Το σοσιαλιστικό virtual reality του Τσίπρα στο Στρασβούργο

Ο ήλιος στο Στρασβούργο ήταν χτες ασυνήθιστα λαμπερός για αρχές Σεπτεμβρίου, όπως ακριβώς και τον Ιούλιο του 2015, στην προηγούμενη εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Μέσα στην αίθουσα, όμως, η ατμόσφαιρα ήταν εντελώς διαφορετική. 

Η θυελλώδης συνεδρίαση εκείνου του Ιουλίου, με την ευρωπαϊκή Ακροδεξιά να αποθεώνει τον Έλληνα πρωθυπουργό αναρτώντας πανό με το «ΟΧΙ» που νίκησε στο ελληνικό δημοψήφισμα, δεν είχε καμία σχέση με τη «συννεφιασμένη Ευρώπη» για την οποία μίλησε χτες ο Αλέξης Τσίπρας, χειροκροτούμενος αυτή τη φορά από τους ευρωσοσιαλιστές κι όχι από τους ακροδεξιούς.

Τρία χρόνια στην πολιτική είναι πολύς χρόνος και στην περίπτωση του Αλέξη Τσίπρα και της σχέσης του με τους Ευρωπαίους θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι έχει μεσολαβήσει... αιώνας.

«Κάνατε λάθος όσοι φοβηθήκατε τον ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε δίκιο που θέλαμε να αλλάξουμε την Ευρώπη» υποστήριξε χτες στο Στρασβούργο ο πρωθυπουργός, προσπαθώντας να ξορκίσει ό,τι συνέβη το 2015 και να υπενθυμίσει ότι ο ιδιος έχει αλλάξει τόσο που φαίνεται... αγνώριστος σε παλιούς του φίλους αλλά και σε παλιους του αντιπάλους. Τόσο αγνώριστος, που οι ευρωσοσιαλιστές έχουν ξετρελαθεί με τη νέα τους γνωριμία μαζί του! Μια γνωριμία που εξελίσσεται σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας που στήνουν από κοινού ο Τσιπρας και οι ευρωσοσιαλιστές με το βλέμμα στραμμένο στις ευρωεκλογές του Μαίου.

Μπορει η αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου να ήταν σχεδόν άδεια, με λιγότερους από το 1/10 των ευρωβουλευτών παρόντες στην ομιλία του - πράγμα εξαιρετικά ασυνήθιστο, όταν μιλάει πρωθυπουργός - όμως τα «vibes» ήταν ξεκάθαρα. Η ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά θεωρεί αντίπαλο τον Τσίπρα, η ευρωπαϊκή Κεντροαριστερά (συμπεριλαμβανομένων Σοσιαλιστών και Πρασίνων) τον θέλει σύμμαχο, οι Φιλελεύθεροι παρακολουθούν με ενδιαφέρον τη μεταμόρφωση του, η Αριστερά τα έχει χαμένα μαζί του και η Ακροδεξιά νοσταλγεί το χαμένο αντιευρωπαϊσμό του.

Όσο για τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, μετά την οβιδιακή του μεταμόρφωση είναι απόλυτα προβλέψιμος. Με προφανή εκλογική σκοπιμότητα χρησιμοποίησε το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου για να ορίσει ως αντίπαλο «το νεοφιλελευθερισμό και την Ακροδεξιά που απειλούν το μέλλον και τη συνοχή της Ευρώπης». Λίγες ώρες αργότερα, μάλιστα, το Μέγαρο Μαξίμου κατηγορούσε τη ΝΔ που ασκούσε κριτική στον πρωθυπουργό για την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, ότι «έχει τη μύγα και μυγιάζεται» γιατί η ίδια «συνδυάζει την Ακροδεξιά με το νεοφιλευθερισμο του Πινοσέτ»!

Δίνοντας τα διαπιστευτήριά του ως μεταρρυθμιστής και ευρωπαϊστής και θέλοντας να αφήσει πίσω του μια για πάντα το 2015, ο Αλέξης Τσιπρας δεν περίμενε τη σφοδρή επίθεση που του εξαπέλυσε ο ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γκονζαλεθ Πονς, που θυμήθηκε τον Βαρουφάκη (το ονομά του αναφέρθηκε και από άλλους για να επικρίνουν τον Τσίπρα) και το κόστος των 100 δις ευρώ για την ελληνική οικονομία από εκείνη τη φοβερή διαπραγμάτευση. Ίσως επίσης δεν περίμενε να του βγάλει ο Πονς μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο το λογαριασμό για φαινόμενα λαϊκισμού και νεποτισμού της κυβέρνησής του. Και επειδή η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση, απάντησε στην κριτική της Κεντροδεξιάς με προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο! Ασυνήθιστο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα πρωθυπουργός να χρησιμοποιεί αυτό το βήμα για εσωτερικής κατανάλωσης κομματική αντιπαράθεση, αλλά ο Αλέξης Τσιπρας συνηθίζει τα... ασυνήθιστα.

Τι κέρδισε ο Τσιπρας στο Στρασβούργο; Μερικά ακόμη «εύγε» για τη συμφωνία των Πρεσπών - αύριο, άλλωστε, μιλάει και ο Ζαεφ από το ίδιο βήμα, στη ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, και την φανερή και χωρίς περιστροφές υποστήριξη των Ευρωσοσιαλιστων. Τόσο φανερή, ώστε όταν μιλούσε υπέρ του Τσίπρα ο επικεφαλής της ευρωομαδας των Σοσιαλιστών κ. Μπούλμαν να χειροκροτεί ο Γιωργος Κατρούγκαλος. Τόσο φανερή, επίσης, ώστε να μη δοθεί καν ο λόγος στον ευρωβουλευτή της Ελιάς Νίκο Ανδρουλακη που ήταν ο μόνος από τους παρόντες ευρωσοσιαλιστές που θα ασκούσε δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό. Έτσι, δεν ακούστηκε ποτέ στην αίθουσα η φαρμακερή ατάκα του Ανδρουλάκη προς τον Τσίπρα, που έγινε γνωστή με δελτίο Τύπου: «Στο Στρασβούργο ο πρωθυπουργός ήρθε να μιλήσει κατά του Νεοφιλελευθερισμού και της Ακροδεξιάς, στην Ελλάδα όμως εφάρμοσε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του Μνημονίου και κυβερνά με ένα βραχίονα της Ακροδεξιάς».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr