Η Stellantis καταργεί το χρώμιο

Η Stellantis καταργεί το χρώμιο

Ξεκινώντας με το νέο Jeep Wagoneer S, ο όμιλος Stellantis προχωρά στην κατάργηση του χρωμίου και των ενώσεων του απ’ όλα τα μελλοντικά μοντέλα.

Jeep_wagoneer
Όταν η Jeep παρουσίασε το Wagoneer S τον περασμένο μήνα, η εταιρεία σημείωσε ότι το χρώμιο ήταν «αισθητά απών», καθώς η «ομάδα σχεδίασής της, προσπάθησε να ενσωματώσει πιο φιλικές προς το περιβάλλον διαδικασίες και υλικά».
Σε ειδικό ρεπορτάζ, το CNN συμπληρώνει τώρα τα κομμάτια, καθώς αναφέρει ότι η Stellantis έχει «δεσμευτεί να καταργήσει το χρώμιο σε όλα τα νέα μοντέλα της». Η πρωτοβουλία φέρεται να ονομάζεται «Death of Chrome» και φέρεται να επικεντρώνεται στα οφέλη για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία, από την ελεύθερη χρήση χρωμίου.
Ο Διευθυντής Σχεδιασμού της Stellantis, Ralph Gilles, δήλωσε ότι η εταιρεία πρέπει να κάνει τους καταναλωτές να «μην αγαπήσουν το χρώμιο». Ως μέρος αυτής της προσπάθειας, η εταιρεία καταργεί το χρώμιο από τα μελλοντικά μοντέλα.
Αν και υπάρχουν εναλλακτικές, ο Gilles δεν είναι οπαδός, καθώς έχουν συμβιβασμούς. Όπως ανέφερε στο CNN, ο γυαλισμένος ανοξείδωτος χάλυβας είναι ακριβός, ενώ οι «ασφαλέστερες» εκδοχές του χρωμίου δεν φαίνονται ιδιαίτερα καλές.
Κλείσιμο
Ποιο είναι λοιπόν το μεγάλο πρόβλημα με το χρώμιο; Το εξασθενημένο χρώμιο αποτελεί μέρος της διαδικασίας επιμετάλλωσης. Το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας στις ΗΠΑ, σημειώνει ότι «οι ενώσεις του χρωμίου, χρησιμοποιούνται ευρέως στην ηλεκτρολυτική επιμετάλλωση», αλλά η εισπνοή του υλικού έχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του πνεύμονα. Η κυβερνητική υπηρεσία συνεχίζει λέγοντας ότι οι συγκεκριμένες ενώσεις είναι γνωστές καρκινογόνες ουσίες για τον άνθρωπο και ενοχοποιούνται για διάφορες μορφές επιθετικού καρκίνου, καθώς και σοβαρές βλάβες στα νεφρά, το ήπαρ, τα μάτι και τη μύτη.
Αν αυτό δεν ήταν αρκετά κακό, το χρώμιο είναι «συχνά μη βιοδιασπώμενο πράγμα που σημαίνει ότι παραμένει στο περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα, μολύνει το έδαφος και το νερό και εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων και της άγριας ζωής».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης