Η Tesla κακομαθαίνει τους οδηγούς

Η Tesla κακομαθαίνει τους οδηγούς

Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου MIT οι οδηγοί που χρησιμοποιούν το σύστημα αυτόνομης οδήγησης της Tesla έχουν σημαντικά μειωμένη προσοχή σε όσα συμβαίνουν στο δρόμο καθώς είναι απορροφημένοι σε άλλες δραστηριότητες

Tesla_Autopilot__2_
Η έρευνα του MIT είχε σαν στόχο την αποτύπωση με τεκμηριωμένα δεδομένα της συμπεριφοράς των οδηγών κατά τη διάρκεια της μετακίνησης τους με ενεργοποιημένο το σύστημα Autopilot της Tesla.
Στην έρευνα έλαβαν μέρος ιδιοκτήτες των Τesla Model S και Model X οι οποίοι για διάστημα μεγαλύτερο του ενός χρόνου καταγράφονταν κατά την διάρκεια των καθημερινών τους μετακινήσεων στην περιοχή της Βοστώνης.
Η μελέτη συνέλεξε δεδομένα από διαδρομές συνολικού μήκους άνω των 500.000 χιλιομέτρων και το συμπέρασμα της ήταν πως η συμπεριφορά των οδηγών αλλάζει σημαντικά πριν και μετά την ενεργοποίηση του συστήματος Autopilot.
H μελέτη παρατήρησε ότι με ενεργοποιημένο το Autopilot οι οδηγοί κοιτούσαν λιγότερο τον δρόμο και έδιναν μεγαλύτερη σημασία σε πράγματα που δεν σχετίζονταν με την οδήγηση. Χαρακτηριστικό είναι ότι με ενεργοποιημένο το Autopilot τα μάτια ήταν στραμμένα τον περισσότερο χρόνο προς την οθόνη του συστήματος πολυμέσων ή στο κινητό τηλέφωνο παρά στον δρόμο.
Κλείσιμο
Ωστόσο η έρευνα τονίζει πως τα συστήματα αυτόνομης οδήγησης δεν είναι ακόμα ολοκληρωμένα και θα χρειαστούν πολύ καιρό για να φθάσουν σε ένα επίπεδο που θα είναι ασφαλές ο οδηγός να μην βρίσκεται σε εγρήγορση όλη την ώρα.

Στην πράξη πρόκειται για συστήματα επαυξημένης υποβοήθησης του οδηγού, ο οποίος θα πρέπει να έχει πάντα τον έλεγχο και να μην αποσπάται η προσοχή του από όσα συμβαίνουν στον δρόμο. Κάτι που ισχύει και για το Autopilot της Tesla το οποίο η ίδια η εταιρία ξεκαθαρίζει ότι απαιτεί την παρουσία και την εγρήγορση του οδηγού πίσω από το τιμόνι.
Η δημοσίευση της έρευνας έρχεται την ίδια περίοδο που ο Elon Musk έχει ανακοινώσει μία νέα έκδοση του συστήματος με το οποίο εφοδιάζει τα αυτοκίνητά του. Πάντως η Tesla έχει ανακοινώσει ότι θα χρησιμοποιεί δεδομένα τηλεμετρίας για να καταγράφει τα προσωπικά δεδομένα της οδήγησης όσων το αγοράσουν για διάρκεια δύο εβδομάδων, με στόχο να εξασφαλίσει ότι οι οδηγοί που το χρησιμοποιούν παραμένουν προσεκτικοί.
Η ανακοίνωση αυτή εγείρει επιφυλάξεις ότι αυτά τα δεδομένα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και ως αξιολόγηση του οδηγού, κάτι που ίσως να έχει επιπτώσεις και στην ασφάλιση του αυτοκινήτου από την ασφαλιστική εταιρία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης