Πώς θα γίνονται οι πρόβες και τα γυρίσματα που ξεκινούν από σήμερα

Πώς θα γίνονται οι πρόβες και τα γυρίσματα που ξεκινούν από σήμερα

Αυστηρά μέτρα υγιεινής και απολύμανσης, αποστάσεις και ατομικά διαχωριστικά περιλαμβάνουν οι οδηγίες του υπουγείου Πολιτισμού

γυρισμα1

Επανεκκίνηση από σήμερα, μετά από δύο περίπου μήνες αποχής, της προετοιμασίας καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Οι πρόβες, ηθοποιών, χορευτών και τραγουδιστών θα ξεκινήσουν και πάλι ενώ θα ανάψουν ξανά οι μηχανές για τα εγχώρια κινηματογραφικά γυρίσματα. Τίποτα απ’ όλα αυτά, ωστόσο, δεν θα είναι όπως πριν, καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν αυστηρά τους κανόνες ασφαλείας, σχετικά με τους οποίους τους ενημέρωσε, λεπτομερώς, τα τελευταία 24ωρα το αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση του κορωνοϊού.

Πρόβες και γυρίσματα σε κλειστούς, μη αεριζόμενους χώρους, συνωστισμός συντελεστών, σκηνές σε απόσταση αναπνοής, αγγίγματα στο πρόσωπο, κοινά καμαρίνια και καλλυντικά αλλά και παρείστικα διαλλείματα αποτελούν πλέον παρελθόν. Τη θέση τους θα πάρουν οι αποστάσεις, τουλάχιστον 1,5 μέτρο από άτομο σε άτομο, οι μάσκες, τα γάντια και η παραμονή στους χώρους προετοιμασίας των ελάχιστων απαραίτητων ατόμων.

«Είναι δυνατόν να υπάρξει καλλιτεχνική δημιουργία με τέτοιους περιορισμούς»; θα μπορούσε εύκολα να αναρωτηθεί κανείς. Η απάντηση θα ήταν σίγουρα αρνητική αν το συγκεκριμένο ερώτημα διατυπωνόταν πριν λίγους μήνες. Σήμερα, όμως, η πραγματικότητα, όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι διαφορετική και είμαστε όλοι, ανεξαιρέτως, υποχρεωμένοι να συμβιβαστούμε με τα νέα δεδομένου προκειμένου να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία. Τα όρια της τέχνης, εξάλλου, είναι ανεξάντλητα, και η φαντασία του καλλιτέχνη πάντα θα βρίσκει τρόπους να δραπετεύει παρασύροντας και το κοινό του.

προβα_εθνικο
Τουλάχιστον 2 μέτρα απόσταση θα πρέπει να διατηρούν μεταξύ τους οι καλλιτέχνες που κάνουν πρόβες με κλειστούς χώρους

 Οι αποστάσεις

Τί θα πρέπει να γνωρίζουν όσοι θα συμμετάσχουν από δω και στο εξής σε πρόβες και γυρίσματα; Το πρώτο και βασικότερο είναι οι ατομικοί κανόνες υγιεινής πριν, κατά την διάρκεια αλλά και μετά την εμπλοκή τους. Βασικός και απαρέγκλιτος κανόνας είναι και η τήρηση αποστάσεων. Ό,τι κι αν επιτάσσει το σενάριο ή η σκηνοθετική προσέγγιση κάθε παράστασης, το κάθε άτομο οφείλει να βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρου από το άλλο όταν βρίσκονται σε ανοιχτούς χώρους και τουλάχιστον 2 μέτρων όταν η προετοιμασία γίνεται σε κλειστό χώρο. Η χρήση μάσκας ή προσωπείου δεν είναι μεν υποχρεωτική συστήνεται, παρόλα αυτά, ως ένας αποτελεσματικός τρόπος ενάντια στην μετάδοση του κορωνοϊού.

Κατά την είσοδο των καλλιτεχνών στους χώρους προβών και γυρισμάτων δεν θα γίνεται μεν θερμομέτρηση, καθώς δεν θεωρείται αποτελεσματικό μέτρο ελέγχου, θα γίνεται, ωστόσο, αναλυτική καταγραφή των εισερχόμενων προκειμένου να μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση σε περίπτωση που παρουσιαστεί κάποιο κρούσμα.

Μακιγιάζ – κοστούμια

Παράλληλα, αλλάζουν ριζικά οι συνθήκες που αφορούν στο μακιγιάζ και την ενδυματολογία. Η συνήθεια των ενός ή δύο μαγικιέρ που αναλαμβάνουν να επιμεληθούν όλα τα μέλη της παράστασης με τα ίδια καλλυντικά αποτελεί πλέον παρελθόν καθώς η μεταφορά μικροβίων μέσω των καλλυντικών και των αξεσουάρ είναι εξαιρετικά πιθανή. Ιδανικά συστήνεται ο κάθε καλλιτέχνης να επιμελείται μόνος του το μακιγιάζ του ενώ σε περιπτώσεις που κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό θα πρέπει να υπάρχει ξεχωριστό σετ μακιγιάζ για τον καθένα.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται και στα κοστούμια αυτά θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τους καλλιτέχνες που τα φορούν οι οποίοι μάλιστα θα πρέπει να ντύνονται μόνοι τους. Όλα τα κοστούμια θα πρέπει, υποχρεωτικά, να καθαρίζονται με ατμό πριν και μετά τη χρήση τους και να φυλάσσονται σε ξεχωριστούς χώρους.

ορχηστρα
Μεγάλη σχολαστικότητα συστήνεται στον καθαρισμό των μουσικών οργάνων


Μουσικά όργανα

Αυστηρές είναι οι συστάσεις προς όσους παίζουν ή χειρίζονται μουσικά όργανα. Μεταξύ των μουσικών που παίζουν πνευστά και τύμπανα θα πρέπει να τηρείται απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων ενώ ειδικά για την περίπτωση των χάλκινων πνευστών είναι επιβεβλημένη η ύπαρξη ατομικού διαχωριστικού από Plexiglas. Επίσης τα πνευστά όργανα θα πρέπει να καθαρίζονται προσεκτικά, αποκλειστικά και μόνον από τους μουσικούς που τα χρησιμοποιούν και να απολυμαίνονται με διάλυμα ξυδιού το οποίο θα εφαρμόζεται σε μαλακό ύφασμα. Μεγάλη σχολαστικότητα συστήνεται στον καθαρισμό των τυμπάνων δεδομένου ότι μέσω της δόνησης της μεμβράνης τους από το χτύπημα των μπαγκετών μπορεί να δημιουργηθούν δυνητικά μολυσμένα αέρια κύματα ικανά να μεταφέρουν τον ιό κατά την εισπνοή τους.

Οι χώροι

Για ευνόητους λόγους, όπου υπάρχει η δυνατότητα, συστήνεται η προετοιμασία καλλιτεχνικών εκδηλώσεων αλλά και τα γυρίσματα να γίνονται σε ανοιχτούς χώρους οι οποίοι, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να απολυμαίνονται καθημερινά.

Για τους κλειστούς χώρους τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται είναι περισσότερα και πιο αυστηρά. Οι απολυμάνσεις με χλωρίνη είναι επιβεβλημένη τόσο πριν όσο και μετά την χρήση του χώρου με ιδιαίτερη σχολαστικότητα δε στους κοινόχρηστους χώρους υγιεινής οι οποίοι θα πρέπει να διαθέτουν, σε μόνιμη βάση, αντισηπτικά, ποδοκίνητους κάδους απορριμμάτων αλλά και χάρτινα ή πλαστικά καλύμματα λεκάνης. Παράλληλα, συστήνεται η αποφυγή στεγνώματος των χεριών με μηχανήματα ζεστού αέρα.

Επιπλέον θα πρέπει να προβλεφθεί καλά επαρκώς αεριζόμενος χώρος για αποδυτήρια και καμαρίνια τα οποία οι καλλιτέχνες θα πρέπει να χρησιμοποιούν ένας – ένας ξεχωριστά.

Όσον αφορά στον κλιματισμό των κλειστών χώρων επιτρέπεται η χρήση μόνο κλιματιστικών ανοιχτού κυκλώματος.

 

 Ειδήσεις σήμερα:

Τουρισμός: Επιδότηση μισθού 40% έως το τέλος του έτους για 500.000 εργαζόμενους

Δημήτρης Παπαδημούλης: Οργή στο Twitter για την ενοικίαση διαμερισμάτων σε ΜΚΟ για μετανάστες

Άρση μέτρων: «Οι Έλληνες μπορούν να επιστρέψουν στις παραλίες» γράφει το Der Spiegel

 

 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης