Σπόροι Chia και κινόα vs ρύζι και μακαρόνια: Ποιες είναι οι πιο θρεπτικές επιλογές

Βάζουμε στο μικροσκόπιο την κινόα, τους σπόρους Chia, το ρύζι και τα μακαρόνια και αναλύουμε τη θρεπτική τους αξία

Ας ξεκαθαρίσουμε, αρχικά ότι η κινόα και οι σπόροι chia θεωρούνται πιο θρεπτικές επιλογές σε σύγκριση με το ρύζι και τα μακαρόνια, κυρίως λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και υγιεινά λιπαρά.

Κινόα vs ρύζι και μακαρόνια

Συγκρίνοντάς τα ως προς τη θρεπτική τους αξία παρατηρούμε τα εξής:
– Η κινόα έχει περισσότερη πρωτεΐνη (περίπου 8-9g/100g μαγειρεμένης), ενώ το ρύζι (ιδίως το λευκό) και τα μακαρόνια έχουν λιγότερη (~3-4g).
– Θεωρείται πλήρης σε πρωτεΐνη, διότι περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα (απαραίτητα αμινοξέα είναι αυτά που το σώμα δεν μπορεί να συνθέσει αλλά τα λαμβάνει από τροφές), κάτι που το ρύζι και τα μακαρόνια δεν το προσφέρουν.
– Έχει διπλάσιες φυτικές ίνες από το λευκό ρύζι και τα μακαρόνια, κάτι το οποίο προάγει τον κορεσμό και την καλύτερη πέψη.
– Η κινόα περιέχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (GI), σε σχέση με το λευκό ρύζι και τα μακαρόνια, ο οποίος βοηθά στη καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Διαβάστε περισσότερα στο cantina.protothema.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr