Η τέχνη στην πόλη
19.07.2016
07:40
Άντζυ Τσιώλη
Καλοκαιρινή απόδραση σε τέσσερις εκθέσεις της Αθήνας
Καλοκαιρινή απόδραση σε τέσσερις εκθέσεις της Αθήνας
Ιούλιος. Κλεινόν άστυ. Τέσσερις εκθέσεις να απολαύσεις. Τέσσερις ευκαιρίες για απόδραση. Να σαλπάρεις γι’ άλλους τόπους μακρινούς που σε ταξιδεύει ο νους! Και χωρίς εισιτήριο! Ξεχνιέσαι, επανεξετάζεις τις δυναμικές σου, προβληματίζεσαι, μοιράζεσαι βιώματα.
Πρώτο στόπ στην κυκλαδίτικη Πλάκα. “Drops of Breath”. Το βίντατζ και ρομαντικό Γιασεμί φιλοξενεί μια έκθεση φωτογραφίας, άκρως ελκυστική, καλοκαιρινή, θαλασσινή. Και το θέμα αυτής: η πρώτη –παγκοσμίως- υποθαλάσσια παράσταση χορού. Τοποθεσία, κάτω απ’ τον αρχαίο ναό του Ποσειδώνα, στο Σούνιο. Το πάτωμα μαγνητίζει το βλέμμα σου καθώς περπατάς πάνω στη γαλήνια θάλασσα. Μια ταπετσαρία με κρυστάλλινα νερά.
Στους τοίχους, οι υποβρύχιοι χορευτές (μεταξύ αυτών - τρεις χορευτές με αναπηρία και τρία παιδιά) απεικονίζονται, αρμονικά πλεγμένοι σ’ ένα φόντο μυστηριώδες και πρωτόγνωρο. Σκούρο μπλε. Μια έκθεση που σου υπενθυμίζει πόσο αργά, ήρεμα και μαγικά εκτυλίσσονται όλα στο θαλάσσιο βασίλειο. Γίνεσαι μέρος του «χορού». Οι επιβλητικοί ήχοι σε συνεπαίρνουν. Κι ας είσαι στο κέντρο της Αθήνας, κάτι απ’ τη μαγεία της θάλασσας σε έχει αγγίξει.
Συνεχίζοντας με την ίδια δροσιστική διάθεση λίγο πιο κάτω, η metamatic:taf στεγάζει την εγκατάσταση–έκθεση “Are we moving?”. Mια ομάδα καλλιτεχνών οργανώνει επί έτη ένα θαλάσσιο ταξίδι προς το πιο απομακρυσμένο νησί του κόσμου. Σχέδια, συναντήσεις, ώρες εργασίας, προγραμματισμός για μια προσπάθεια που ποτέ δεν ολοκληρώθηκε. Αποτελεί ή όχι αποτυχία; Κι αν ναι, πώς την αντιμετωπίζει ο καθένας μας;
Η εμπειρία με την οποία γεμίζεις, όμως, τα φορτία σου, σίγουρα είναι επιτυχία. Πόσο διαφορετικά αντιλαμβάνεται ο καθένας μας τον στίχο του Κ.Π. Καβάφη «Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε. Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα, ήδη θα το κατάλαβες η Ιθάκες τι σημαίνουν». Και πόσο δύσκολο να τον ενστερνιστείς. Επιστροφή στην έκθεση.
Το περιτριγυρίζον πλαίσιο, άκρως ταξιδιάρικο. Κρεμάμενες διαφάνειες να πάλλονται απ’ τον αέρα και να αναδεικνύουν το φως. Άσπρο πέπλο σε ποικίλους σχηματισμούς, ώστε να προσθέτουν μια νότα αερικού και κάθαρσης. Να εμπνέεσαι εν τέλει μέσα απ’ τα βιώματα των άλλων. Παρόμοια βιώματα σου δίνει την ευκαιρία να μοιραστείς τόσο η γκαλερί Art Zone 42 όσο και ο χώρος τέχνης Ηώς, μέσα απ’ την ποικιλία των καλλιτεχνικών δημιουργιών τους.
Στην Art Zone 42 η έκθεση “Athens matters II” επιχειρεί να αποτυπώσει μέσα απ’ τα μάτια ποικίλων καλλιτεχνών στοιχεία της πόλης μας, άσχημα ή όμορφα, αστικά, ερωτικά, καταθλιπτικά, ιστορικά, ανθρώπινα. Ποιος ο αντίκτυπός τους στην ψυχολογία μας; Ποιο το μυστικό για να επιβιώσεις σε μια πόλη μεγάλης ταχύτητας; Τι θρέφει ακόμα τη χαρά σου;
Χρώμα έντονο, λαχταριστό, έτοιμο να βγει απ’ τον καμβά και να γεμίσει το δωμάτιο, απ’ τη μια. Κι απ’ την άλλη ασπρόμαυρο φόντο η Ακρόπολη, σκοτεινό, πιο υποτονικό. Εμπειρίες, συναισθήματα, σκέψεις ενδόμυχες αποτυπώνουν οι δημιουργοί της έκθεσης άλλοτε μέσα από καθαρά νοήματα κι άλλοτε μέσα από πιο δύσβατα μονοπάτια.
Το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και στον Χώρο Τέχνης Ηώς μέσα σ’ ένα πιο ατμοσφαιρικό πλαίσιο. «Ελάχιστη Προσπάθεια», ο τίτλος αυτής. Έμπνευση απ’ την Αθήνα του καύσωνα, της ματαιότητας και της ακαμψίας. Έργα πρωτότυπα, συνθέσεις από ύφασμα, στίχους, χάρτινα αποκόμματα και άλλα πολλά. «Καθόμαστε μπροστά στον ανεμιστήρα, μπροστά στην οθόνη, μπροστά στον τοίχο και κοιτάμε - και αντί να βουτήξουμε στη θάλασσα βουτάμε στον τοίχο. Έχει και αυτός τη δροσιά του». Τροφή για σκέψη, για βόλτα νυχτερινή, για γέλιο, για εξομολόγηση, για θεραπεία απ’ τη θερινή ραστώνη.
Κάθε έργο με το κατάλληλο νόημα και την κατάλληλη ερμηνεία αποτελεί τέχνη. Δε χρειάζεται να είναι Ωραία, η τέχνη αυτή. Αρκεί να εκφράζει το νόημα της ζωής μιας ομάδας προσώπων, να μας επηρεάζει και να απευθύνεται στις αισθήσεις μας. Αυτή η τέχνη είναι ικανή να μας ενώσει, καθώς συνιστά παγκόσμια γλώσσα. Μας προκαλεί να αγωνιστούμε και να αποκτήσουμε την εσωτερική εμπειρία ενός άλλου πολιτισμού, κι μετέπειτα ενός ακόμα ατόμου. Τέσσερις προτάσεις για καλοκαιρινές συζητήσεις, για θερινές «σουλάτσες», για καλλιτεχνικές αναζητήσεις. Συντονιστείτε!
{{{ articlebanner-300x250-1 }}}
Info
Ηώς Χώρος Τέχνης (Χέυδεν 38, Πλατεία Βικτωρίας)
Γιασεμί (Μνησικλέους 23, Πλάκα, Αθήνα)
Art Zone 42 Gallery (Λεωφόρος Βασιλέως Κων/νου 42, Αθήνα)
Metamatic: taf (Νορμανού 5, Αθήνα, Μοναστηράκι)
Γιασεμί (Μνησικλέους 23, Πλάκα, Αθήνα)
Art Zone 42 Gallery (Λεωφόρος Βασιλέως Κων/νου 42, Αθήνα)
Metamatic: taf (Νορμανού 5, Αθήνα, Μοναστηράκι)
{{{ articlebanner-330x100-triple-1 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-2 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-3 }}}
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr