LIVE

Κορωνοϊός

Στο WTCC μπαίνει η Volvo

Στο WTCC μπαίνει η Volvo

Ενώ άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες προσπαθούν να απεμπλακούν από αγώνες αυτοκινήτου, λόγω κόστους, οι Σουηδοί, ολοένα μπαίνουν και σε περισσότερους...

Μετά την εξαγορά της Polestar, η Volvo Cars ανακοινώνει και την επίσημη εμπλοκή της στο μηχανοκίνητο αθλητισμό και συγκεκριμένα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού – FIA WTCC (World Touring Car Championship) για το 2016.

Η συμμετοχή θα γίνει μέσα από την ομάδα Polestar Cyan Racing, η οποία θα προετοιμάσει και θα υποστηρίξει δύο Volvo S60 Polestar, σε ένα μακρόπνοο πρόγραμμα εμπλοκής της σουηδικής μάρκας με το μηχανοκίνητο αθλητισμό. Η ανακοίνωση συμπίπτει με την επέτειο 30 χρόνων από την κατάκτηση από τη Volvo του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Αυτοκινήτων Τουρισμού, το 1985, με το Volvo 240 Turbo.

Η επιλογή του WTCC δεν είναι τυχαία. Σύμφωνα με τον Niels Möller, COO της Polestar, που πλέον αποτελεί τoν κλάδο για τα μοντέλα επιδόσεων της Volvo Cars: «Το WTCC αποτελεί την ιδανική πλατφόρμα για να επιδείξει η Volvo τεχνολογία αιχμής σε συναρπαστικό, αγωνιστικό περιβάλλον, σε παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλα, το WTCC θα αποτελέσει ένα απαιτητικό πεδίο δοκιμών, με όλη την τεχνογνωσία που θα αποκομίσει η Volvo από τη συμμετοχή της να περνάει και στα αυτοκίνητα παραγωγής» .

Η Cyan Racing προέκυψε ως όνομα μετά την εξαγορά της Polestar από τη Volvo Cars. Πρόκειται για την αγωνιστική ομάδα, το μόνο κομμάτι της Polestar που παρέμεινε ανεξάρτητο και δεν πέρασε στην ιδιοκτησία της Σουηδικής μάρκας. Στο «τιμόνι» της παραμένει ο Christian Dahl, παλιός πρωταθλητής αγώνων και πρώην ιδιοκτήτης της Polestar. Η Cyan Racing ξεκίνησε τη συνεργασία της με τη Volvo το 1996, τότε ως Polestar Racing. Έκτοτε, ως ομάδα κατέκτησε για λογαριασμό της μάρκας, επτά πρωταθλήματα αυτοκινήτων τουρισμού στη Σουηδία, με τους οδηγούς της να ανακηρύσσονται πρωταθλητές έξι φορές. Πιο πρόσφατη επιτυχία, αυτή της σεζόν που τελείωσε, με διπλή κατάκτηση τόσο για την ομάδα όσο και τον οδηγό, τον Thed Björk ο οποίος μάλιστα αναδείχθηκε πρωταθλητής για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, μοναδικό επίτευγμα στην ιστορία του θεσμού! Το ρεκόρ συνέπεσε με τα γενέθλια των 20 χρόνων της ομάδας, που έχουν αποφέρει 16 τίτλους, 100 νίκες, 223 θέσεις στο βάθρο και 89 pole position.

Τι θα λέγατε για ένα ταξίδι στο χρόνο και το αγωνιστικό παρελθόν της Volvo; Διαβάστε το όπως το μοιράστηκε μαζί μας η σουηδική μάρκα…

«Το 1985 ήταν μια χρυσή χρονιά για την πορεία της Volvo στους αγώνες. Το 240 Turbo κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού (ETCC), αλλά και το γερμανικό του ανάλογο, το Deutsche Touringwagen Meisterschaft (DTM).

Το 1981, η Volvo παρουσίασε την υπερτροφοδοτούμενη έκδοση του οικογενειακού της μοντέλου, του 240, κερδίζοντας πρόσβαση σε μια εντελώς νέα αγορά. Χάρη στη χρήση του turbo, ο κινητήρας B21ET των 2,1lt απέδιδε 155 PS, κάτι που σήμαινε ότι το 240 Turbo μπορούσε να κάνει το 0-100 (km/h) σε 9 δευτερόλεπτα και να πετύχει τελική ταχύτητα 195 km/h. Το 240 Turbo Estate ήταν το πιο γρήγορο μοντέλο παγκοσμίως στην κατηγορία του.

Το 1982, θεσπίστηκαν νέοι διεθνείς κανονισμοί για το Group A. Τα αυτοκίνητα που επρόκειτο να πάρουν μέρος σε αγωνιστικές δραστηριότητες έπρεπε να προέρχονται απευθείας από τη γραμμή παραγωγής, ενώ επιτρεπόταν μόνο ένας περιορισμένος αριθμός τροποποιήσεων. Επιπλέον, για να ανταποκρίνεται ένα μοντέλο στους κανονισμούς του Group A, χρειαζόταν να κατασκευάζεται σε τουλάχιστον 5.000 μονάδες ετησίως. Έπρεπε, επίσης, να διαθέτει το λιγότερο τέσσερα καθίσματα και το ελάχιστο βάρος του να είναι ανάλογο με τη χωρητικότητα του κινητήρα του. Αυτοί οι κανονισμοί ταίριαζαν γάντι στο Volvo 240 Turbo. Οι κανονισμοί απαιτούσαν ακόμη την κατασκευή τουλάχιστον 500 «evolution cars» – και για αυτόν το λόγο δημιουργήθηκε το 240 Turbo Evolution. Τον Ιούλιο του 1983, τα 500 αυτοκίνητα παρατάχθηκαν για επιθεώρηση -χωρισμένα σε δύο ομάδες, μία στη δυτική ακτή των Η.Π.Α. και μια στην ανατολική- προκειμένου να διαπιστωθεί ότι όντως ήταν ομοιόμορφα. Τα αυτοκίνητα ήταν εξοπλισμένα με μεγαλύτερα turbo, τροποποιημένα συστήματα ελέγχου κινητήρων, αλλά και με το σύστημα Water Turbo Traction, με ψεκασμό νερού στην εισαγωγή – πρόκειται για εφεύρεση που εξελίχθηκε και κατοχυρώθηκε από τη Volvo.

Η χρονιά στην οποία το 240 Turbo μπήκε στον ανταγωνισμό του Group A ήταν το 1984. Η Volvo ήταν υπεύθυνη για την κατασκευή του, ενώ εξασφάλιζε ότι όλα τα απαιτούμενα ανταλλακτικά ήταν ομοιόμορφα. Η συμμετοχή ανατέθηκε σε ανεξάρτητες αγωνιστικές ομάδες. Ο απολογισμός της πρώτης χρονιάς ήταν δύο νίκες, μία στον αγώνα του Ζόλντερ στο Βέλγιο, ενώ η δεύτερη στη γερμανική πίστα του Νόριζρινγκ, την πρώτη χρονιά της συμμετοχής στο DTM.

Το 1985, η προσήλωση της Volvo ενισχύθηκε, καθώς έγινε συμφωνία με δύο ομάδες οι οποίες θα λειτουργούσαν με όρους εργοστασιακής ομάδας. Ήταν μια επιλογή που στόχευε όχι μόνο στο να υπερκεράσει ανταγωνιστές όπως η Rover και η BMW, αλλά και στο να δημιουργήσει εσωτερικό ανταγωνισμό ανάμεσα στις δύο ομάδες. Η στρατηγική αποδείχθηκε ιδανική, καθώς η 13η Οκτωβρίου 1985, με τον τελευταίο αγώνα στο Εστορίλ της Πορτογαλίας, βρήκε τη Volvo πρωταθλήτρια στο ETCC, με έξι νίκες στους δεκατέσσερις αγώνες. Οι οδηγοί που χάρισαν στη Volvo τον τίτλο ήταν ο Ιταλός Τζιανφράνκο Μπρακατέλλι και ο Σουηδός Τόμας Λίντστρομ. Λίγο αργότερα, η κατάκτηση του DTM απλά ολοκλήρωνε το θρίαμβο!

Η αγωνιστική έκδοση του Volvo 240 Turbo είχε κυλινδροκεφαλές από αλουμίνιο και σφυρήλατα πιστόνια, μπιέλες και στροφαλοφόρους. Στον ψεκασμό έγινε χρήση ενός ειδικά σχεδιασμένου συστήματος K-jetronic της Bosch, ενώ η τουρμπίνα της Garrett είχε μέγιστη πίεση 1,5 bar. Ως αποτέλεσμα, ο κινητήρας των 2,1 lt απέδιδε περίπου 300 ίππους και έδινε στο αυτοκίνητο τελική ταχύτητα 260 km/h. Όλα τα κινητά τμήματα του αμαξώματος, όπως οι πόρτες και το καπό, φτιάχνονταν από λεπτότερο μέταλλο σε σχέση με τα αντίστοιχα μέρη των μοντέλων παραγωγής. Ο πίσω άξονας ήταν πιο ελαφρύς κατά 6 κιλά, ενώ τα φρένα είχαν τετραπίστονες δαγκάνες και αεριζόμενους δίσκους. Ένα γρήγορο σύστημα ανεφοδιασμού καθιστούσε δυνατή την πλήρωση του ρεζερβουάρ με 120 λίτρα βενζίνης υψηλών οκτανίων σε λιγότερο από 20 δευτερόλεπτα.

Σαν να μην ήταν αρκετά τα τρόπαια στο ETCC και το DTM, το 1985 η Volvo κατέκτησε επίσης τα πρωταθλήματα τουρισμού στη Φινλανδία, την Πορτογαλία και τη Νέα Ζηλανδία. Ακόμη, την ίδια χρονιά, ένα δεξιοτίμονο 240 Turbo κέρδισε το πρωτάθλημα ράλι στη Σκωτία».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης