«Έγινε η σπίθα πυρκαγιά»

Ένα πολυθέαμα για την καταστροφική φωτιά του 1917 οργανώνεται από το Parallaximag στις 23 Σεπτεμβρίου 2017 σε τρία σημεία (Πλατεία Μουσχουντή, Οδός Εδέσσης, Λεωφόρος Νίκης) της Θεσσαλονίκης

Ένα post που ξεκινούσε με την φράση «Έγινε η σπίθα πυρκαγιά» στη σελίδα των 52ων Δημητρίων που κίνησε την περιέργεια και στη συνέχεια, το ξεχωριστό ενδιαφέρον. Η φράση που παραπέμπει στο στίχο του λαϊκού τραγουδιού του Απόστολου Καλδάρα ήταν το κλειδί για να ξεκλειδώσει μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες εκδηλώσεις του παράλληλου προγράμματος των φετινών Δημητρίων. Ένα πολυθέαμα, «σκάλισμα» στη μνήμη αυτής της πόλης. Ένα πολυθέαμα, για τα 100 χρόνια της καταστροφικής φωτιάς του 1917. 

Ας επιστρέψουμε στο post: «100 χρόνια μνήμης σε ένα απόγευμα με 3 σημεία, 20 φορείς/ομάδες, 200 συμμετέχοντες καλλιτέχνες, 250 εθελοντές. Ένα πολυθέαμα.Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017.Πλατεία Μουσχουντή, Οδός Εδέσσης, Λεωφόρος Νίκης. Ιδέα, παραγωγή, υλοποίηση: Parallaximag»

Επόμενος σταθμός ενημέρωσης το site των διοργανωτών (parallaximag.gr). Εκεί διαβάζουμε όλες τις λεπτομέρειες για το Πολυθέαμα. «Βασισμένο σε μια ιδέα του Γιώργου Τούλα, που έχει και το γενικό συντονισμό, περιέχει θεατρικά κομμάτια σε πρωτότυπα κείμενα του συγγραφέα Σάκη Σερέφα, ειδικά γραμμένα για το πολυθέαμα, που σκηνοθετούν οι In Flux (Κορίνα Βασιλειάδου και Χάρης Πεχλιβανίδης), με τη συμμετοχή του φωνητικού συγκροτήματος Πλειάδες, ηθοποιών του ΚΘΒΕ και 35 σπουδαστών των σχολών θεάτρου της πόλης, ενδυματολόγους τις Σόνια Σαμαρτζιδου και Ελένη Κανακίδου, video mapping από τους visual artists Mark & The koksinel, με σκηνογράφο-σχεδιαστή της μακέτας της θαλάσσιου μετώπου της πόλης το Γιάννη Κατρανίτσα και καύση από τον ειδικό στα σπέσιαλ εφέ Μιχάλη Σαμιώτη, τη φωτιστική εγκατάσταση των Beforelight, την γραφιστική επιμέλεια των Dolphins.

Η έναρξη θα γίνει στην Πλατεία Μουσχουντή, στην Άνω πόλη, εκεί όπου ξεκίνησε η φωτιά από ένα σπίτι. Στον υπαίθριο χώρο της πλατείας, πλάι στο τείχος της πόλης, θα στηθεί μια δραματοποιημένη αφήγηση από ηθοποιούς, πλαισιωμένη από μουσικές παρεμβάσεις με αυθεντικά μουσικά κομμάτια της εποχής από την μουσική παράδοση των Ελλήνων, των Εβραίων και των Οθωμανών, που κατοικούσαν στη Θεσσαλονίκη εκείνες τις ημέρες. Η συνέχεια μας βρίσκει στην οδό Εδέσσης, περιοχή που γλύτωσε από τη μήνη της πυρκαγιάς.

Οι In Flux σκηνοθετούν τους Θάνο Φερετζέλη, Νίκο Ράμμο, Δημήτρη Σπορίδη και Ειρήνη Κυριάκου, τις Πλειάδες και 35 νέους ηθοποιούς από τις σχολές θεάτρου σε ένα πολυθέαμα αφήγησης της ιστορίας της πυρκαγιάς. Στο ρόλο του Ερνέστου Εμπράρ ο Δημήτρης Ναζίρης.

Στο Μπενσουσάν Χαν και το νέο πολυχώρο Ύψιλον (πρώην Κίρτζι Χαν), στήνουμε ένα pop up σινεμά που προβάλει τα αυθεντικά φιλμ που δείχνουν την πόλη στην πυρά, προχωρούμε σε μια σειρά από παρεμβάσεις στα διατηρητέα κτίρια των δρόμων που δημιουργούν στο σημερινό κάτοικο της πόλης το αίσθημα του εγκλωβισμού που ένοιωθαν οι κάτοικοι της πόλης τότε. Tον κινηματογράφο στήνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με τη μουσική συνοδεία της ΚΟΘ. Φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ δημιουργούν με έμπνευση τη μεγάλη Φωτιά. Επίσης μια μοναδική φωτογραφική έκθεση με τα ευρήματα της περιόδου της Πυρκαγιάς από τις ανασκαφές του Μετρό.

Η Σχολή Κινηματογράφου του ΑΠΘ δείχνει μια σειρά ταινίες μικρού μήκους των φοιτητών της που γυρίστηκαν εμπνευσμένες από την Πυρκαγιά, η Πέμπτη Δημοτική Κοινότητα του Δήμου, δημιουργεί ένα εικαστικό εργαστήρι στο δρόμο για παιδιά εμπνευσμένο από την Πυρκαγιά. To Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών θα είναι εκεί επίσης με δράση για παιδιά.

Τέλος η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε ένα αναπάντεχο μουσικό happening εμπνευσμένο από την Πυρκαγιά πoυ θα εξελιχθεί στο Ύψιλον, το δρόμο και την πλατεία Εμπορίου. 

Η κορύφωση έρχεται στην πεζοδρομημένη, λόγω της ημέρας, παραλιακή λεωφόρο Νίκης στις 9 το βράδυ. Με ένα πολυθέαμα που ξεκινά από το κτίριο της Λέσχης Θεσσαλονίκης, Λ. Νίκης 63, στο σημείο που σταμάτησε η πυρκαγιά μετά από 32 ώρες που έκαψε την πόλη, το οποίο μεταμορφώνεται χάρη σε ένα γιγάντιο video mapping από τους Mark & The koksinel, ομάδα visual artists, ενώ ηθοποιοί θα αφηγηθούν βασιζόμενοι σε αληθινές μαρτυρίες και γεγονότα.

Στη συνέχεια καλλιτέχνες του δρόμου με φωτιές και η Φιλαρμονική του Δήμου οδηγούν τον κόσμο που παρακολουθεί το δρώμενο προς την πλατεία Αριστοτέλους, παιανίζοντας εμβατήρια που ακούγονταν στην πόλη κατά τη διάρκεια του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου εκείνων των ημερών της φωτιάς, ενώ ταυτόχρονα φλόγες φωτίζουν ολόκληρο το δρόμο και τη θάλασσα. 

Επιπλέον, στο γυάλινο περίπτερο της Αριστοτέλους, μεταξύ Ολύμπιον και Electra Palace, οι Beforelight στήνουν μια εγκατάσταση εμπνευσμένη από την πυρκαγιά.

Στις εξωτερικές πλευρές του Περιπτέρου της Αριστοτέλους τοποθετείται μια παχιά επίστρωση στάχτης. Εσωτερικά, το Περίπτερο φωτίζεται με σειρά προβολέων μεγάλης έντασης, δημιουργώντας ένα έντονο, wash κόκκινου χρώματος σε διαβαθμίσεις. Ο συμμετέχων περαστικός καλείται να “ξύσει” είτε με το χέρι του είτε με τη βοήθεια κάποιων εργαλείων αυτήν την επιφάνεια και να επιτρέψει στο κόκκινο φως να απλωθεί στο δρόμο.

Με έναν τρόπο, το υλικό που απομένει μετά τη φωτιά, η στάχτη, γίνεται το ενδιάμεσο στοιχείο που ενώνει τον κάτοικο με τη συλλογική μνήμη της πόλης για το συγκεκριμένο γεγονός. Ο συμμετέχων καλείται να “ξύσει” τη μνήμη της πόλης του με τα ίδια του τα χέρια, και να την αφήσει να ξεχυθεί στο δημόσιο χώρο.

Στο ύψος της νότιας πλευράς της πλατείας, μια τεράστια μακέτα που αποτυπώνει την όψη της παραλίας τον καιρό της πυρκαγιάς, που θα εκτεθεί προηγουμένως για δέκα μέρες στη νότια πύλη της Έκθεσης, προετοιμάζοντας την πόλη για αυτό που θα συμβεί, παίρνει φωτιά και ολοκληρώνει με συμβολικό τρόπο την μεγάλη αυτή διαδραστική γιορτή αφιερωμένη στη μνήμη της πόλης. Τη στιγμή της καύσης θα παίζει η μπάντα του Γ.Σώματος Στρατού.

Το όλο project θα κινηματογραφηθεί από το σκηνοθέτη Χρήστο Νικολέρη και θα αποτελέσει ένα μοναδικό υλικό που θα μείνει ελεύθερο στο youtube ως ντοκουμέντο για το πως η πόλη τίμησε αυτή την επέτειο.

Αυτή θα είναι η συμβολή της parallaxi, του παλαιότερου σε κυκλοφορία free press στην Ελλάδα, που από το 1989 υπηρετεί τη δημοσιογραφία και τις τέχνες στη Θεσσαλονίκη στη φετινή επέτειο. Όπως κάθε δράση του Θεσσαλονίκη Αλλιώς θα είναι φυσικά με ελεύθερη είσοδο».