Η τρισδιάστατη εκτύπωση «συστήνεται» στη Στέγη

Η πολυσυζητημένη και θεαματική τεχνολογία της εποχής μας παρουσιάζεται σε μία μεγάλη έκθεση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Η τρισδιάστατη εκτύπωση αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς, δημιουργώντας νέα δεδομένα σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από το design και την ψυχαγωγία, μέχρι την υγεία και την παραγωγική διαδικασία. Η δυναμική του
3D printing είναι μάλιστα τόσο μεγάλη, που ο "Economist" εξέδωσε ήδη πριν από δύο χρόνια ένα special report αφιερωμένο σε αυτό
, με τον εύγλωττο τίτλο «Μία τρίτη βιομηχανική επανάσταση» ("A third industrial revolution").

Έκτοτε, έχει χυθεί πολύ νερό στο αυλάκι. Σε ένα σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε
στο "McKinsey Quarterly", επισημαίνεται ότι η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι έτοιμη να κάνει το μεγάλο άλμα από την εξειδικευμένη αγορά όπου κινείται μέχρι τώρα, προκειμένου να καταστεί μία βιώσιμη εναλλακτική λύση απέναντι στις συμβατικές μεθόδους παραγωγής της βιομηχανίας. Ο Bill Conerly έγραψε επίσης στο "Forbes" ότι η αξία της συγκεκριμένης αγοράς ανέρχεται σε τρία δισ. δολάρια, καταγράφοντας ραγδαίους ρυθμούς ανάπτυξης. Πολλοί περισσότεροι αναλυτές εστιάζουν στο γεγονός ότι η τρισδιάστατη εκτύπωση θα εξαφανίσει την ανάγκη για οικονομίες κλίμακας (το κόστος παραγωγής κάθε προϊόντος θα είναι σταθερό από το πρώτο κιόλας τεμάχιο), θα δημιουργήσει προϊόντα που θα ανταποκρίνονται στις εξατομικευμένες ανάγκες και απαιτήσεις του κάθε καταναλωτή και θα ελαχιστοποιήσει τα κόστη μεταφοράς και αποθήκευσης: δεν θα χρειάζεται να περιμένεις το επόμενο φορτίο από το εξωτερικό ή να αναζητάς το κατάστημα που έχει το προϊόν που θέλεις σε στοκ, απλά θα εκτυπώνεις ό,τι χρειάζεσαι.

Πέρα, όμως, από όλα αυτά τα θεωρητικά στοιχεία (που μας φαίνονται και κάπως απόμακρα), το 3D printing ήδη μας προσφέρει απτά παραδείγματα των τρομερών δυνατοτήτων του: νάρθηκες που κατασκευάζονται βάσει των διαστάσεων των μελών των ασθενών, τρισδιάστατα εκτυπωμένα φωτόσπαθα και ανταλλακτικά αυτοκινήτου. Στα τέλη Νοεμβρίου, μάλιστα, κατασκευάστηκε το πρώτο αντικείμενο από τρισδιάστατο εκτυπωτή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό!
Τώρα ήρθε η ώρα η τρισδιάστατη εκτύπωση να «συστηθεί» στο αθηναϊκό κοινό, χάρη στη νέα έκθεση που θα φιλοξενεί η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών από τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου. Με περισσότερα από 100 εκτυπωμένα αντικείμενα, ευφυή μηχανήματα, και συναρπαστικά βίντεο, αλλά και με εργαστήρια και ομιλίες θα εξερευνήσουμε μέχρι τις 31 Ιανουαρίου τις τρεις διαστάσεις της τέχνης, της μόδας, του design, της επιστήμης και της αρχιτεκτονικής. Οι επιμελητές της έκθεσης Wilhelm Finger και Μελίτα Σκαμνάκη, δήλωσαν σχετικά: «Το 3D printing είναι μια έκθεση ανοιχτή στο ευρύ κοινό, που επιτρέπει στους επισκέπτες να εξερευνήσουν τις τρέχουσες δυνατότητες και τις μελλοντικές κατευθύνσεις της τρισδιάστατης τεχνολογίας σε ένα μεγάλο εύρος εφαρμογών. Τα εργαστήρια απομυθοποιούν την τεχνολογία και δείχνουν πώς η θεμελιώδης ώσμωση που αυτή επιτυγχάνει μεταξύ σχεδιαστή, παραγωγού και καταναλωτή θα αφήσει το αποτύπωμά της στη ζωή όλων μας». Η έκθεση χωρίζεται στις εξής βασικές ενότητες:

3D & επιστήμη


Νέες μέθοδοι, πειραματικές επεμβάσεις και ερευνητικές θεραπείες μπορούν πια να δοκιμάζονται χάρη σε τρισδιάστατα εκτυπωμένα ομοιώματα ανθρώπινων μελών. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν προσθετικά μέλη που έχουν διευκολύνει την καθημερινότητα των ασθενών, ενώ στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο θα εκτεθεί μία τρισδιάστατα εκτυπωμένη καρδιά που έχει βοηθήσει στην υλοποίηση λεπτών χειρουργικών επεμβάσεων.

3D & μόδα


Τα φουτουριστικά καπέλα της Gabriela Ligenza και τα γεμάτα φαντασία κοσμήματα της Silvia Weidenbach, μας δείχνουν πως μπορούμε πια όχι μόνο να υφαίνουμε ή να ράβουμε αλλά και να τυπώνουμε αυτά που φοράμε. Με ποικιλία υλικών, με χρώμα ή χωρίς, οι σχεδιαστές ανά τον κόσμο στρέφονται όλο και συχνότερα στην τρισδιάστατη εκτύπωση για τις δημιουργίες τους. Εκεί όπου η φαντασία δεν γνωρίζει όρια, η Στέγη παρουσιάζει κορυφαίες δημιουργίες υψηλής ραπτικής που έχουν τυπωθεί σε τρεις διαστάσεις. Κοσμήματα, φορέματα, παπούτσια, τσάντες είναι κάποια από τα εκθέματα που θα μας εξοικειώσουν με το μέλλον της μόδας... τώρα.

3D & αρχιτεκτονική

H έκθεση μας ταξιδεύει στο μαγικό κόσμο της αρχιτεκτονικής με χρήση 3D printers˙ από το Άμστερνταμ όπου οι DUS Architects σχεδιάζουν το πρώτο εκτυπωμένο σπίτι, μέχρι το φεγγάρι όπου οι Foster & Partners σε συνεργασία με το European Space Agency (ESA) θα δημιουργήσουν μία σεληνιακή βάση κατασκευασμένη από φουσκωτά τμήματα και εκτυπωμένο σεληνιακό βράχο.

3D & design


Η τρισδιάστατη εκτύπωση έρχεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουμε και κατασκευάζουμε έπιπλα και χρηστικά αντικείμενα. Από μία από τις πρώτες καρέκλες στον κόσμο που τυπώθηκαν τρισδιάστατα (κατασκευή του Studio Dirk Vander Kooij με χρήση ανακυκλωμένου πλαστικού) μέχρι τις εντυπωσιακές δημιουργίες του Assa Ashuach το 3D printing προσφέρει νέες δυνατότητες στο design, με δημιουργική ελευθερία και παραμετροποίηση.

3D & τέχνη


Από τα κεραμικά βάζα του Michael Eden που συνδυάζουν την παράδοση με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας μέχρι τη σειρά γλυπτών του John Rainey και το έργο του Matthew Plummer-Fernandez με τις αφηρημένες και «πειραγμένες» αναπαραστάσεις του Μίκυ Μάους, που θέτουν ερωτήματα σε σχέση με τα όρια της πνευματικής ιδιοκτησίας αλλά και την ιδέα της ομοιότητας, η τέχνη στην εποχή του 3D printing αλλάζει και παρουσιάζεται στη Στέγη.


Info:
3D printing: Μία έκθεση από το μέλλον… τώρα
Εκθεσιακός Χώρος -1, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
15 Δεκεμβρίου 2014 – 31 Ιανουαρίου 2015
Ωράριο: καθημερινά 12:00-21:00
Εισιτήρια: 5€ | μειωμένο 3€

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr