Δοκιμάζουμε το Ford Grand C-Max 1.6 150 PS (video)

Το 7θέσιο Grand C-Max έχει μεγάλους χώρους, πολυμορφικές δυνατότητες, αξιόλογες επιδόσεις, εξαιρετική οδική συμπεριφορά και πολλά σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα. Τι άλλο να ζητήσει κάποιος από ένα οικογενειακό αυτοκίνητο;

Αυτή τη φορά η Ford διάβασε τη νέα τάση για downsizing και ταυτόχρονα εκσυγχρόνισε το πολυχρηστικό της μοντέλο. Το C-Max (δεν ανήκει πλέον στην οικογένεια Focus) διατίθεται σε δύο εκδόσεις: το πενταθέσιο C-Max και το επταθέσιο Grand C-Max. Το πρώτο είναι πιο σπορ και απευθύνεται σε νέους ανθρώπους και το δεύτερο είναι περισσότερο οικογενειακό. Το Grand C-Max που είχαμε στη διάθεσή μας είναι μεγαλύτερο, ψηλότερο και έχει μακρύτερο μεταξόνιο.

Οι άνθρωποι της Ford έκαναν πολύ καλή δουλειά και στον σχεδιασμό, καθώς αυτή τη φορά η φιλοσοφία «kinetic design» εφαρμόστηκε με εξαιρετική επιτυχία (ταιριάζει απόλυτα με τον μοντέρνο οικογενειακό χαρακτήρα του αυτοκινήτου). Το ίδιο ισχύει και για το εσωτερικό, το οποίο εκτός από αρκετά όμορφο είναι και ιδιαίτερα ποιοτικό.
Το κάθισμα του οδηγού είναι τοποθετημένο ψηλά και προσφέρει καλή περιμετρική ορατότητα. Επίσης, υπάρχουν τρία καθίσματα στη δεύτερη σειρά και άλλα δύο (παιδικά) στην τρίτη σειρά. Η πρόσβαση στην τρίτη σειρά καθισμάτων γίνεται ανοίγοντας τη συρόμενη πλαϊνή πόρτα (βασικός εξοπλισμός) και σύροντας για λίγα εκατοστά το ακριανό κάθισμα της δεύτερης σειράς. Επίσης, το δεξί κάθισμα της δεύτερης σειράς ανοίγει και «καταπίνει» το μεσαίο κάθισμα, αφήνοντας έτσι ένα κενό από το οποίο μπορεί να περάσει ένα παιδί. Συνεπώς, οι δυνατότητες διαμόρφωσης των καθισμάτων είναι οι εξής: 2+2, 2+2+2, 2+3+2. Η αναδίπλωση των καθισμάτων γίνεται πολύ εύκολα, χωρίς ιδιαίτερη δύναμη, και ο χώρος αποσκευών κυμαίνεται από 439 lt μέχρι 1.742 lt.
Ford στον δρόμο

Αν υπάρχει κάτι για το οποίο δεν είχαμε καμία αμφιβολία προτού οδηγήσουμε το Grand C-Max, αυτό είναι ότι θα είχε οδική συμπεριφορά επιπέδου... Ford (αυτή η εταιρεία αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για τα σύγχρονα αυτοκίνητα). Στην περίπτωση του αυτοκινήτου της δοκιμής μας, μάλιστα, το πάτωμα είναι εντελώς καινούριο και είναι αυτό πάνω στο οποίο θα βασιστεί η επόμενη γενιά Focus το 2011.
Επίσης, το Grand C-Max διαθέτει βελτιωμένη πίσω ανάρτηση, καινούριο και εξαιρετικό σε αίσθηση τιμόνι με ηλεκτρική υποβοήθηση, καθώς και νέο κιβώτιο ταχυτήτων έξι σχέσεων. Η συνολική εμπειρία οδήγησης προσφέρει πολύ καλή άνεση και εξαιρετική ποιότητα κύλισης (καλύτερη των άλλων μοντέλων της Ford!). Ταυτόχρονα, χάρη και στο ηλεκτρονικό μπλοκέ διαφορικό TVC, το κράτημα είναι ανάλογο ενός Focus. Οσον αφορά στον κινητήρα, με την ισχύ και κυρίως τη ροπή του καταφέρνει να κινεί σβέλτα τα σχεδόν 1.500 kg του αμαξώματος.
Παράλληλα, το Grand C-Max διαθέτει πολύ πλούσιο εξοπλισμό. Ορισμένα από τα στοιχεία που αξίζει να αναφέρουμε είναι το Active Park Assist, η πίσω ηλεκτρική πόρτα, η κάμερα οπισθοπορείας και η νέα γενιά του συστήματος Human Machine Interface (HMI).

Με τιμή βασικής έκδοσης λίγο πάνω από 24.000 ευρώ, το Ford Grand C-Max δεν είναι το φθηνότερο 7θέσιο MPV της αγοράς, όμως άποψή μας είναι ότι γι’ αυτά που προσφέρει δεν είναι ακριβό. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι το μοντέλο της Ford είναι πλέον το καλύτερο στην κατηγορία του.


ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Κινητήρας:
1.596 cc
Ισχύς: 150 PS /5700 rpm
Ροπή: 27,5 kgm /1600-4000 rpm
Κιβώτιο: Μηχανικό 6 σχ.
Τελική ταχύτητα: 202 km/h
Επιτάχυνση 0-100 km: 9.9 sec
Μικτή κατανάλωση (/100km): 6,8 lt
Εκπομπές CO2: 159 g/km
Βάρος: 1.496 kg
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.520x1.828x1.684 mm
Χώρος αποσκευών: 439 lt
Τιμή με απόσυρση: 23.300€
Τιμή: 24.030€












Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr