H ώρα του μεγάλου τελικού έφτασε!

H ώρα του μεγάλου τελικού έφτασε!

Τα τελευταία 50 χρόνια λίγες φορές έχει κριθεί ο τίτλος στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς. Πηγαίνοντας πίσω στο χρόνο θυμόμαστε μερικές επικές κόντρες που κρίθηκαν στο πέσιμο της καρό σημαίας του τελευταίου αγώνα

H ώρα του μεγάλου τελικού έφτασε!
1964, Μεξικό
Στη βαθμολογία προηγούνταν ο Χιλ, αλλά στον αγώνα εγκατέλειψε. Ο Κλαρκ έμεινε στον τελευταίο γύρο από κινητήρα και ο τίτλος πήγε στον Σέρτις, ο μόνος στην ιστορία του motorsport με τίτλο στους 2 και στους 4 τροχούς.

1976, Ιαπωνία
Λίγους μήνες μετά τον τραυματισμό του ο Λάουντα αποσύρθηκε από το Ιαπωνικό GP ενώ ήταν επικεφαλής της βαθμολογίας. Ο Χαντ τερμάτισε 3ος και πήρε τον τίτλο για ένα βαθμό

1984, Πορτογαλία
Κλείσιμο
Ο Λάουντα πήρε τον τίτλο από τον Προστ για μισό βαθμό. Ο Γάλλος κέρδισε τον αγώνα αλλά ο Αυστριακός τερμάτισε 2ος και πήρε τον τίτλο με την ελάχιστη διαφορά.



O Αλόνσο το 2010 κόλλησε πίσω από τον Πετρόφ και έχασε τον τίτλο.


1986, Αυστραλία
Ο Προστ πήρε τον τίτλο από τους Μάνσελ και Πικέ στο φινάλε. Ο Μάνσελ είχε ένα κλατάρισμα που οριοθέτησε την προσπάθειά του. Ο Πικέ δεν άλλαξε ελαστικά έγκαιρα και ο τίτλος πήγε για πρώτη φορά στο Γάλλο πιλότο.

1994, Αυστραλία
Ο Σουμάχερ συγκρούστηκε με το Χιλ επιστρέφοντας στην πίστα μετά από έξοδο και πήρε τον πρώτο του παγκόσμιο τίτλο καθώς εγκατέλειψαν και οι δυο τους.

1997, Ευρώπη
Ο Σουμάχερ προκάλεσε ξανά σύγκρουση με το Βιλνέβ αλλά αυτή τη φορά ατύχησε. Ο ίδιος βρέθηκε εκτός αγώνα, η Williams άντεξε, ο Καναδός τερμάτισε 3ος και πήρε τον τίτλο. Μετέπειτα ο Σουμάχερ υπέστη αφαίρεση όλων των βαθμών.

2007, Βραζιλία
Ο Ράικονεν κερδίσει και παίρνει τον τίτλο για ένα βαθμό από τους Αλόνσο και Χάμιλτον με τη McLaren. H oμάδα λόγω του σκανδάλου Stepney Gate χάνει τους βαθμούς στο πρωτάθλημα κατασκευαστών.

2008, Βραζιλία
Ο Μάσα κερδίζει (σ.σ: η τελευταία του νίκη έως σήμερα) και μ’ αυτή τη νίκη είναι πρωταθλητής, εκτός κι αν ο Χάμιλτον τερματίσει 5ος. Ο Βρετανός περνάει το Γκλοκ στην τελευταία στροφή και τερματίζει 5ος! Ο Χάμιλτον παίρνει τον πρώτο του τίτλο.

2010, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Ο Φέτελ έχει 231 βαθμούς, ο Γουέμπερ, 238 και ο Αλόνσο 246 ενώ δίνονται 25 βαθμοί στο φινάλε. Θεωρητικά ελπίζει και ο Χάμιλτον με 222 βαθμούς. Ο Φέτελ κερδίζει τον αγώνα ενώ την ίδια στιγμή ο Αλόνσο που χρειάζεται μια 4η θέση μένει πίσω από τον Πετρόφ ανήμπορος να περάσει το Ρώσο. Ο Φέτελ πανηγυρίζει τον πρώτο του τίτλο.



Ο Φέτελ το 2012 βρέθηκε τελευταίος μετά την 1η στροφή στο Ιντερλάγος.


2012, Βραζιλία
Ο Φέτελ βρίσκεται τελευταίος μετά την 1η στροφή στο βρεγμένο Ιντερλάγος. Με χτυπημένο μονοθέσιο καταφέρνει να τερματίσει 6ος και να πάρει τον τίτλο από τον Αλόνσο που έφερε τη Ferrari στη 2η θέση πίσω από το Μπάτον. Η τελική διαφορά ανάμεσά τους ήταν στους 3 βαθμούς.

2014, Άμπου Ντάμπι
Χάμιλτον και Ρόσμπεργκ θα δώσουν την υπέρτατη μάχη για την κατάκτηση του τίτλου. Το GP του Άμπου Ντάμπι διεξάγεται στη Yas Marina, πάνω στο τεχνητό νησί το Yas Island. Οι δυο μονομάχοι μετά από 18 αγώνες έχουν κερδίσει στους 15,  δέκα ο Χάμιλτον και πέντε ο Ρόσμπεργκ. Ο Χάμιλτον προηγείται με 17 βαθμούς αλλά οι βαθμοί μετρούν διπλοί στον τελευταίο αγώνα, αυτό σημαίνει πως ο νικητής θα πάρει 50, ο δεύτερος 36 και ούτε ο καθεξής. Λογικό φαβορί είναι ο Χάμιλτον καθώς του αρκεί η 2η θέση για να κατακτήσει τον τίτλο για 2η φορά. Αντίθετα ο Ρόσμπεργκ θέλει νίκη και ταυτόχρονα το Χάμιλτον από την 3η θέση και κάτω για να πάρει για πρώτη φορά τον τίτλο. Ο αγώνας θα μεταδοθεί απευθείας από τον Alpha την Κυριακή 23/11 στις 14:10. Μάλιστα στο Άμπου Ντάμπι θα ταξιδέψει και 5μελή αποστολή που θα καλύψει όλα τα τεκταινόμενα στα πάντοκ πριν τη μεγάλη μάχη.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης