H Ανίτα Ρατσβελισβίλι, η Ρωμαϊκή Αγορά και ο Τσιόδρας

H Ανίτα Ρατσβελισβίλι, η Ρωμαϊκή Αγορά και ο Τσιόδρας

Σε μια συγκινητική βραδιά-ρεσιτάλ από την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Υπουργείο Πολιτισμού ο κόσμος απόλαυσε τις άριες που ερμήνευσε μοναδικά η κορυφαία μεσόφωνος

anita7
Όσο έπεφτε ο ήλιος χρωματίζοντας με τους απαλούς ιριδισμούς τα μάρμαρα, τόσο ο κόσμος που συγκεντρωνόταν γύρω από τον ανοιχτό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς μεγάλωνε. Γιατί μπορεί η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» από το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή, να ήταν κλειστή αλλά ο ενθουσιασμός των περαστικών και του πλήθους κόσμου που παρακολουθούσαν όρθιοι μέχρι το τέλος έβαλε τη σφραγίδα σε μια υπέροχη, πραγματικά, βραδιά. Ο λόγος; Η εντυπωσιακή παρουσία και ερμηνεία της διεθνούς μέτζο-σοπράνο Ανίτας Ρατσβελισβίλι η οποία χάρισε τον ενθουσιασμό με τη μοναδική της φωνή: αν λοιπόν η Άρια της Πριγκίπισσας της Μπουιγιόν από τη Β Πράξη της Αδριανής Λεκουβρέρ του Φραντσέσκο Τσιλέα ξεσήκωσε το αμήχανο, λόγω των συνθηκών του κορωνοϊου κοινό, η μοναδική της ερμηνεία από την Άρια της Δαλιδάς από τη Β'πράξη ξεσήκωσε ακόμα και τους περαστικούς που δεν έπαψαν να χειροκροτούν στο πέρας κάθε άριας τη διεθνή μεσόφωνο.


anita2


Προφανώς συμφωνούσαν με την περιγραφή των New York Times που όταν την ανακάλυπτε μιλούσε για «τη νεαρή τραγουδίστρια που συναρπάζει τον κόσμο» ή με τον χαρακτηρισμό του σπουδαίου Ρικάρντο Μούτι ο οποίος μιλούσε για «την καλύτερη μέτζο του πλανήτη στις μέρες μας». Και μπορεί φέτος να μην έχουμε τη χαρά να την απολαύσουμε για μια ακόμα φορά στο Ηρώδειο αλλά τη χαρήκαμε με την καρδιά μας σε αυτή την επιλογή από κορυφαίες άριες στον υποβλητικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς. Σε εξαιρετική διάθεση και δίνοντας τον καλύτερο της εαυτό η Ρατσβελισβίλι μας θύμισε-ειδικά σε αυτό το εντυπωσιακό ανκόρ με κορυφαία κομμάτια από την Κάρμεν του Μπιζέ όπως το περίφημο «L' amour est un oiseau rebelle»- γιατί η εμφάνισή της πριν από δυο χρόνια σε αυτόν τον μοιραίο ρόλο θα μείνει για πάντα χαραγμένη στις μνήμες μας.

Κλείσιμο
Αξίζει, επίσης, να θυμίσουμε ότι η Ρατσβελισβίλι εμφανίστηκε στη Ρωμαϊκή Αγορά αφιλοκερδώς ενώ η εντυπωσιακή της παρουσία καταγράφηκε με live streaming, μέσα από το οποίο μπόρεσαν να τη χαρούν, οι αμέτρητοι φαν της που την είδαν να ερμηνεύει με πάθος κομμάτια με φόνο τους αέρηδες της Πλάκας, δηλαδή το πανέμορφο ωρολόγιο του Κυρρήστου με τις εντυπωσιακές μετόπες όπου απεικονίζονται οι κύριοι Άνεμοι. Άλλωστε το ζείδωρο αεράκι που φυσούσε έκανε τη βραδιά ακόμα πιο αξέχαστη-και ας είχαν φροντίσει οι υπεύθυνοι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής να μας προμηθεύσουν εκτός από μάσκες με ωραίες βεντάλιες.


anita3


Όπως έγραφε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κ. Γιώργος Κουμεντάκης στο σημείωμα του που συνόδευε το πρόγραμμα «Με την αποψινή συναυλία, η επιθυμία όλων μας είναι να τιμήσουμε εκείνους που εργάστηκαν συστηματικά για να προστατεύσουν τη χώρα μας από την υγειονομική κρίση του κορονοιου. Ας είναι η δύναμη της μουσικής το δικό μας 'ευχαριστώ' στους επιστήμονες της Υγείας και τους επικεφαλής των υγειονομικών δομών που κατάφεραν να κάνουν την Ελλάδα μια χώρα πρότυπο στην αντιμετώπιση της πανδημίας».

Και κάπως έτσι εξηγείται η παρουσία του Σωτήρη Τσιόδρα ο οποίος δεν αποχωρίστηκε τη μάσκα του καθ'ολη τη διάρκεια της παράστασης. Όσο για την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, η οποία προλόγισε την εκδήλωση με τη σειρά της τόνισε εγκαινιάζοντας τον θεσμό «Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός»: «Στην αποψινή πρεμιέρα του θεσμού η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει μια συναυλία υψηλού συμβολισμού μετά την πανδημία. Με τη σημερινή πρεμιέρα τιμούμε όλους τους επιστήμονες, τα μέλη των Ειδικών Επιτροπών και το υγειονομικό προσωπικό, που με μια μοναδική κατάθεση γνώσεων, εμπειριών, χρόνου, πόνου και κόπου, συνέβαλαν αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης». Η εκδήλωση είχε την σφραγίδα της Α.Ε της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου η οποία έδωσε (και πάλι) το παρών δείχνοντας ότι ο πολιτισμός δεν μπορεί παρά να αποτελεί προτεραιότητα.


anita6
anita5
anita4



Ειδήσεις σήμερα

Μητσοτάκης από Σύνοδο Κορυφής: Δεν έχουμε το περιθώριο να εμφανιστούμε διαιρεμένοι ή αδύναμοι

Μήνυμα Ακιντζί για τη «μαύρη» επέτειο της εισβολής στην Κύπρο: «Να βρούμε λύση και να μοιραστούμε το φυσικό αέριο»

Δείτε που είναι υποχρεωτικό να φοράμε μάσκες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης