Μια ζεστή αγκαλιά αλληλεγγύης και ευαισθησίας

Σε μια μεγαλούπολη όπως η Αθήνα, δίπλα στην καθημερινότητα των περισσοτέρων από εμάς υπάρχει μια παράλληλη πραγματικότητα. Είναι εκείνη που απαριθμεί εκείνες και εκείνους που η κοινωνία τις περισσότερες περιπτώσεις ξέρει ότι υπάρχουν αλλά δεν θέλει να το παραδεχτεί. Ίσως γιατί στο μυαλό και στην καρδιά των περισσότερων από εμάς η ύπαρξη τους σχετίζεται με τις δικές μας ανασφάλειες, φοβίες ή και ενοχές.

Ωστόσο, για τον Δημάρχο Κώστα Μπακογιάννη και της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου της Αθήνας, η απόδειξη της αλληλεγγύης και της ευαισθησίας για όποια και όποιον την έχει ανάγκη αποτελεί καθημερινό και επίμονο λόγο ύπαρξης.

Με επίκεντρο τον συνάνθρωπο και στόχο την αξιοπρεπή διαβίωση στην πόλη για όλες και για όλους, απλώνουμε ένα δίχτυ προστασίας για εκείνους τους συμπολίτες μας που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Ανοίγουμε μια τεράστια ομπρέλα αλληλεγγύης που τους χωρά όλους. Με το TEΒΑ  και τη Διανομή Τροφίμων, mε τα προγράμματα για την Τρίτη ηλικία και τα ΑΜΕΑ. με το Βοήθεια στο Σπίτι, τις λέσχες Φιλίας τη συνεργασία με την εταιρεία Νόσου Alzheimer και τη συνεργασία με την Ψυχογηριατρική εταιρία «ΝΕΣΤΩΡ», με τη συνεργασία της ΑΜΚΕ «ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΑΤΙΑ» για στήριξη γυναικών ΑμεΑ που βιώνουν θέματα βίας και διακρίσεων. Με φροντίδα για την εξασφάλιση της ισότητας  και την προστασία απέναντι στα φαινόμενα βίας με τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας, τον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών και την Ευρωπαϊκή Χάρτα για την ισότητα των φύλων και την αντιμετώπιση των έμφυλων και πολλαπλών διακρίσεων. Με τη συνεργασία με τη Διοτίμα, με το 11528 τη γραμμή υποστήριξη για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ.Με το πρόγραμμα Στέγαση και εργασία για τους αστέγους και τις ομάδες προστασίας ανηλίκων. Με τη συνεργασία του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δήμου Αθηναίων «Αθηνά Υγεία», που εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα με τίτλο «Make the Difference», με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων.

Και ασφαλώς, είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα για την προστασία των αστέγων της Αθήνας, εν όψει των χαμηλών θερμοκρασιών. Οι ομάδες του “Street Work” θα βρίσκονται όλο το εικοσιτετράωρο στους δρόμους της πόλης, για να προσφέρουν βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη. Ταυτόχρονα, ανοίγουμε σε 24η βάση μια ζεστή -κυριολεκτικά- αγκαλιά σε χώρους όπου οι άστεγοι μπορούν να φιλοξενηθούν, να ζεσταθούν, να έχουν γεύματα και να προστατευθούν, όπως το Υπνωτήριο του Πολυδύναμου Κέντρου (Αχαρνών 3), όπου όσοι φιλοξενηθούν θα υποβληθούν σε RapidTest, και τo Πολιτιστικό Κέντρο Γκράβας όπου οι συμπολίτες μας μπορούν να λάβουν έτοιμα γεύματα, κουβέρτες και ό,τι άλλο χρειαστούν από το προσωπικό του Δήμου.

Και να σας πω ότι όλα αυτά δεν γίνονται απλά για να βάλουμε ένα τικ στη λίστα μας. Για να πούμε ότι απλά κάνουμε αυτό που είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε. Δεν γίνονται απλά για να μην αναρωτιέται κανείς που πήγε η αλληλεγγύη, η συμπόνια, η ανθρωπιά αλλά για να αποδείξουμε ότι οι αξίες της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής και την βοήθειας στο συνάνθρωπο για εμάς δεν αποτελούν συγκυριακή απόδειξη ευαισθησίας αλλά συνεπή στάση ζωής. 

Γιατί για εμάς όλοι είναι συμπολίτες μας. Και θέλουμε όλους τους συμπολίτες μας ενταγμένους, προστατευμένους, ασφαλείς.  

Και σε αυτή την προσπάθεια σας καλούμε όλους μαζί μας να κάνουμε τις κοινωνίες μας ελεύθερες από διακρίσεις, αποκλεισμούς και στερήσεις. Να οικοδομήσουμε μία πόλη χωρίς σκιές. Μια Αθήνα όπως της αξίζει να είναι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr