Κέρος: «Το μυστήριο των σπασμένων ειδωλίων» - Ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ

Κέρος: «Το μυστήριο των σπασμένων ειδωλίων» - Ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ

Με αφορμή την προβολή του εντυπωσιακού ντοκιμαντέρ για το αρχαιολογικό θαύμα της Κέρου από την Cosmote TV, που φέρνει στο φως το αρχαιότερο ναυτικό ιερό της ανθρωπότητας το “Πρώτο Θέμα” συνομίλησε με τον καθηγητή Αρχαιολογίας και υπεύθυνο του Cambridge Keros Project, Λόρδο Κόλιν Ρένφριου

Keros_COSMOTE_TV_-_NAT_GEO-8
Είναι, πλέον, γνωστό σε όλο τον κόσμο το θαύμα της Κέρου, δηλαδή αυτού του μικρού νησιού στην καρδιά των Μικρών Κυκλάδων που έφερε στο φως κρυμμένα μυστικά: χάρη σε μια ομάδα αρχαιολόγων ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο ναυτικό ιερό της ανθρωπότητας που όχι μόνο άλλαξε τα δεδομένα στην Αρχαιολογία αλλά όσα ξέραμε και για την προιστορική ανθρωπότητα. Πρόκειται για ένα πραγματικό θαύμα που φέρνει ξανά τις Κυκλάδες στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος αποδεικνύοντας ότι ο Κυκλαδικός πολιτισμός δεν ήταν μόνο αυτός που γνωρίζουμε αλλά ενδεχομένως πολύ αρχαιότερος αφού η Κέρος, όπως καταδεικνύουν οι εκεί αρχαιολογικές ανακαλύψεις-δηλαδή τόσο στο νησί της Κέρου όσο και του γειτονικού Δασκαλιού-αποτέλεσε τη γενέτειρα ενός νέου τρόπου ζωής. Όλα αυτά τα αξιοθαύμαστα μπορεί κανείς να τα δει στο ντοκιμαντέρ “Κέρος: Το μυστήριο των σπασμένων ειδωλίων” που ουσιαστικά εγκαινιάζει τη σύμπραξη της Cosmote Tv με το National Geographic καθώς πρόκειται για την πρώτη τους συμπαραγωγή. Το ντοκιμαντέρ «Κέρος: Το Μυστήριο των σπασμένων ειδωλίων» βασίζεται στην αρχαιολογική έρευνα και τα ευρήματα του Cambridge Keros Project. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και μίας ομάδας ειδικών επιστημόνων, ο αρχαιολόγος, Δρ. Κώστας Πασχαλίδης (Διδάκτορας Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Επιμελητής της Συλλογής Προϊστορικών, Αιγυπτιακών, Κυπριακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών), αναλαμβάνει να μας μεταφέρει στο νησί της Κέρου, όπου η ανακάλυψη εκατοντάδων σπασμένων, μαρμάρινων ειδωλίων αποτελεί αντικείμενο πολυετούς επιστημονικής μελέτης.

Στο αρχαιολογικό ταξίδι, συμμετέχουν ο Καθηγητής Κόλιν Ρένφριου και ο Δρ. Μάικλ Μπόιντ, συνδιευθυντές του Keros Project από το Πανεπιστήμιο Cambridge, οι οποίοι ηγούνται της έρευνας στην Κέρο. O Καθηγητής Ρένφριου, ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολόγους παγκοσμίως, Εξερευνητής και μέλος του National Geographic Society, μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας και της Βουλής των Λόρδων του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι ένας από τους πρώτους επιστήμονες που βρέθηκαν στην Κέρο το 1963. Ο Δρ. Μάικλ Μπόιντ είναι επικεφαλής ερευνητής στο Ινστιτούτο McDonald για την Αρχαιολογική Έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Το βασικό αντικείμενο της έρευνάς του αφορά στο προϊστορικό Αιγαίο - ο ίδιος έχει διεξάγει εργασίες στις Κυκλάδες και την Πελοπόννησο. Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχουν επίσης ερευνητές από το Ινστιτούτο της Κύπρου, όπως η επίκουρη καθηγήτρια Αρχαιοβοτανολογίας και υποδιευθύντρια του Cambridge Keros Project, Δρ. Εύη Μαργαρίτη, η οποία μέσω της μελέτης αρχαίων σπόρων, αποκαλύπτει περισσότερα σχετικά µε τις δραστηριότητες των κατοίκων της Κέρου.

Keros_COSMOTE_TV_-_NAT_GEO-1
Keros_COSMOTE_TV_-_NAT_GEO-4


Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ευρήματα στην περιοχή του Δασκαλιού, που στο παρελθόν συνδεόταν χερσαία με την Κέρο. Το νησί εκτιμάται ότι καλυπτόταν από επιβλητικές κατασκευές, μαρμάρινες σκάλες και ένα πολύπλοκο σύστημα αποστραγγιστικών αγωγών, αποτελώντας έναν από τους πιο εξελιγμένους οικισμούς της πρώιμης Εποχής του Χαλκού. Με τη βοήθεια προηγμένων ψηφιακών μεθόδων καταγραφής, ο Δρ. Γεώργιος Αρτόπουλος, επίκουρος καθηγητής στο Ινστιτούτο Κύπρου, δημιουργεί την τρισδιάστατη απεικόνιση του μοναδικού αυτού οικισμού, σε όλο του το μεγαλείο. Όλοι αυτοί συμμετέχουν σε αυτό το πολύ ενδιαφέρον αρχαιολογικό ταξίδι που μας έκανε περήφανους με όλα αυτά τα αξιοθαύμαστα και τα σπουδαία και τώρα ξαναζωντανεύει μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες. Την εκτέλεση παραγωγής του ντοκιμαντέρ ανέλαβε η Green Olive Films.

Με αφορμή την επικείμενη προβολή του Ντοκιμαντέρ το “Πρώτο Θέμα” έθεσε διαδικτιακά το ερώτημα στον επικεφαλής της ομάδας, κορυφαίο Βρετανό αρχαιολόγο και επιστήμονα Λόρδο Κόλιν Ρένφριου γιατί αυτό το συγκεκριμένο νησί φαινόταν να βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος και τι είναι αυτό που το έκανε να διακρίνεται σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα σε μια εποχή που δεν υπήρχαν καν ίχνη κυκλαδικού πολιτισμού-μέχρι που ήρθε στο φως αυτή η ανακάλυψη. Ο Καθηγητής Κόλιν Ρένφριου είναι μια σημαίνουσα προσωπικότητα, αναγνωρισμένος Βρετανός αρχαιολόγος, γνωστός για το έργο του στην επανάσταση της χρήσης ραδιενεργού άνθρακα, την προϊστορία των γλωσσών, την αρχαιογενετική και την πρόληψη της αρχαιοκαπηλείας. Είναι Επίτιμος Καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και ιδρυτικός διευθυντής του Ινστιτούτου McDonald για την Αρχαιολογική Έρευνα. Έχει πραγματοποιήσει ανασκαφές σε προϊστορικές τοποθεσίες στην Ελλάδα και τις νήσους Όρκνεϊ και ενδιαφέρεται για την αρχαιολογική θεωρία που περιλαμβάνει τη γνωστική αρχαιολογία. Μετά το έργο του πάνω στις κουλτούρες της νεολιθικής εποχής και της εποχής του Χαλκού στις Κυκλάδες άλλαξαν μάλιστα όλα τα δεδομένα που ξέραμε για την εποχή και τις ίδιες τις Κυκλάδες. Στην Κέρο, στην οποία είχε πρωτοβρεθεί ήδη ως φοιτητής οι θεωρίες του επιβεβαιώθηκαν περίτρανα και με την συνέργεια των πολύτιμων συνεργατών και της τεχνολογίας κατάφεραν να στοιχειοθετήσουν αυτή την σπουδαία ανακάλυψη που οδήγησε στο ντοκιμαντέρ που μπορεί κανείς να παρακολουθήσει από το Cosmote Tv. Πριν την προβολή έλαβε μάλιστα και σχετική συνέντευξη τύπου στην οποία παρεβρέθηκαν τόσο ο καθηγητής Κόλιν Ρένφριου όσο και ο συν-διευθυντής του Cambridge Keros Project Μάικλ Μπόιντ, η Επίκουρη Καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Κύπρου δρ Εύη Μαργαρίτη, ο Επίκουρος καθηγητής στο Ινστιτούτο Κύπρου κ, δρ Γιώργος Αρτόπουλος αλλά και αρχαιολόγος που έχει αναλάβει το δύσκολο ρόλο της παρουσίασης και της αφήγησης, ο δρ Κώστας Πασχαλίδης. Παρόντες και ο κ. Δημήτρης Μιχαλάκης, Executive Director της Cosmote TV και ο κ. Βασίλης Ηλιόπουλος, Country Manager της The Walt Disney Company Greece.

Κλείσιμο
kerosss
Keros_COSMOTE_TV_-_NAT_GEO-8
Keros_COSMOTE_TV_-_NAT_GEO-6


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης