Η μάχη των μπάσταρδων: place your bets, please

Προσοχή! SPOILER ALERT για όσους δεν έχουν παρακολουθήσει μέχρι και το όγδοο επεισόδιο της φετινής σεζόν “Game of thrones”!

Προσοχή! SPOILER ALERT για όσους δεν έχουν παρακολουθήσει μέχρι και το όγδοο επεισόδιο της φετινής σεζόν “Game of thrones”!


Το όγδοο επεισόδιο του “Game of thrones” μάς στέρησε πολλά πράγματα. Πρώτα απ' όλα τον Μελανιχθύ, τον πιο badass χαρακτήρα της σεζόν, και μαζί με αυτόν την πιθανότητα μίας μάχης για το Ρίβεραν. Δεύτερον τη Λαίδη Στόουνχαρτ. Όχι ότι μας την εμφάνισε ποτέ. Ωστόσο μετά την ανάσταση του Σάντορ Κλεγκέιν και την επανεμφάνιση της Αδελφότητας χωρίς Λάβαρα, ε, είχαμε μία αμυδρή ελπίδα ότι θα τη δούμε με σάρκα (σε ό,τι κατάσταση και να ήταν αυτή) και οστά. Αλλά όχι, έπρεπε αντ' αυτής να εμφανιστεί και πάλι ο Μπέρικ Ντοντάριον. Οι δημιουργοί μάλιστα είπαν να βάλουν ταφόπλακα στο σενάριο με ένα έμμεσο μήνυμα: έβαλαν τον Σάντορ να κατουρήσει στο ποτάμι από όπου υποτίθεται ότι θα ανασυρόταν η Λαίδη. Τέλος πάντων...

Στην περίπτωση της Σέρσεϊ, οι δημιουργοί μάς έκαναν ένα σκωτσέζικο ντους. Έδειξαν στην αρχή πόσο θανάσιμο όπλο είναι ο Ρόμπερτ Στρονγκ (η «ζομπιποιημένη» εκδοχή του Βουνού), με το fatality που έκανε ο τελευταίος σε ένα από τα άτυχα Σπουργίτια και στη συνέχεια φρόντισαν να τον παροπλίσουν, με την απαγόρευση της δίκης μέσω μάχης από τον βασιλιά Τόμμεν - πράγμα που σημαίνει ότι η δίκη της Σέρσεϊ θα είναι απλά μία... δίκη. Είχαμε, βέβαια, και δύο πολλά υποσχόμενες εξελίξεις: την απόφαση της Άρυα να γυρίσει στο Γουέστερος (με τη θανατηφόρα ατάκα «το κορίτσι είναι η Άρυα Σταρκ του Γούιντερφελ και πηγαίνω σπίτι»), και -επιτέλους- την άφιξη της Νταινέρυς στην πολιορκημένη Μηρήν.

Όλα αυτά ήταν η νηνεμία πριν από τη μεγάλη καταιγίδα. Και αυτό γιατί φτάσαμε στο ένατο επεισόδιο, όπου παραδοσιακά έχουμε τη μεγάλη μάχη της σεζόν (εκτός από πέρυσι, που η μάχη στο Χάρντχοουμ ήλθε ένα επεισόδιο νωρίτερα). Μία αναμέτρηση που θα κρίνει τον έλεγχο του Βορρά, τη μάχη των μπάσταρδων. Όλοι οι συντελεστές της σειράς μιλούν με μία δόση δέους για το μικρό θηρίο που κατάφεραν να δημιουργήσουν.


«Παιδιά, δεν θα πω ψέματα. Είδα το ένατο επεισόδιο. Είναι Απίστευτο», γράφει η Σόφι Τέρνερ (aka Σάνσα Σταρκ) στο Twitter. «Είναι σίγουρα η μεγαλύτερη [σκηνή δράσης που γυρίστηκε ποτέ], λέει ο Μπράιαν Κόγκμαν, σεναριογράφος και παραγωγός της σειράς, στο Entertainment Weekly, για να συνεχίσει: «Ανέκαθεν θέλαμε να φτάσουμε σε ένα σημείο -ως προς την ιστορία, το μπάτζετ, τον χρόνο και τους πόρους- που θα ήμασταν σε θέση να γυρίσουμε μία κατάλληλη σκηνή μάχης, μία σκηνή με έναν στρατό από τη μία μεριά και έναν στρατό από την άλλη». Σίγουρα, πάντως, οι δημιουργοί το πάλεψαν μέχρι τέλους: 500 κομπάρσοι, 70 άλογα, 25 κασκαντέρ, 25 ημέρες γυρισμάτων (τη στιγμή που ολόκληρο επεισόδιο γυρίζεται σε 8-12 ημέρες) και μπάτζετ που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ξεπερνά τα 10 εκατ. δολάρια είναι ορισμένοι αριθμοί που δείχνουν οπωσδήποτε προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε συνέντευξή του στο Entertainment Weekly ο Ίβαν Ρίον μιλά για το πόσο ήθελε να αντιμετωπίσει ο χαρακτήρας του, Ράμσεϊ, τον Τζον Σνόου (ρόλο τον οποίο παραλίγο να αναλάμβανε ο ίδιος προτού ξεκινήσει η σειρά): [Ο Τζον Σνόου] είναι το αντίθετο του Ράμσεϊ. Είναι σχεδόν σαν το γιν με το γιανγκ. Αν και είναι εχθροί, και οι δύο μεγάλωσαν ως μπάσταρδοι, το οποίο είναι σχεδόν ακατανόητο, και τώρα αντιμετωπίζει ο ένας τον άλλο. Δεν θα μπορούσαν να είναι περισσότερο διαφορετικοί, αλλά και τόσο παρόμοιοι».

Το teaser του προσεχούς επεισοδίου και οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησε το HBO μάς δίνουν μία πρώτη γεύση για το τι θα συμβεί μπροστά από τις πολεμίστρες του Γουίντερφελ. Από τη μία πλευρά έχουμε τον Τζον, τη Σάνσα, τον Ντάβος, τον Τόρμουντ και τον στρατό τους που αποτελείται κυρίως από Άγριους, ανάμεσα στους οποίους δεσπόζει ο -τελευταίος του είδους του- γίγαντας, Γουν Γουν (και πάντα με τους 62 ατρόμητους πολεμιστές που διέθεσε το παιδί-θαύμα, Λυάνα Μορμόντ). Από την άλλη έχουμε τον Ράμσεϊ και τους συμμάχους του: τους Άμπερ και τους Κάρσταρκ. Με τα τωρινά δεδομένα, οι αριθμοί είναι εις βάρος του Τζον Σνόου˙ σχεδόν δύο προς έναν.

Όμως υπάρχουν ακόμα αρκετά κλειστά χαρτιά. Πρώτον, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι γίνεται με τους υπόλοιπους οίκους του Βορρά. Τι γίνεται με τους Ριντ (ο επικεφαλής της οικογένειας, Χάουλαντ, είναι στενός φίλος των Σταρκ και είχε ακολουθήσει τον Νεντ στον Πύργο της Χαράς, όπως είδαμε φέτος μέσα από τα μάτια του Μπραν) και τι γίνεται με τους Μάντερλι, την ισχυρή οικογένεια που ήταν επίσης πιστή στους Σταρκ και βρίσκεται στο Λευκό Λιμάνι, στα νότια της επικράτειας των Βορείων. Δεύτερον, παραμένει ερωτηματικό το πόσο πιστοί είναι οι σύμμαχοι του Ράμσεϊ. Η Σάνσα ελπίζει ότι οι Κάρσταρκ θα αλλάξουν στρατόπεδο. Μήπως, όμως, οι Άμπερ κάνουν την έκπληξη; Τρίτον, υπάρχουν περιφερειακοί παίκτες που μπορεί να κάνουν τη διαφορά. Για παράδειγμα, ο Λόρδος Μπέιλις, που είναι πρόθυμος να εκστρατεύσει με τον στρατό του Βέιλ για να υπερασπιστεί τη Σάνσα. Από την άλλη, όμως, ο Μικροδάχτυλος, όντας Μικροδάχτυλος, θα μπορούσε άνετα να στραφεί και εναντίον του ισχνού στρατού των Σταρκ για να ακολουθήσει την ατζέντα του... Οι Τάλι, με τη σειρά τους, μάλλον θα κάτσουν στα αυγά τους έπειτα από την ανακατάληψη του κάστρου από τη συμμορία των Φρέι, μια και ο Τζέιμι μάλλον δεν είναι πρόθυμος να χάσουν οι Λάννιστερ τους συμμάχους τους στον Βορρά.

Όπως και να έχει, ο αριθμός των νεκρών θα είναι σίγουρα μεγάλος. Σίγουρα καλές πιθανότητες επιβίωσης δεν έχει ο μικρούλης Ρίκον Σταρκ - ίσως μάλιστα να βρίσκεται πάνω σε έναν από τους φλεγόμενους χιαστί σταυρούς που σιγοκαίνε στο teaser. Παρά τον κίνδυνο εξαφάνισής τους, οι γίγαντες δεν προστατεύονται επαρκώς στο Γουέστερος, επομένως μάλλον πρέπει να διαγράψουμε και τον Γουν Γουν. Ο Τόρμουντ ίσως και να τη γλιτώσει, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κάποιος άλλος αξιόλογος χαρακτήρας ανάμεσα στους Αγρίους. Από εκεί και πέρα, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Ας παρακαλέσουμε όμως την παραγωγή να αφήσει λίγο ακόμα ζωντανό τον σερ Ντάβος. Έχει εξολοθρεύσει μέχρι στιγμής σχεδόν όλους τους αξιόλογους δευτερεύοντες χαρακτήρες. Ας αφήσει και κανέναν όρθιο…

Follow Christos Tsapakidis

{{{ articlebanner-330x100-triple-1 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-2 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-3 }}}

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr