Ο Δώρος και το swing

Λίγες ημέρες πριν από το live του στο Gazarte Roof Stage, ο Δώρος Δημοσθένους μιλά για τη συναυλία, την καινούργια δισκογραφική του δουλειά, αλλά και τα σχέδιά του

Με το σύνθημα “Let’s Swing Again” ο Δώρος Δημοσθένους μας καλεί στο Gazarte Roof Stage μεθαύριο, Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου, σε ένα πάρτι όπου το παρόν συναντάει το παρελθόν, με τραγούδια από το επερχόμενο άλμπουμ του, καθώς και με διασκευές κι άλλων σημαντικών τραγουδιών, τόσο της ελληνικής, όσο και της ξένης μουσικής σκηνής. Λίγες ημέρες πριν από το live του, συνάντησα τον Δώρο για να συζητήσουμε για τη συναυλία, την καινούργια δισκογραφική του δουλειά, αλλά και τα σχέδιά του.

«Πάμε να κάνουμε ένα πάρτι, να φτιάξουμε μια ατμόσφαιρα έτσι ώστε ο κόσμος να το χαρεί και να διασκεδάσει και φυσικά να χορέψει, διότι αυτή η μουσική προδιαθέτει για χορό», μου απαντάει χαμογελαστός ο Δώρος όταν τον ρωτάω πώς φαντάζεται το live του στο Gazarte Roof Stage και του ζητάω να μου πει με ποια τραγούδια θα μας παρασύρει στον χορό. «Θα ακουστεί κατά 80% το άλμπουμ και θα ακουστούν και κάποιες παλιές μεγάλες επιτυχίες πολύ μεγάλων καλλιτεχνών και συγκροτημάτων. Θα έχει τον χαρακτήρα του ρετρό. Θα ακουστούν ξένα τραγούδια που έχουν πει οι Beatles, ο Elvis Presley, ο Perry Como, ο Louis Prima. Από ελληνικά θα ακουστούν του δίσκου και πολλά άλλα μεγάλα τραγούδια, όπως των Μουζάκη, Γιαννίδη, Χατζιδάκι, που τα έχουμε διασκευάσει σε ένα ύφος πιο αμερικάνικο, που έχει μέσα και το στοιχείο του swing και το στοιχείο του classic retro, δηλαδή τραγούδια που είχαν μεγάλη απήχηση σε παλαιότερο χρόνο».



Στο νέο του άλμπουμ, που αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στον χειμώνα, εκτός από τις διασκευές θα περιλαμβάνεται κι ένα δικό του τραγούδι. «Θα είναι γύρω στα δέκα τραγούδια, διασκευές κι ένα δικό μου με στοιχεία μπλουζ. Έχω επιλέξει τραγούδια από το 1945 μέχρι το 1960 των Γιαννίδη, Μουζάκη, Νταλγκά, Ριτσιάρδη, Σουγιούλ κι ένα παραδοσιακό. Το άλμπουμ έρχεται να παντρέψει με κάποιο τρόπο το χθες με το σήμερα και ηχητικά, αλλά και με μια αναφορά πιο παλαιική. Χρησιμοποιώ πνευστά που είναι πιο κοντά στον ήχο της Νέας Ορλεάνης», αναφέρει.

Γιατί μεσολάβησαν επτά χρόνια από την προηγούμενη δισκογραφική δουλειά του με τίτλο “One for the Road”; «Είμαι τελειομανής, πράγμα το οποίο με εγκλωβίζει κάποιες φορές. Βάζω εμπόδια και ο ίδιος, γιατί περιμένω να ακούσω κάτι, που αν δεν το ακούσω δεν είμαι πλήρως ικανοποιημένος. Είναι ένα από τα μειονεκτήματά μου που για κάποιους είναι προτέρημα. Προσπαθώ να το ξεπεράσω. Φυσικά, ποτέ δεν θα αγγίξει ό,τι κάνω την τελειότητα που φαντάζομαι. Το να κάνεις κάτι που θα ξεπεράσει τη φαντασία σου είναι πολύ δύσκολο. Όταν η πραγματικότητα μπορεί να ξεπεράσει τη φαντασία τρελαίνεσαι, πράγμα που δεν θα γίνει ποτέ», αποκρίνεται.



Ο Δώρος από την αρχή της καριέρας του έως σήμερα έχει ερμηνεύσει πολύ σημαντικά έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών και έχει συνεργαστεί με σπουδαίους καλλιτέχνες. Τώρα στοχεύει στη δημιουργία του δικού του ρεπερτορίου. «Θέλω να κατασταλάξω κάπως σε ένα υλικό που να το αγαπώ. Έχω ευχή και κατάρα να αλλάζω συνεχώς είδη. Μου αρέσει οποιοδήποτε είδος μουσικής έχει μια αισθητική υψηλή και πετυχαίνει τον σκοπό του. Θέλω να υπηρετώ κάτι το ωραίο. Αυτό βρίσκεται σε διάφορα είδη. Και ίσως με τους νόμους της εμπορικής διάστασης πρέπει κάτι να έχει μια ταυτότητα. Σε αυτό εγώ εδώ και πολλά χρόνια πάω κόντρα. Δεν προσπαθώ να δημιουργήσω μια ταυτότητα. Στόχος μου πλέον είναι να πω καινούργια τραγούδια και δικά μου και άλλων», υπογραμμίζει και προσθέτει:

«Αφού έχω αργήσει να φτιάξω ρεπερτόριο, πρέπει τα τραγούδια που θα πω να είναι πολύ ωραία. Όταν τραγουδάς πολύ σημαντικά τραγούδια δεν μπορείς να συμβιβαστείς με μέτριο τραγούδι. Θεωρώ ότι στην εποχή μας υπάρχουν καλά τραγούδια κρυμμένα, αλλά και πολλά τραγούδια δήθεν. Δηλαδή, αυτό που χαρακτηρίζει ίσως την εποχή τώρα είναι ότι είναι δήθεν. Δήθεν στίχος, ενώ οι παλιοί στίχοι ήταν πολύ πιο απλοί και σ’ άγγιζαν κατευθείαν στο συναίσθημα. Τώρα δεν λένε αυτό που θέλουν να πουν κατευθείαν, προσπαθούν να βρουν μια εξυπνάδα. Μου αρέσουν τα τραγούδια που έχουν απλότητα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr