Έξυπνη εξάτμιση για σκληρό off-road από τη Ford

Η Ford έχει καταθέσει αίτηση για την καταχώρηση ευρεσιτεχνίας σε ένα σύστημα εξάτμισης με μεταβλητό μήκος απόληξης για οχήματα εκτός δρόμου

Στη μέγιστη αξιοποίηση των εκτός δρόμου δυνατοτήτων των σκληροπυρηνικών off-road μοντέλων της όπως το Bronco και το Ranger στοχεύει το σύστημα έξυπνης εξάτμισης που ετοιμάζει η Ford. Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα στον αμερικάνικο Τύπο η Ford κατέθεσε αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας στα αρμόδια τμήματα των ΗΠΑ και της Γερμανίας για μια μεταβλητού μήκους εξάτμιση που θα βελτιώνει θεαματικά τη γωνία διαφυγής των off-road μοντέλων της.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του CarBuzz, η αίτηση αφορά ένα σύστημα εξάτμισης όπου η απόληξη θα μπορεί να εισέρχεται προς τα μέσα, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο το μήκος της. Η γωνία διαφυγής πολλών off-road οχημάτων είναι πολύ μικρότερη απ’ ό,τι η γωνία προσέγγισης. Και αυτή η ανισορροπία μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα καθώς για παράδειγμα, κατά την οδήγηση σε κακοτράχαλα εδάφη, οι μικρές γωνίες διαφυγής ενδέχεται να προκαλέσουν φθορές στις εξατμίσεις, όπως γρατσουνιές, ή ακόμα και παραμόρφωση.

Με τις μεταβλητού μήκους απολήξεις η Ford βελτιστοποιεί τις δυνατότητες ενός off-road οχήματος χωρίς να χρειαστεί να επέμβει στο πίσω μέρος.
Αν και δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία του συστήματος πιθανότατα η ενεργοποίησή του να γίνεται μέσω της επιλογής ενός σχετικού προγράμματος οδήγησης εκτός δρόμου. Παρ’ όλο που δεν γνωρίζουμε πότε και σε ποια μοντέλα θα εφαρμόσει η Ford τον εν λόγω μηχανισμό, είναι βέβαιο πως η μεταβλητού μήκους εξάτμιση θα παρείχε μια σημαντική βοήθεια στους λάτρεις του off-roading.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr