Όνειρα από... παστέλ
18.06.2016
07:55
Κείμενο: Νατάσα Μαστοράκου / Φωτογραφίες: Δώρα Καλακίδου
Ο The Dreamer ανέλαβε να γεμίσει με χρώματα την γκαλερί Atopos
Ο The Dreamer ανέλαβε να γεμίσει με χρώματα την γκαλερί Atopos
O The Dreamer πήρε το όπλο του, ή καλύτερα τα σπρέι του. Χρησιμοποίησε τη φαντασία του, εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την ελευθερία που του έδωσαν και μετέτρεψε την γκαλερί Atopos στον πιο ποπ χώρο πολιτισμού. Ροζ, κίτρινο, πράσινο, παστέλ αποχρώσεις, μολύβια, τοίχοι, μεταλλικές επιφάνειες, όλα υπό την επήρεια της μεθυστικής του δημιουργικότητας. Η πρώτη του ατομική έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Ιουνίου, είναι γεγονός. Ο ίδιος, βέβαια, την αντιμετωπίζει περισσότερο σαν μια συνεργασία που τον κάνει πολύ περήφανο.
Οσοι ξέρουν την αγάπη του για την ποπ κουλτούρα και τα χρώματα, σίγουρα θα αναγνωρίσουν πολλά στοιχεία του καλλιτέχνη στους τοίχους της γκαλερί. Ο ίδιος ξεκίνησε σαν φωτογράφος, αλλά πολύ γρήγορα κατάλαβε ότι αυτή η ιδιότητα ήταν πολύ λίγη για να τον προσδιορίσει. Φωτογράφος, σχεδιαστής, ζωγράφος, ένας εικαστικός που μπορεί να τα κάνει όλα και όπως λέει ο ίδιος: «Μετά από τόσο καιρό νομίζω πως όλα είναι ένα, δεν μπορώ να τα ξεχωρίσω. Αυτό που θέλω είναι να δημιουργώ εικόνες». Και στην ερώτηση πώς καταφέρνει να τα συνδυάζει όλα, ο κατά κόσμον Σωτήρης Τρέχας είναι πιο ειλικρινής από ποτέ: «Λίγος ύπνος, πολύς καφές».
Η ιδέα για την έκθεση του Σωτήρη προήλθε από το πρότζεκτ Unlocked, που ξεκίνησε η Atopos το 2013 και αφορούσε σε μια έρευνα γύρω από το γυμνό σώμα και τον τρόπο που αυτό απεικονίζεται στη σύγχρονη εποχή. Το πρότζεκτ πήρε διαφορετικές μορφές, από εκθέσεις, ομιλίες και περφόρμανς μέχρι και ένα βιβλίο 500 σελίδων, που φυσικά δεν ξέφυγε από τον Σωτήρη και τις μπογιές του. «Ο Βασίλης Ζηδιανάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής της Atopos, μου είχε προτείνει να οργανώσουμε κάτι μαζί. Αρχικά είχαμε αποφασίσει να κάνουμε μια εξ ολοκλήρου ατομική έκθεση. Ομως, μετά από πολλά εμπόδια, του πρότεινα να με καλέσει να αναπροσδιορίσω την έκθεση που υπήρχε ήδη, κάτι που στην πορεία το βρήκα πιο ενδιαφέρον. Μετά από έναν μήνα υπερβολικής δουλειάς, είμαι πάρα πολύ χαρούμενος για το αποτέλεσμα», αφηγείται ο ίδιος και χαρακτηρίζει την εμπειρία του «έντονη, πολύ δημιουργική, πολύ αγχωτική, αλλά και πολύ κουραστική. Τα ωραία λόγια, όμως, που δέχτηκα δεν συγκρίνονται με τίποτα», καταλήγει.
Ο χώρος της γκαλερί έγινε σχεδόν όλος ο καμβάς που είχε μπροστά του ο εικαστικός, αν και υπήρχαν χώροι που δεν ήθελε και ο ίδιος να πειράξει. Κυρίως κινήθηκε στην ιδιαίτερη εγκατάσταση με τις αλουμινένιες πλάκες που χρησιμοποιήθηκαν κατά την εκτύπωση του βιβλίου. Πώς είναι, όμως, να πρέπει να δημιουργήσεις πάνω σε μια ήδη υπάρχουσα έκθεση; «Αρκετά δύσκολο», παραδέχεται, γιατί «κατά βάση ήθελα να σεβαστώ και τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στην προηγούμενη έκθεση». Το αποτέλεσμα τον ικανοποιεί ιδιαίτερα και το πρωτότυπο κολάζ θυμίζει έντονα το χρωματιστό ύφος και τις αναφορές του ο ίδιος κάνει συχνά στη δεκαετία του '90.
Η αγάπη του Σωτήρη για την τέχνη, τη φωτογραφία και το ντιζάιν φαίνεται πιο ολοκληρωμένα και στον χώρο που έχει ανοίξει στο κέντρο της Αθήνας. Το Νeon Raum είναι ο παράδεισος κάθε γυναίκας, με ρούχα και πολλά κοσμήματα να συνδυάζονται ευχάριστα, δίνοντας δεκάδες λύσεις για να φτιάξεις το δικό σου στυλ. «Με την Νταϊάνα γνωριζόμασταν χρόνια πριν ιδρύσουμε το Neon Raum. Μετά από πολλά μπαζάαρ και pop up shops είπαμε πως είχε έρθει η ώρα να ανοίξουμε τον δικό μας χώρο. Σκεφτήκαμε πως θα ήταν πιο ωραία να ήμασταν μαζί, και στη συνέχεια αποφασίσαμε να μεγαλώσουμε την ομάδα». Και όσο για το κέντρο της Αθήνας, που ο ίδιος επιλέγει να κινείται καθημερινά, πιστεύει ότι έχει μια «σαγηνευτική βρομιά». «Νομίζω πως όσο περνούν τα χρόνια μαθαίνουμε να εκτιμάμε αυτή τη βρομιά όλο και παραπάνω. Θαρρώ πως ζούμε σε μια από τις πιο όμορφες ευρωπαϊκές πόλεις», αναφέρει. Κλείνοντας, αναρωτιέμαι ποια είναι τα όνειρά του. «Να συνεχίσω να κάνω αυτό που θέλω, χωρίς περιορισμούς. Μέχρι στιγμής έχω σταθεί τυχερός, ελπίζω να συνεχιστεί αυτό».
{{{ articlebanner-300x250-1 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-1 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-2 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-3 }}}
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr