Η Mazda βλέπει μέλλον στα βιοκαύσιμα

Η Mazda βλέπει μέλλον στα βιοκαύσιμα

Παρά την σαφή στροφή της αυτοκινητοβιομηχανίας στην ηλεκτροκίνηση οι κινητήρες εσωτερικής καύσης θα βρίσκονται κοντά μας για αρκετές δεκαετίες ακόμα και η Mazda είναι μια από τις εταιρίες που βλέπουν τα βιοκαύσιμα ως την λύση για χαμηλότερους ρύπους.

biofuel345675
Αρκετές χώρες έχουν στα μελλοντικά τους σχέδια την μερική ή και καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας σε μεγαλουπόλεις των αυτοκινήτων με θερμικούς κινητήρες. Ωστόσο πολλοί επιστήμονες των κέντρων έρευνας και εξέλιξης μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών τονίζουν πως οι κινητήρες εσωτερικής καύσης δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη και πως είναι πολύ νωρίς για να τους βγάζουμε από το κάδρο της αυτοκίνησης καθώς θα είναι μαζί μας για αρκετές δεκαετίες ακόμα.

Οι έρευνες και η εξέλιξη επάνω σε νέες τεχνολογίες που αφορούν τους θερμικούς κινητήρες συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και η Mazda είναι μεταξύ αυτών που πειραματίζονται με νέας γενιάς βιοκαύσιμα. Η ιαπωνική εταιρία που είναι γνωστή για την πρωτοποριακή μηχανολογική της αντίληψη ισχυρίζεται πως τα βιοκαύσιμα με βάση την άλγη θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια ώστε οι κινητήρες εσωτερικής καύσης να αποκτήσουν ένα πιο ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Η λογική πίσω από αυτή τη σκέψη είναι πως η καύση βιοκαυσίμων από άλγη απελευθερώνει στο περιβάλλον το διοξείδιο του άνθρακα που το φυτό είχε ήδη διυλίσει καθώς μεγάλωνε δημιουργώντας έτσι μια ουδέτερη εξίσωση.
Επιπλέον η άλγη μπορεί να καλλιεργηθεί σε εκτάσεις που είναι ακατάλληλες για άλλες εμπορικές καλλιέργειες και μάλιστα έχει πολύ χαμηλές απαιτήσεις σε νερό το οποίο μάλιστα μπορεί να είναι ακόμα και θαλασσινό ή να προέρχεται από απόβλητα. Μάλιστα τα βιοκαύσιμα από άλγη είναι βιοδιασπώμενα και δημιουργούν ελάχιστη επιβάρυνση στο περιβάλλον ακόμα και αν χυθούν στο έδαφος. Ωστόσο το μεγάλο στοίχημα για την βιωσιμότητα των βιοκαυσίμων αυτού του τύπου είναι η επίτευξη υψηλότερης παραγωγικότητας με ταυτόχρονη μείωση του κόστους παραγωγής ώστε να είναι εφικτή η εμπορική αξιοποίηση σε μαζικό επίπεδο. Γι’αυτό το λόγο η Mazda συνεργάζεται επάνω στην έρευνα στα βιοκαύσιμα με το πανεπιστήμιο της Χιροσίμα αλλά και με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Τόκυο προσβλέποντας σε ταχύτερη πρόοδο.
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης