Νίκος Λώρης: Ο Mr. Rockwave «χτυπάει» Βόρεια με νέο χώρο και φεστιβάλ

Νίκος Λώρης: Ο Mr. Rockwave «χτυπάει» Βόρεια με νέο χώρο και φεστιβάλ

Ο μακροβιότερος παραγωγός συναυλιών μιλά στο protothema.gr για τα σημερινά εγκαίνια του νέου συναυλιακού του χώρου στην Βόρεια Ελλάδα, την οικονομική καταστροφή που έφερε ο κορωνοϊός αλλά  και την διγλωσσία  των διοργανωτών εκδηλώσεων

Λωρης3

Είναι ο μακροβιότερος παραγωγός μεγάλων συναυλιών και μουσικών φεστιβάλ στην Ελλάδα. Έχει φέρει στη χώρα μας τεράστια ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής, από τους U2,  τη Madonna, τους Blur, τον Nick Cave, τους Guns ‘n Roses, τους Black Babbath και τους Massive Attack μέχρι τον  Bob Dylan,  τον  Peter Gabriel, τον Robbie Williams, την Lana Del Ray και τους Red Hot Chili Peppers! Είναι ο εμπνευστής και δημιουργός του δημοφιλέστερου ελληνικού μουσικού φεστιβάλ, του Rockwave Festival, αλλά και ο άνθρωπος του τόλμησε να βγάλει τις μεγάλες συναυλίες εκτός ορίων πόλεως στα πρότυπα των μεγάλων ξένων διοργανώσεων.

Αυτή είναι, πολύ συνοπτικά, η ιστορία του Νίκου Λώρη,  ο οποίος πρωταγωνιστεί, αδιάκοπα, επί τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες, στον χώρο του τροφοδοτώντας τον, κατά καιρούς, με ενδιαφέρουσες νέες ιδέες. Κι αν το πασίγνωστο Rockwave Festival, που γεννήθηκε το 1996 και άλλαξε ριζικά τον τρόπο της συναυλιακής εμπειρίας στην Ελλάδα, το Terra Republic, ο ολοκαίνουργιος χώρος που δημιούργησε στην Κατερίνη και εγκαινιάζεται επισήμως σήμερα με την πρώτη ημέρα του επίσης πρωτοεμφανιζόμενου Long Beach Festival, αποτελεί την ολοκλήρωση ενός μεγάλου προσωπικού του οράματος στο οποίο η Ελλάδα αποτελεί τον μεγαλύτερο «παίχτη» στο συναυλιακό σκάκι των Βαλκανίων.

«Η ιδέα για την δημιουργία ενός νέου συναυλιακού χώρου στη Βόρεια Ελλάδα γεννήθηκε αρκετά χρόνια πριν, σχεδόν παράλληλα με την μεταφορά του Rockwave στη Μαλακάσα, στο πλαίσιο αναζήτησης νέων μοντέλων στον εγχώριο πολιτισμό. Επειδή έζησα ως φοιτητής για αρκετά χρόνια στην Θεσσαλονίκη και την γνωρίζω αρκετά καλά, θεωρώ ότι είναι μια περιοχή με πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα υπόλοιπα Βαλκάνια. Οπότε σκέφτηκα πως εκεί μία αγορά πολιτιστικών εκδηλώσεων των 10 εκατομμυρίων θα μπορούσε να διευρυνθεί σε μια αντίστοιχη των 50 εκατομμυρίων» εξηγεί ο ίδιος στο protothema.gr.

Terra_Republic__xoros
Το Terra Republic, ο νέος μεγάλος συναυλιακός χώρος που βρίσκεται στο 55ο χλμ. της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Κατερίνης και ανοίγει τις πύλες του σήμερα

Πέρσι, βεβαίως, που κατέστρωνε με ενθουσιασμό τα μελλοντικά του σχέδια δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως λίγους μήνες αργότερα η πραγματικότητα στη χώρα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, θα άλλαζε τόσο δραματικά εξαιτίας μιας υγειονομικής κρίσης. Είχε ήδη κλείσει τους Deep Purple για να ηγηθούν στο επετειακό Rockwave Festival του 2020 και προχωρούσε εντατικά του νέου, τεράστιου χώρου στην Κατερίνη. Και μετά ήρθε ο κορωνοϊός και τα τίναξε όλα στον αέρα.

Η εγχώρια συναυλιακή αγορά πάγωσε, όλες οι μεγάλες συναυλίες ξένων καλλιτεχνών ακυρώθηκαν ή αναβλήθηκαν για του χρόνου και οι περισσότεροι παραγωγοί εκδηλώσεων έμειναν στον αέρα έχοντας χάσει πολλά χρήματα και βλέποντας μπροστά τους ένα εξαιρετικά αβέβαιο μέλλον: «Το κόστος του κορωνοϊού στα ελληνικά συναυλιακά δρώμενα ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Άλλοι έχασαν περισσότερα, άλλοι λιγότερα. Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες και όλο αυτό θα έχει, κατά κύριο λόγο, αρνητικό αντίκτυπο στον χώρο της εργασίας. Δεν έχουμε εφεύρει ακόμη την βιωσιμότητα του κλάδου μας στην νέα εποχή του κορωνοϊού. Προσαρμοστήκαμε στην Ελλάδα της κρίσης για περισσότερο από μία δεκαετία – ας μην ξεχνάμε πόσο βαθιά χτυπηθήκαμε το καλοκαίρι των capital controls…Η διαφορά, αυτή τη φορά, είναι πως έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια κρίση παγκόσμια και αυτό μάς φέρνει πλέον στην ίδια κατάσταση με αυτήν όλων των άλλων χωρών».

Κατά την διάρκεια της συζήτησής μας ο Νίκος Λώρης μάς αποκάλυψε και μια πολύ ενδιαφέρουσα, άγνωστη στους περισσότερους, πληροφορία, σχετικά με τα ασφαλιστικά συμβόλαια των συναυλιών η οποία, ομολογουμένως, μάς βάζει σε σκέψειςΗ λέξη «Πανδημία» υπήρχε μέχρι το 2006 στα ασφαλιστικά συμβόλαια που κάναμε κατά παντός κινδύνου. Ξαφνικά όμως, μέσα στην επόμενη τριετία άρχισε να εξαφανίζεται. Και η αλήθεια είναι ότι κανείς μας δεν έδωσε σημασία σε αυτό. Από τα σημερινά μας συμβόλαια λοιπόν δεν δικαιούμαστε καμία απολύτως αποζημίωση για τις δυσμενείς συνέπειες που είχαμε από τον κορωνοϊό»

Προφανώς οι απώλειες ήταν μεγάλες και για τον Mr. Rockwave ο οποίος, ωστόσο, πήρε την απόφαση να μην το βάλει κάτω και να το παλέψει, όπως άλλωστε κάνει πάντα όταν έρχονται τα δύσκολα, στηρίζοντας παράλληλα τους εργαζόμενούς του αλλά και τους Έλληνες καλλιτέχνες: «Η αλήθεια είναι πως το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού με έβαλε σε σκέψεις σχετικά με το εάν θα έπρεπε να αναβάλω για του χρόνου τα εγκαίνια του νέου αυτού συναυλιακού χώρου. Αποφάσισα, ωστόσο, να ακολουθήσω μια τακτική που δεν είναι καινούργια, την ενίσχυση δηλαδή της εγχώριας μουσικής σκηνής μας, σε στιγμές ανάγκης. Η λογική είναι πως αυτό το μουσικό υλικό έχουμε και με αυτό πρέπει να ζήσουμε για όσο διάστημα χρειαστεί. Δεν προσδοκούμε να βγάλουμε χρήματα από τις συναυλίες του φετινού καλοκαιριού. Απλά  η ζωή συνεχίζεται κι εμείς συνεχίζουμε να κάνουμε αυτό που ξέρουμε» λέει ο ίδιος με αποφασιστικότητα.

Terra_Vibe
To Terra Vibe, στη Μαλακάσα, θα λειτουργήσει το φετινό καλοκαίρι με το 15% της συνολικής χωριτικότητάς του λόγω κορωνοϊού

«Και τα μέτρα προφύλαξης; Πώς μπορεί να αναλάβει ένας άνθρωπος το βάρος της υγειονομικής ασφάλειας χιλιάδων ανθρώπων;» τον ρωτάω για να λάβω την εξής απάντηση: «Το Terra Republic θα λειτουργήσει φέτος με το 15% της αδειοδοτούμενης χωρητικότητάς του η οποία ανέρχεται σε πάνω από 50.000 άτομα και τα ίδια περίπου επίπεδα θα κινηθεί η λειτουργία του Terra Vibe στη Μαλακάσα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να διαχειριστούμε με ασφάλεια περισσότερο κόσμο. Η μεγάλη μείωση του κόσμου, σε συνδυασμό με την θερμομέτρηση που θα γίνεται στις εισόδους, το αποκλειστικό σκανάρισμα των εισιτηρίων και την διατήρηση των αποστάσεων στους κεντρικούς διαδρόμους, θεωρούμε ότι αποτελεί μια καλή ασπίδα προστασίας. Από κει και πέρα, δεδομένου ότι η μέση ηλικία του κοινού μας είναι 22 ετών, θα πρέπει αυτά τα παιδιά να κατανοήσουν ότι η υγεία είναι το ύψιστο αγαθό γι΄ αυτό και πρέπει να δώσουν μεγάλη έμφαση στην ατομική τους ευθύνη. Θα πρέπει δηλαδή να προστατεύσουν τον εαυτό τους, τους φίλους τους και συνακόλουθα όλη την κοινότητα. Η ανάδειξη της ατομικής ευθύνης ως στάσης ζωής είναι χρέος όλων μας».

Ο Νίκος Λώρης παίρνει ξεκάθαρη θέση και σε ότι αφορά στην πολιτική των συναυλιακών εισιτηρίων που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες εξαιτίας των αλλεπάλληλων ακυρώσεων λόγω κορωνοϊού. Τονίζει μάλιστα πως οι διοργανωτές των εκδηλώσεων, ανεξαρτήτως από την οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί, θα πρέπει να είναι ειλικρινείς με το κοινό τους: «Επειδή πρέπει να κάνουμε και την αυτοκριτική μας, οφείλω να πω πως τους τελευταίους μήνες ο κλάδος μας παρουσιάζει μία διγλωσσία. Δεν είναι όλοι οι συνάδελφοι ειλικρινείς. Πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά και καθαρά στον κόσμο. Η αλήθεια λοιπόν είναι πως εμείς δεν έχουμε ένα γιγαντιαίο ταμείο που να μπορεί να καλύψει τα πάντα. Σύμφωνα με τους ισχύοντες όρους οι προκαταβολές που δίνουμε για τις συναυλίες των ξένων καλλιτεχνών δεν επιστρέφονται. Και οι προκαταβολές αυτές ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ όταν μιλάμε για μεγάλους καλλιτέχνες! Το δεύτερο δεδομένο, με βάση το γεγονός ότι ορθώς η Κυβέρνηση επέλεξε να προστατεύσει την βαριά βιομηχανία της χώρας που είναι ο τουρισμός, εμείς έχουμε χάσει μεγάλα ποσά από τα εισιτήρια μεταφορών των καλλιτεχνών και τα έξοδα της διαμονής τους τα οποία δεν επιστρέφονται. Μπορεί λοιπόν να αντιληφθεί κανείς ότι μιλάμε για μια οικονομική καταστροφή. Δεν είναι τυχαίο η υγεία πολλών ανθρώπων του κλάδου μας κλονίστηκε σοβαρά αυτήν την περίοδο» εξηγεί ο ίδιος και προσθέτει με νόημα: «Με βάση αυτή την πραγματικότητα ζητήθηκε και δόθηκε από το Κράτος η χρήση ενός voucher το οποίο θα έχει χρονική ισχύ μέχρι 31 Οκτωβρίου 2020 και θα δίνει την δυνατότητα στο κοινό να κάνει εναλλακτικές επιλογές. Από κει και πέρα όμως επειδή οι συναυλίες στην Ελλάδα φέτος δεν είναι πολλές ούτε αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός τους μέχρι το τέλος του χρόνου, θα πρέπει όλοι οι παραγωγοί να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί ως προς τις υποσχέσεις που δίνουμε. Το σωστό λοιπόν είναι, και θα χρησιμοποιήσω ένα παράδειγμα που έχει να κάνει με δική μου διοργάνωση, όσοι δεν επιθυμούν να παρακολουθήσουν το Rockwave Festival που θα γίνει του χρόνου και είχαν αγοράσει εισιτήρια για το φετινό που αναβλήθηκε, θα πρέπει να πάρουν πίσω τα χρήματά τους σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που θα οριστεί. Νομίζω ότι αυτή είναι μία καθαρή και τίμια λύση που όλοι οφείλουμε να τηρήσουμε»

Πράγματι, η ατομική συνείδηση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση στην αντιμετώπιση μιας γενικευμένης κρίσης στην νέα, εξαιρετικά δύσκολη ενίοτε, πραγματικότητα της οποίας πρέπει να μάθουμε να ζούμε για όσο καιρό χρειαστεί. Και την αντίστοιχη στάση ευθύνης και ειλικρίνειας, οφείλουν σύμφωνα με τον Νίκο Λώρη να επιδείξουν οι εκπρόσωποι κάθε επιμέρους κοινωνικής και επαγγελματικής ομάδας, από τους διοργανωτές συναυλιών μέχρι τους πολιτικούς: «Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι γκρίζος για όλους και για τον κλάδο μας ειδικότερα. Θα υπάρξουν αλλαγές στη ζωή μας που δεν μπορούμε να τις προβλέψουμε, άρα θα πρέπει να έχουμε ανοιχτό μυαλό και να προσπαθούμε να είμαστε δημιουργικοί. Όσον αφορά σε μένα, εγώ δουλεύω επί χρόνια με μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων και δεν θα νιώσω καθόλου καλά εάν χάσει κάποιος τη δουλειά του. Προσανατολιζόμαστε στο να συνεχίσουμε να δουλεύουμε τον χειμώνα σε συνάρτηση βέβαια πάντα με τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν. Θα πρέπει όλοι, οι επιχειρήσεις, οι ιδιώτες αλλά και οι πολιτικοί να είναι τίμιοι και ειλικρινείς με τον κόσμο γιατί έτσι τα αποτελέσματα που θα έχουμε θα είναι καλύτερα. Ευχόμαστε όλα να πάνε καλά»

Ειδήσεις σήμερα:

Τραμπ σε Ελπιδοφόρο: Δυσαρέσκεια για τη μετρατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί

Αντετοκούνμπο: Η Ελλάδα είναι χώρα λευκών - Οι γονείς μου ήταν παράνομοι, φοβόμουν ότι θα απελαθούν

Δάκρυα για το Μάτι: Μνημείο για τα 102 θύματα της φονικής πυρκαγιάς - Επιμνημόσυνη δέηση στο Λιμανάκι

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης