Μυκήνες: Άνοιξαν για τους επισκέπτες - Μικρές και διαχειρίσιμες οι φθορές, δηλώνουν οι ειδικοί

Μυκήνες: Άνοιξαν για τους επισκέπτες - Μικρές και διαχειρίσιμες οι φθορές, δηλώνουν οι ειδικοί

Πρόβλημα σε 4 τετραγωνικά και μικρές χρωματικές αλλοιώσεις. Δεν είναι συνδεδεμένος με το δίκτυο ύδρευσης ο αρχαιολογικός χώρος

lionsgate-0
Περισσότεροι από 200 επισκέπτες βρέθηκαν, από το πρωί έως τις 4 το μεσημέρι, στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο των Μυκηνών οι πύλες των οποίων άνοιξαν κανονικά σήμερα μετά την φωτιά  που ξέσπασε στην περιοχή το μεσημέρι της Κυριακής. Επί τόπου, μάλιστα, βρέθηκαν από τις πρώτες πρωινές ώρες η γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Τζένη Βελένη, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συντήρησης κ. Μαρία Μερτζάνη και η Έφορος Αργολίδας κ. Άλκηστη Παπαδημητρίου. Και οι τρεις τόνισαν πως, παρότι η φωτιά πέρασε μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο, οι φθορές είναι μικρές και διαχειρίσιμες.
Μυκηνες_ανοιγμα3
Περισσότεροι από 200 επισκέπτες επισκέφθηκαν σήμερα τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών
«Τα κατάλοιπα της φωτιάς είναι διαχειρίσιμα και μπορεί ο χώρος στο επόμενο χρονικό διάστημα να αποκατασταθεί» δήλωσε η Τζένη Βελένη δίνοντας έμφαση στην πρόνοια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας να αποψιλώνει τον χώρο καθ΄όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τη μη παραμονή επί μακρόν της φωτιάς, η οποία διήλθε με μεγάλη ταχύτητα. Πρόσθεσε δε πως «πολύ σύντομα η Εφορεία θα αποκαταστήσει, με τους δικούς της συντηρητές και εργατοτεχνίτες, αλλά και με τη βοήθεια των κεντρικών υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, τον χώρο και ζήτησε από τον Δήμο να συνεργαστούν προκειμένου να υπάρξει σύνδεση με το δίκτυο ύδρευσης». Είναι, βεβαίως, απορίας άξιος γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει προβλεφθεί η επέκταση του δικτύου ύδρευσης σε μια περιοχή όπου βρίσκεται ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας! Το αυτονόητο θα ήταν να υπάρχει αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης σε αντίστοιχους χώρους προκειμένου να λειτουργούν άμεσα σε περιπτώσεις φωτιάς.
Μυκηνες_ανοιγμα1
Σύμφωνα με τους ειδικούς σωτήρια στάθηκε η αποψίλωση που είχε γίνει πολύ πρόσφατα στο χώρο
Στην σωτήριο ρόλο της συστηματικής αποψίλωσης του χώρου αναφέρθηκε και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συντήρησης κ. Μαρία Μερτζάνη η οποία δήλωσε χαρακτηριστικά αμέσως μετά την αυτοψία που έκανε: «Πρόκειται για την καλύτερη δυνατή εκδοχή. Μόνο σε ένα μικρό σημείο-της τάξης των 4 τετραγωνικών- εντοπίζεται ένα πρόβλημα, αλλά η κατάσταση του είναι διαχειρίσιμη. Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά του μνημείου, η φωτιά πέρασε αλλά δεν προκάλεσε βλάβες στους λίθους. Εντοπίζεται μια μικρή χρωματική αλλοίωση σε ορισμένα σημεία, στον φυσικό βράχο, όχι σε δομικούς λίθους η οποία είναι επίσης αναστρέψιμη. Η εικόνα του αρχαιολογικού χώρου είναι πολύ καλή και απολύτως διαχειρίσιμη».

Ειδήσεις σήμερα: 

Το «SUPER JET» και ο καπετάνιος του υποκλίνονται στη Σίκινο - Δείτε βίντεο

Νέες προκλήσεις από Τουρκία: Η Γενί Σαφάκ γράφει για «δικαίωμα επέμβασης» στο Καστελόριζο

«Καμίνι» η χώρα μέχρι και την Παρασκευή - Έως 8 βαθμούς υψηλότερες για την εποχή θερμοκρασίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης