Το Μουσείο της ψηφιακής εποχής

Οι επισκέπτες του Μουσείου Μπενάκη θα έχουν τη δυνατότητα απεριόριστης Wi-Fi πρόσβασης στο internet χάρις στη χορηγία της Nova

Τι είναι, εν τέλει, ένα μουσείο στις μέρες μας ; Ως απάντηση προτιμώ να κρατήσω την μετά λόγου γνώσεως άποψη του Γιώργη Μαγγίνη – μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη. Μιλώντας στη εκδήλωση για την παρουσίαση της χορηγίας της Nova στο Μουσείο Μπενάκη – χορηγία για απεριόριστη Wi-Fi πρόσβαση στο internet και στα 6 κτήρια του πολιτιστικού οργανισμού – «έδειξε» προς την μεριά της προσωποποιημένης εμπειρίας του χρήστη/ επισκέπτη με την έννοια ότι το Μουσείο της εποχής μας συγκροτείται (ή ανα-συγκροτείται ως μια νέα ψηφιακή πραγματικότητα) μέσα από τις προσωπικές ματιές των επισκεπτών – χρηστών. Έτσι, το παραδοσιακό μουσείο (το κτήριο με τα εκθέματα) μπορεί να μετεξελιχθεί σε πολλά – ούκ έστιν αριθμός- ψηφιακών μουσείων μέσα από τις προσωπικές φωτογραφικές συλλογές στο Instagram ή τις αναρτήσεις στο facebook και τα tweets στο twitter.



«Η μεγάλη χορηγία της Nova επιτρέπει στους επισκέπτες του Μουσείου Μπενάκη να περιδιαβούν έξι κτήρια σε πολλαπλές διαστάσεις, διευρύνοντας τη μουσειακή εμπειρία χάρις στις εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δυνατότητες του διαδικτύου. Το αγαθό του πολιτισμού συνταιριάζεται δημιουργικά με το αίτημα για απεριόριστη επικοινωνία», τόνισε ο κ. Γιώργης Μαγγίνης. 

Τι σημαίνει, όμως, σε πρακτικό επίπεδο η χορηγία της Nova; Με την ολοκλήρωση του έργου το Μουσείο Μπενάκη επιτυγχάνει την αναβάθμιση της εμπειρίας του επισκέπτη, προσφέροντάς του τη δυνατότητα να συνδεθεί και να περιηγηθεί στο internet από όλες τις φορητές του συσκευές (κινητό τηλέφωνο, laptop, tablet) δωρεάν, με ασφάλεια, σε υψηλές ταχύτητες και με αξιοπιστία.

To έργο αναπτύσσεται στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, στην οδό Κουμπάρη, στην Πειραιώς 138, στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης στην Αγίων Ασωμάτων, στην Πινακοθήκη Γκίκα στην Κριεζώτου, στο Εργαστήρι Γιάννη Παππά στου Ζωγράφου και στο νέο Μουσείο Παιχνιδιών στο Παλαιό Φάληρο.



Η Nova – στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης- ανέλαβε εξ ολοκλήρου τη μελέτη, τον σχεδιασμό και την εγκατάσταση μιας σύγχρονης και ολοκληρωμένης wi-fi υποδομής η οποία συνδέεται στο τηλεπικοινωνιακό μας δίκτυο και προσφέρει στους επισκέπτες των έξι κτιρίων του Μουσείου άμεση πρόσβαση στο διαδίκτυο από τις φορητές συσκευές τους. 

Όλοι οι χώροι είναι κατάλληλα εξοπλισμένοι ώστε οι επισκέπτες να είναι συνεχώς online και να επικοινωνούν πάντα και από παντού. Μπορούν να μοιράζονται τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές τους με φίλους στα κοινωνικά δίκτυα, να ενημερώνονται για όλες τις εκθέσεις και τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στους χώρους των μουσείων, να ψωνίζουν στο benakishop.gr. Επίσης, μπορούν να λαμβάνουν περισσότερες πληροφορίες για τα εκθέματα μέσα από τη διαδικτυακή ακουστική ξενάγηση που προσφέρεται εδώ και λίγο καιρό στις μόνιμες εκθέσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr