιά ράτσας εκπαιδευμένα για παιχνίδια με τουρίστες κ ντόπιους. Αλλά κ άγρια για άμεση επέμβαση με το πάτημα ενός κουμπιού..

Αναρωτιέμαι

Με τόσο γκαντεμη πρωθυπουργό σίγουρα υπάρχει κίνδυνος να πέσει

Έχουν

Για την προστασία των πολιτών στο κέντρο της Αθήνας, υπάρχει κανένα σχέδιο;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης