LIVE

Κορωνοϊός

Επέστρεψε στην Ελλάδα κλεμμένη εικόνα

jesus

Εντοπίστηκε τον Ιούνιο του 2017 να πωλείται σε γκαλερί του Λονδίνου

Επαναπατρίστηκε η Εικόνα του 19ου αιώνα, με παράσταση τη Βάπτιση του Χριστού, που είχε κλαπεί από το δωδεκάορτο του τέμπλου της Ιεράς Μονής της Κοίμησης της Θεοτόκου Βισοκού στον Καλουτά, του Κεντρικού Ζαγορίου Ιωαννίνων, που είχε κλαπεί τον Σεπτέμβριο 2005 μαζί με άλλες έντεκα εικόνες.

Η εικόνα της Βάπτισης εντοπίσθηκε τον Ιούνιο 2017, από αρχαιολόγο της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, να πωλείται σε γκαλερί του Λονδίνου. Μετά από άμεση κινητοποίηση και αγαστή συνεργασία των συναρμοδίων υπηρεσιών, με τη συνδρομή της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Λονδίνο, η εικόνα αποσύρθηκε από τον κατάλογο των προς πώληση έργων. Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου έδωσε εντολή στη γκαλερί να κρατήσει το έργο, με μεσεγγύηση, μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες και να αποδειχτεί η ταύτισή της με την κλεμμένη εικόνα από το μοναστήρι της Ηπείρου.

Καταλυτική για την ταύτιση υπήρξε η φωτογραφία της πίσω όψης της εικόνας, όπως είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της γκαλερί. Αποκαλυπτόταν ότι ο φορέας της εικόνας της Βάπτισης είναι σε δεύτερη χρήση. Η πίσω όψη φέρει απολεπισμένες παραστάσεις αγίων, σε διάχωρα, τα οποία παραπέμπουν σε τμήμα επιστυλίου τέμπλου. Η σχετική έρευνα απέδειξε ότι η εικόνα της Βάπτισης είναι ζωγραφισμένη στον ίδιο τεμαχισμένο φορέα που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία άλλων δύο εικόνων, οι οποίες είχαν κλαπεί από το ίδιο μνημείο. Η μία εντοπίσθηκε σε άλλη γκαλερί στο Λονδίνο και επαναπατρίσθηκε στις 13 Απριλίου 2011, ενώ η δεύτερη ανακτήθηκε κατόπιν κατάσχεσης εντός ελληνικού εδάφους. Η πίσω όψη τους αποτελεί συνέχεια αυτής της εικόνας της Βάπτισης.

πισω_οψη_εικονας
Η πίσω όψη της εικόνας που βοήθησε σημαντικά στον εντοπισμό της

Ο επαναπατρισμός ενός ακόμη κλεμμένου εκκλησιαστικού κειμηλίου από την περιοχή της Ηπείρου, τα μνημεία της οποίας επλήγησαν ιδιαιτέρως κατά την τελευταία εικοσιπενταετία από οργανωμένα κυκλώματα που δρούσαν στην περιοχή, αποτελεί έναν ακόμη κρίκο σε μια αλυσίδα επαναπατρισμών που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, είκοσι μία (21) εικόνες εντοπίστηκαν, διεκδικήθηκαν και επαναπατρίστηκαν από το 2009 ως σήμερα.

Να σημειωθεί ότι εκκρεμεί η διεκδίκηση δύο δεσποτικών εικόνων από την Ιερά Μονή Κοίμησης της Θεοτόκου, στο Μακρίνο Ανατολικού Ζαγορίου Ιωαννίνων, οι οποίες εντοπίστηκαν τον Απρίλιο του 2020 να πωλούνται από οίκο δημοπρασιών, στη Γερμανία. Οι αρμόδιες ελληνικές αρχές έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διεκδίκηση και τον επαναπατρισμό τους.

Ειδήσεις σήμερα:

Στον εισαγγελέα με εντολή Χρυσοχοϊδη οι συνωμοσιολόγοι που σπέρνουν fake news για τον κορωνοϊό

Σαρωτικοί οι έλεγχοι στα νησιά - Οι παραβάσεις σε Ίο και Σύρο

Σύψας στον ΘΕΜΑ 104,6: «Ακόμη και το επόμενο καλοκαίρι θα έχουμε συνθήκες ανάλογες με το φετινό»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (7)

Θεός

Χάλια είναι η εικόνα. Ατάλαντη και χωρίς γενικότερη ιδέα/ έννοια. λες και ζωγράφισε 5χρονος ότι ήταν στην μόδα τότε (θρησκεία).

christof

Ειναι αυτος Χριστος που απεικονιζεται στην εικονα?Τι χονδροκομμενο κατασκευασμα ειναι αυτο?

Ξανά Αίσχος

Είναι η τέχνη των Ελληνιστικών χρόνων, τόσο απλά.

ΑΠΟΡΙΑ

Οι αγιογραφίες εκτός των έργων των μεγάλων ζωγράφων της Αναγέννησης είναι μονοδιάστατες και με παντελή έλλειψη προοπτικής. Μιλάμε για πρωτόγονη ζωγραφική. Εντάξει, οι πιο αρχαίες εικόνες έχουν αξία λόγω παλαιότητας, όμως η συγκεκριμένη τι αξίας είναι;

Me

Στείλτε την πίσω, τελείως καρακίτς είναι.

Αίσχος

Αηδία καταντήσαμε σαν λαός. Ζούμε εποχές μεγάλης αποστασίας. Ο Θεός να μας λυπηθεί.

kyriakos

Μπράβο σας!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης