Τα συγκινητικά «αντίο» στην Ασπασία Παπαθανασίου

Τα συγκινητικά «αντίο» στην Ασπασία Παπαθανασίου

Από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και το Φεστιβάλ Αθηνών

Ασπασια_Παπαθανασιου

Πανελλήνια συγκίνηση προκάλεσε ο θάνατος της σπουδαίας ηθοποιού Ασπασίας Παπαθανασίου η οποία έφυγε χθες από τη ζωή, πλήρης ημερών αλλά και έργων, σε ηλικία 103 ετών, έχοντας διαγράψει μια σημαντικότατη καριέρα, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ως μία από τις κορυφαίες Ελληνίδες τραγωδούς.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, στο σημερινό συλλυπητήριο μήνυμά της, κάνει λόγο για μια προσωπικότητα στην οποία η Ελλάδα οφείλει πολλά. Πιο συγκεκριμένα την χαρακτήρισε ως μια σπουδαία ερμηνεύτρια, μία γυναίκα που έκανε έργο ζωής τη μελέτη του Αρχαίου Δράματος. «Υπήρξε η μνήμη της ελληνικής θεατρικής παράδοσης του 20ου αιώνα. Με τις συνεργασίες της με τον Δημήτρη Ροντήρη, τη Μαρίκα Κοτοπούλη, την Κατερίνα Ανδρεάδη, τον Μάνο Κατράκη, τον Σπύρο Μουσούρη, τον Σπύρο Ευαγγελάτο, η Ασπασία Παπαθανασίου έζησε και δημιούργησε στο ελληνικό θέατρο με μερικούς από τους σημαντικότερους ανθρώπους του» υπογραμμίζει και προσθέτει με νόημα: «Το Θέατρο και το Αρχαίο Δράμα της χρωστούν πολλά. Η Ελλάδα της χρωστά πολλά. Τίμησε τη χώρα μας και τη θεατρική της Ιστορία, ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο, διδάσκοντας με τη τέχνη της τους μεγάλους τραγικούς. Η απώλειά της είναι τεράστια. Η απουσία της είναι αναντικατάστατη. Η Ασπασία Παπαθανασίου είχε την ικανοποίηση να δει το έργο της να βραβεύεται με πολυάριθμους τίτλους και διακρίσεις. Η μεγαλύτερη τιμή είναι ότι θα συνεχίσει να αποτελεί σημείο αναφοράς για τους ανθρώπους του θεάτρου για πολλές δεκαετίες ακόμη. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους της και στους πολυάριθμους μαθητές και φίλους».

Την πολυβραβευμένη ηθοποιό αποχαιρέτησε και το Φεστιβάλ Αθηνών, μια γυναίκα υπόδειγμα μαχόμενης καλλιτέχνιδας και κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας, όπως την χαρακτηρίζει: «Έχοντας ταυτίσει το όνομά της με το αρχαίο δράμα, η Ασπασία Παπαθανασίου κατέκτησε το κοινό με τις απαράμιλλες ερμηνείες της στους τραγικούς ρόλους τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Με τη θρυλική Ηλέκτρα του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη, παράσταση που παρουσιάστηκε το 1965 στο Φεστιβάλ Αθηνών, μαζί με τηΜήδεια του Ευριπίδη, ταξίδεψαν σε περισσότερες από 30 χώρες, ενώ αλησμόνητη έχει μείνει η Κλυταιμνήστρα της το 1996, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου».


Ειδήσεις σήμερα:

Πώς έκλεισε η ιστορική συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Ιταλίας 

Ρωσία: Στο εδώλιο ο ιστορικός που διαμέλισε την πανέμορφη σύντροφό του 

Προανακριτική Novartis: Έγγραφο - «βόμβα» αποκαλύπτει ότι οι «κουκουλοφόροι» μάρτυρες στόχευαν σε αμοιβή

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης