Ο λαγός, το λιοντάρι και η απειλή των εκλογών

“Αν ζητήσετε άλλα μέτρα θα πάρετε μαζί και τον Τσίπρα” φέρεται να διεμήνυσε ο πρωθυπουργός προς τους δανειστές.

Όπως κι αν το διατύπωσε έχει ενδιαφέρον. Κατ αρχήν δείχνει να αξιοποιεί την απειλή Τσίπρα για να πετύχει μία καλύτερη συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Είναι όμως και μία έμμεση παραδοχή ότι ο Τσίπρας δεν θα είναι τόσο εύκολος στον χειρισμό του από τους δανειστές. Δεν μπορεί να έχει άλλο περιεχόμενο η απειλή από την στιγμή που ο κ. Τσίπρας όχι μόνο δεν αμφισβητεί την ΕΕ αλλά αντίθετα σε μία κίνηση με συμβολικό περιεχόμενο θα είναι ο υποψήφιος της Ευρωπαικής Αριστεράς για την προεδρία της.

Αλλά αν ο κ. Τσίπρας αποτελεί φόβητρο για τους δανειστές και πιο δύσκολος αντίπαλος γιατί ο ελληνικός λαός να μην στείλει εκείνον να διαπραγματευθεί; Άλλωστε εκεί που έχει φθάσει η ελληνική κοινωνία με 25% μείωση ΑΕΠ, 40% πτώση του βιοτικού επιπέδου και 30% ανεργία δεν έχει και πολλά να χάσει όποια κι αν είναι η έκβαση των διαπραγματεύσεων. Ούτε έχει να περιμένει κάτι η ελληνική κοινωνία αφού η ανάπτυξη και πολύ περισσότερο η βελτίωση της ζωής των απλών πολιτών δεν υπάρχουν καν σαν πρόβλεψη στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Πίσω από τον Τσίπρα υπήρχε η απειλή των εκλογών του κ. Σαμαρά προς τους Ευρωπαίους εταίρους. Η απάντηση από το ιερατείο των Βρυξελλών όμως ήταν απογοητευτική: “η ΕΕ δεν επιλέγει κυβερνήσεις των χωρών μελών και βρίσκει τρόπο συνεργασίας με όλους” διεμήνυσε στον πρωθυπουργό, εν ολίγοις αν θέλετε εκλογές μπορείτε να τις κάνετε. Και για να κόψει την φιλολογία περί άρσης της επιτήρησης κλπ ξεκαθάρισε με πρόσφατη ντιρεκτίβα ότι η επιτήρησή της επί των χρεωμένων κρατών θα διαρκεί μέχρι να αποπληρώσουν το 75% των δανείων τους, δηλαδή στην περίπτωση της Ελλάδας περίπου μέχρι το 2040. Κατόπιν τούτου η απειλή των εκλογών αποσύρθηκε, το ξεκαθάρισε δε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ηρωικά: “η τρόικα δεν μπορεί να επιβάλλει εκλογές”.

Αντίθετα άρχισε η αναζήτηση  νέων μέτρων για την συμμόρφωση στις απαιτήσεις της Τρόικας που ακόμη η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει τί ακριβώς ζητάει. Θα προτείνουν λοιπόν μία γκάμα μέτρων στον κ. Τόμσεν για να μπορεί επιλέξει. Τόσο σκληρή διαπραγμάτευση. Παράλληλα άρχισε η επιχείρηση εξαπάτησης εκείνων τους οποίους ο κ. Πολύδωρας αποκάλεσε “οι ηλίθιοι που κυβερνάμε”. Οι περικοπές δεν θα είναι οριζόντιες θα είναι “διορθωτικές παρεμβάσεις για την διόρθωση κοινωνικών αδικιών” θα είναι κάθετες, διαγωνίες και διά της τεθλασμένης.

Εν τέλει η όλη συμπεριφορά της κυβέρνησης έναντι των δανειστών θυμίζει το ανέκδοτο με τον λαγό και το λιοντάρι: λέμε και καμία μπίπ... για να περνά η ώρα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr